Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Synáček (2,5 let) přes den téměř vůbec nepije. Zkoušeli jsme různé lahve, pití z hrníčku, brčkem atd. Ať podám cokoliv - voda, mléko, čaj, dokonce i šťáva - nic nechce. Z láhve vycmrndá, z hrnku vyšplouchá, do brčka fouká. Téměř jediné pití je mléko v noci z mimi lahvičky. To ho chci už dlouho odnaučit, ale mám strach z dehydratace. Když jsem mu mléko v noci odepřela, stejně přes den nepil. Čeká nás léto a cestování, kde mléko v noci ani nebude možné. Jak toto vyřešit?
A co jí? Polévky, omáčky,…?
A proč by při cestování nešlo dávat v noci mléko?
Polévky jak kterou, někdy vše, jindy nic. Omáčky moc neděláme, spíš maso s rýží, brambory, občas sladké. V létě budeme na táboře a nemám mléko v noci jak ohřát. Samozřejmě zkusím studené. Stejně mi to ale neřeší pití přes den, kdy budeme hodně na sluníčku (např. i u moře).
@rozand Polévky jak kterou, někdy vše, jindy nic. Omáčky moc neděláme, spíš maso s rýží, brambory, občas sladké. V létě budeme na táboře a nemám mléko v noci jak ohřát. Samozřejmě zkusím studené. Stejně mi to ale neřeší pití přes den, kdy budeme hodně na sluníčku (např. i u moře). @rozand
Kromě dehydratace bude hrozit i zácpa. Tu jsem řešila s doktorkou a ta se tvářila, že jsem hrozná matka, když do dvouletého dítěte nedostanu litr tekutin za den. Jsem ráda, když do ní dostanu půl litru. První dceru jsem bez problémů naučila pít vodu, druhé pití ochucuji, aby pila co nejvíc.
Pokud nemá syn problém s mlékem, tak bych nakoupila ochucená mlíčka v krabičkách. Kromě polévek, omáček a jogurtů bych zařadila i ovocné kapsičky. Případně bych je rozředila trochou vody a udělala z nich nanuky. Stejně se dají „znanukovat“ i ovocné šťávy. Taky začíná sezóna melounů, což je skvělý zdroj tekutin. Bohužel má dcera meloun nerada.
Kamarádka takto do syna dostávala tekutiny stříkačkou od nurofenu.. prostě každou chvíli mu stříkala několik stříkaček z hrnečku. Jinak prostě taky odmítal pít. Toho půl litra do něj prostě nastříkala
. Zbytek měla zase v jídle, plus to noční UM.
Noční mléko bych zatrhla okamžitě, zvlášť z dudlíkové lahve, a to především kvůli zubům!! A přes den zkrátka pořád nabízet, nevadí, že vycmrndá nebo se polije, je léto, vedro, je potřeba ho „rozpít“. Můžeš zkusit i hodně naředěný džus nebo neslazený ovocný čaj, zkus mu nabídnout dětskou skleničku, panáka apod. Za mě je důležité to děti v tomto věku naučit i za cenu neustálého nabízení. Nám dost fungovalo dát napít bez nějakých řečí, třeba při hře na písku mu šoupnout to brčko
Mimochodem, kolikrát za den čůrá?
@Lucie-N-B Ovocné kapsičky máme často na cestách. Ochucená mlíčka jsou bezva nápad ![]()
@KKK85
Tak to bychom nedělali nic jiného. Každopádně v krizi zkusím všechno, díky!
@unuděná Nabízím co můžu a pak jen utírám. Každopádně panák mi přijde bezva nápad, lepší než ta nurofenová stříkačka. Samozřejmě ho pomaluju, ať to není nevýchovné
Možná se zkusím vrátit zase zpět k brčkové lahvi, teď má normální, stejnou jako jeho velký vzor - brácha. Čůrá dopoledne pěkně, odpoledne už jen malinko, ale vždycky tam pár kapek najde.
Prostě nabízet, musí pít. Je vedro, takže ideální příležitost ho to naučit. Zkusila bych ho vzít do obchodu ať si vybere lahvičku ze které bude pít. Pak mu ji prostě nabízet každých 10-15 minut ať se napije. Když bude koukat na TV tak mu ji přistrčit a pobízet ať pije, věř mi, že nebude ani vědět že pije ![]()
No a samozřejmě kdekoliv to jde tak zkoušet doplňovat tekutiny - meloun, domácí vodový nanuk atd.
Držím palce ![]()