Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
maminky, chtěla jsem se zeptat
naše 7 týdenní holčička začala teď před spaním hodně plakat, možná jsou to prdíky, ale neřekla bych nevím..
usíná a začne plakat a zoufale pláče, nechá se ale brzy uklidnit, pak ale zase pláče a tak dokola..až po nějáké době i hooodně dlouhé usne
dělá to teď „nově“ před každým spánkem…
nevíte čím by to mohlo být? předtím to nedělala..
mám ju teď u sebe v posteli, takže by mohla být spokojená, ale není…u sebe v postýlce, předtím občas sama usínala, teď poslední dny se tam ale šíleně kroutí, hlavu různě obrací, propíná se jakoby vzteky…
a třeba po hodinových chlácholení usne ![]()
nebo usne na chvíli, pak se vzbudí, a zase to stejné…
Malý mi dělal to samé, nevím čím to je, občas to dělá doteď.. Je utahaný a nemůže zabrat
Ale v posteli jsem ho neměla ani jednou, zásadně ho uspávám jen v postýlce. ![]()
ahojky, měla jsem to stejně jako ty…kolem druhého měsíce nám začlo řvaní před spánkem, vydržela i hodinku pak mi usnula vyřváním v náručí. nás ale prdíky netrápily..doktorka mi řekla, že to občas nějaké děti maji, že jsou k večeru už unavený a nevedí jak zbrat, někde jsem taky četla, že miminko si snaží k večeru urovnat všechny vjemy tímto způsobem.
Odeznělo nám to cca po 2 měsících..pak plakala už třeba jen 2 krát v týdnu a nakonec to skončilo úplně!! ![]()
AHoj ![]()
me maly cca v 5 tydnech taky pri usinani plakal… vzdy zacal usinat pak sebou cukl, jak silenej a spustil rev… pak jsme prisli na to,ze to je asi mooruv reflex ne asi ale je
- Moorův reflex (objímací)
Je typický pro novorozenecké období, jeho intenzita postupně slábne, mizí obvykle kolem 4. měsíce.
Vyvoláme jej náhlým podtrhnutím podložky na níž dítě leží.
Odpovědí je natažení a rozhození horních končetin do stran, současně dítě ohne dolní končetiny v kyčlích, pak následně přitahuje zpět horní končetiny (objímá) k sobě, ohnuté dolní končetiny přitáhne více k bříšku. Celá reakce vypadá jako úlek - dítě v první prudké době hned zatají dech, někdy zmodrá v obličeji, v poslední fázi reflexu se zhluboka nadechne a pak následuje velmi intenzivní křik s typickým plačtivým svraštěním obličeje.
Tento reflex má v novorozeneckém období určitý klinický význam - pohybová reakce totiž předpokládá neporušený reflexní oblouk. Proto jej nelze vyvolat u novorozenců s těžkým poporodním poraněním horních končetin, míchy a mozku. Jindy může být pohybová reakce nesouměrná (jednostranná) - např. při zlomenině klíčku nebo při některém typu obrny horní končetiny. Přetrvává-li popsaný reflex ještě po 4. měsíci v celé své intenzitě, je třeba myslet na poruchu vývoje. a taky se rika,ze se tento reflex spousti kdyz miminko usina a zda se mu,ze pada.. (jako u dospelych.. me se taky jednou za cas, kdyz usinam,zda,ze padam a pak sebou cuknu)
ale samo to odezniva a ted sebou skubne jednou do tydne… zkus uspavat na boku (podeprit zada aby se nepretocila) a nebo ti nezbyde nic jineho nez vyckat…
jestli to prejde.. nebo je to tim,jak pise monny ze nemuze usnout
Přibližně kolem 3. a 6. týdne a 3. a 6. měsíce procházejí miminka obdobím tzv. růstového spurtu, koukni do laktační poradny tady na emiminu, jestli se v jejích odpovědích na toto téma nenajdeš. My tím nejspíš právě procházíme, malé je 6 týdnů.
Kurňa Evelline, to je vyčerpávající výklad ![]()
Moje dvě děti to měly také tak, jak přes kopírák…před večerním spaním řev jako krááááva. V podstatě nezabíralo nic jiného než kojení,…prvního jsem si (pod vlivlem „dobře míněných rad“) nechtěla naučit usínat u kojení, tak jsem to řešila různě (nic stejně zrovna dvakrát nezabíralo, takže to bylo akorát na bednu)…u druhého už jsem věděla o co jde…a že „dobrá rada nad zlato“ - „hlavně si nenaučit dítko usínat u kojení“ je jednoduše neskutečný blábol…tak jsem ho prostě „ukojila“ do bezvědomí
Lukajda se celkem brzy „srovnal“ a začal usínat v pohodě…pak ale přijde období kdy dítka začnou lést - což je období kdy mají těch nových zážitků nějak příliš…a problém s usínáním je tu znovu
- to hlásím předem
… Já bych sedmitýdenní mimčo nenechávala zbytečně brečet, u takle malýho prcka to stejně nemá smysl.