Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PAN66 píše:
To sice je, ale je ho o dost mene nez v kave.
No já to naštěstí řešit nemusím. Možná děcka vidí, že sama to vůbec nepiju. Tak se o nějakou kávu ani nezajímají.
Taky mi to přijde ujeté
. Synům 7 a 10 kupuji Caro. napadlo by mě uvařit jim kávu 🙈 🙈 🙈. De…ita rodiče
Ja mam kavu spojenku proste s dospelosti. Mam doma mlynek, dobry kavovar a kavu piju silnou, neumim si predsravit delat 10 letymu diteti proste presso. Takovy ty mel mky v obchode moc za kavu nepovazuji, to je spis sladky piti s obsahem kofeinu, proto to asi nektere deti eady, sle ani tak bych tohke decku nekupovala.
Děti do 15 let by vůbec neměly pít kofeinové nápoje, jako je káva nebo energetické nápoje.
I malé množství kofeinu způsobuje podráždění, neklid a potíže se spánkem u dětí, uvádí Norská rada pro výživu. Do energetických nápojů se navíc přidávají další povzbuzující látky a při velkém množství mohou být hladiny vysoké.
Norská rada pro výživu upozorňuje, že o dlouhodobých účincích těchto látek není dostatečně známo.
Předseda rady Pekka Puska také doporučuje, aby děti nepily nealkoholické nápoje častěji než jednou týdně. Puska místo toho doporučuje, aby děti v létě hasily žízeň vodou.
@Kelsey píše:
No já to naštěstí řešit nemusím. Možná děcka vidí, že sama to vůbec nepiju. Tak se o nějakou kávu ani nezajímají.
Tak u nas vidi, ale ochutnala jednou a plivala, ze je to hořky a silny. Jednou od tchyne zkusila tu ledovou kavu z obchodu v jrabicce a ta ji docela chutnala, pre je to samy cukr. Ale ma smulu, ja ji to nekupuju a nebudu. Ale u nas moc nejedou ani limonady domu to nekupujeme, obcas dostane na vylete malou sklenicku, tajze to pro ni zas neni neco co touzebne chce, ani nevo co ma bezne.
@Anonymní píše:
Já právě dětem nedávám nic s kofeinem. Už tak jsou dost divoké a ani to neznají, tak to nechtějí. A to nejsem žádná psycho matka, co vše řeší a hrotí. Mé dítě z toho vyloženě šokované a hned to komentovala, že dětská káva je pro děti lepší
Ty mu nedáš ani čokoládu?. Ani kakao? Jako nemyslím si, že dávám espresso dítěti je dobrý nápad, ale kofein opravdu není jen v kávě. Já jsem v neděli ke snídani pila řídkou překapávanou kávu mlékem asi od třetí třídy. Naši mi trochu odlili. Ale to bylo opravdu spíš Milchkafee ![]()
Nad Colou u 8 letého by se určitě nikdo nepohoršil i když je to vlastně kofein jako kofein. Asi bych to neřešila. Není to tvé dítě a maminka si rozhoduje, jak uzná za vhodné. Kdyby mělo moje dítě rádo kávu, tak bych mu ji klidně vařila, jen bych koupila bezkofeinovou verzi a bylo by.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Zajímá mě názor. Jeden můj příbuzný pije v 8 letech kávu, maminka mu ještě podsouvá, ať si jí dá. Klasické presso z presovače s mlékem. Jaký na to máte názor? Mám stejně staré dítě a přijde mi to ujeté. Když jsem nabízela Caro, tak to je prý hnusné… Uplně se mi příčilo mu tu kávu udělat. Prosím o anonym, jinak smazat!!!
Wtf…to si nedokážu představit. Mne dítě kolikrát leze i po stropě nejí ani sladkostí…tak to bych chtěla vidět co by dělala po kofeinu…to by litala rychlosti světla ne ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj,
Zajímá mě názor. Jeden můj příbuzný pije v 8 letech kávu, maminka mu ještě podsouvá, ať si jí dá. Klasické presso z presovače s mlékem. Jaký na to máte názor? Mám stejně staré dítě a přijde mi to ujeté. Když jsem nabízela Caro, tak to je prý hnusné… Uplně se mi příčilo mu tu kávu udělat. Prosím o anonym, jinak smazat!!!
Ahoj,
asi bych v tom dítě nepodporoval, myslím si ale, že jsou i horší věci, které takto staré děti konzumují běžněji a divné nám to nepřijde.
Nechal bych to na rodičích dotyčného dítěte.
Mám dítě, které nemiluje typické dětské chutě jako sladké a podobně. S radostí si dá kyselou rakytnikovou zmrzlinu, extra hořkou čokoládovou. Ve dvou letech na dovolené objevil chuť černých oliv ( i místní se na něj chodili dívat )
a ano miluje kávu… Takže nemám problém mu objednat cappuccino bez kofeinu, jako neco výjimečného.. Když chodime do pražírny pro kávu, tak největším potěšením je pár zrnek kávy, které si rozkouše.
Tak klasické kafe s kofeinem asi ne, ale pokud dítě tu chuť má rádo, káva bez kofeinu mu nemůže uškodit.
Myslím, že je to pořád lepší než kolové nápoje…
Co jsem tak nasla, u deti by mela byt davka do 3mg na kg a den. V kave (preso, prekapavana) je cca 100 mg kofeinu, ve lzicce rozpustne kavy 57 mg, v 1 dcl Coly 8 mg, v plechovce bezneho energy drinku 50-80 mg. Toz tak, dite bych v tom asi nepodporovala, ale predstava kavy jeko smrticiho napoje je taky prehnana
. Ja osobne pila s nasima o vikendu cca od 13 let. Energy drinky nebo vetsi davky Coly mi asi prijdou horsi nez 1 kava
.
@Anonymní píše:
Ahoj,
neni to obvykle, ale kava diteti neskodi, to je jenom mytus, ze ano. Jsou kultury, kde deti od utleho veku kavu pijou a rostou z nich uplne normalni dospeli.
@Anais Brno píše:
Mám dítě, které nemiluje typické dětské chutě jako sladké a podobně. S radostí si dá kyselou rakytnikovou zmrzlinu, extra hořkou čokoládovou. Ve dvou letech na dovolené objevil chuť černých oliv ( i místní se na něj chodili dívat )a ano miluje kávu… Takže nemám problém mu objednat cappuccino bez kofeinu, jako neco výjimečného.. Když chodime do pražírny pro kávu, tak největším potěšením je pár zrnek kávy, které si rozkouše.
Tak klasické kafe s kofeinem asi ne, ale pokud dítě tu chuť má rádo, káva bez kofeinu mu nemůže uškodit.
Myslím, že je to pořád lepší než kolové nápoje…
mam podobne razene dite doma. Starsi ma rada chut piva, horke cokolady, chut kavy, olivy MILUJE, da si i krevety a ochutnala chobotnici na dovolene. Kozi syr i plesnive syry, proc ne, ze jo… Ona sni prakticky cokoliv, ale je spis gurman, nez ze by jedla jako kyselina kralovska. Tady si ukousne, tam ochutna, ale jak ma snist cely talir bezneho jidla, to je reci.
@PAN66 píše:
To sice je, ale je ho o dost mene nez v kave.
to jo, ale kolik je kafe a kolik té koly nebo nějakého energy drinku?