Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ja jsem zla matka… Mala brecela, chytala se po me, ale chytla ji ucitelka ja se vysmykla a odesla… Cekala jsem pred skolkou a za pet minut prisla mms hrajici si holcicky… Takhle to slo první tejden, a pak ma takovy naladicky obcas… Ale mala byla relativne zvykla na hlídání a kolektiv, byt zvetsiny slo o rodinu… Nam to rikaly trochu na začátku, zadny chozeni do tridy, jen prevliknout, rozloucit a jit… Malou ti driv nekdo hlidal? Nemohl by ji tam pro zmenu odvest jednou tatinek?
Jo a jak uz psaly holky,dulezita je pravidelnost a cetnost.kdyz bude kazdy den,zvykne si rychlej
@carola píše:
Ahoj. Mám dcerku 2,5 roku a od září začala chodit na zvykání do školky. V březnu se musím vrátit do práce. Původně jsem myslela, že půjdu trošku dřív, ale je mi jasné, že to ani omylem. Byla zatím 3×. Poprvé chvíli se mnou, podruhé jsem ji tam nechala a cca za půl hodiny mi volaly, ať přijdu, že ji nemohou uklidnit. Dnes jsme přišly a už dole v přízemí strašně plakala a nahoře se snažila utéct a ve školce uvnitř šílenej řev, až si děti zacpávaly uši. Do toho tam plakala ještě jedna holčička, která tam maminku neměla a natahovala ke mně ruce, že chce také ke mně. Takže jsem sama řekla paní učitelce, že i s ohledem na tu holčičku a ostatní děti půjdeme raději dnes domů. Ale upřímně z toho mám hrůzu, jak to bude dál. Do práce se vrátit musím, muž nás neuživí, máme ještě 10-letého syna. Paní ředitelka chce, abysme zatím chodily jen 1×týdně. Jak dlouho si vaše děti zvykaly a co dělat, když si prostě nezvyknou? Už jsem i uvažovala, že bych šla pracovat do kasina jako servírka a dělala bych jen noční, aby mohla být se mnou doma, ale nevím, jak bych zvládla nespat a fungovat. Děkuji za případné příspěvky.
Noční dělám a ráno jsem schopná akorát tak odvést dítě do školky a jdu si lehnout. První týden radost, hurá, je ráno, jdeme do školky. Byla jsem tam s ním. Do svačiny, pak do oběda. A další týden jsem ho tam nechala samotného. Nejdřív OK, jednou brečel, tak jsem tam chvíli byla. Další dny nekompromisně rozloučit u dveří do třídy. Dnes se vymlouval na kašel, ale jakmile zahlédl další školkáčky, dal pusu a šel sám. Takže ještě není zadaptovaný, ale pondělky prý bývají vždy horší ![]()
Ve 2,5 letech není většina dětí zralá na pobyt v kolektivu. Ty sis dala dvouletý rodicak,že je financování jen na Tvem muži?
@Jana206 tak píše že ted má malá 2,5 a v březnu se musí vrátit do práce, tak to už malá bude mít tři..( dává jí už ted zvykat - což si myslím je blbost no tak zbytečně brzo )
@unuděná píše:
Me prijde naopak hrozne drsne soupnout trilete dite,ktere do te doby bylo 24hodin denne s mamou na 10hodin do skolky,
Tohle mi taky přijde drsné. Určitě jsou děti, které to zvládnou a kterým to nebude dělat problém, otázka je, jestli to lze dopředu odhadnout. Právě proto mi přijde lepší zvykat děti po malých dávkách od malička, že školka (jesličky, dětská skupina apod.) není odkladiště, kam dítě musí, protože rodič musí do práce, ale že ji mají jakoby za odměnu, nejdřív jako zpestření týdenního programu a pak jako že odměna za to, že jsou už „velcí a samostatní“. Aspoň tak jsem se jim to snažila prezentovat. A nikdy jsem nedávala školku do souvislosti se svou prací. Vzhledem k tomu, že nikdo v rodině nejsme extrovertní průbojný typ a že já, moje sestra i partner jsme jako děti ze začátku ve školce brečeli, tak jsem se tomu chtěla vyhnout. A myslím, že se to dost povedlo, oni berou školku jako formu zábavy, ne povinnost.
@unuděná píše:
nesouhlasim,dite pozna,ze tam nemusi,jen pokud to mamka na sobe necha znata pokud sama neni presvedcena o spravnosti sveho rozhodnuti.Me prijde naopak hrozne drsne soupnout trilete dite,ktere do te doby bylo 24hodin denne s mamou na 10hodin do skolky,to spis souhlasim s @Hoa Mai
Taky mi přijde hrozné, že je dítě 24hod s mámou. Holt když si dítě neumí vychovat, tak je pak jasné, že má záchvaty.
Hlavně si zaveď nějakou pravidelnost. Například úterý a ve čtvrtek se jde na dopoledne do školky a přes to nejede vlak. Ať ví, že tyto dny se prostě musí. Jak si zvykne, že jí vyzvedneš kdykoliv dřív nebo jí tam dokonce nakonec ani nenecháš bude to zkoušet pořád a až půjde do tuhého, když už opravdu budeš muset jít do práce bude to teprve mazec. Je možné, že ještě není na školku zralá, ale pokud do práce musíš nic se nedá dělat, zaveď režim pravidelnost a musíš na něm trvat. Možná by byla lepší menší školka, kde by na ni měla učitelka víc času, ale pochybuji, že bys to stihla do března změnit.
Dobrý den,mám již velkého 12-ti letého syna,vzhedem k tomu,že jsem byla matka samoživitelka šel syn do školky velice brzy,měl cca 2,5 roků.Plakal každičké ráno až do 6-ti let
..ze začátku mi to trhalo srdcemale měli jsme perfektní učitelku,která ho vždy dokázala zabavit někdy hned jak jsem odešla,někdy až třeba za půl hodiny.Ale vždy mě uklidnila tím,že si malý zvykl,že to dělá vždy jen předemnou.(citový vyděrač
).Pro něj bylo nejhorší vstanout a obléct se a někam jít…ale i když si poplakal po cestě ve školce byl v klidu a jak jsem pro něj přišla,vykládal jak to bylo super co vše nezažil atd…ale na druhý den stejná epizoda.Držím palce ať si vaše dítko co nejrychleji zvykne.
@smurfka píše:
tak od září do března je dost času..je ještě malá..to se poddá..dávala bych ji tam jednou týdne jen na dopoledne..a od vánoc bych to stupnovala na více dní..a to že si učitelky nedokáži poradit se řvoucím dítětem je teda divné..kdybych už byla v práci a volali at si přijdu pro dítě že ho neumí utěšit, tak bych si asi klepala na čelo..využívají toho, že ví že jsi doma.
Ahoj,to si právě taky myslím,že toho trošku využívají. Moc ti děkuju. ![]()
@smurfka píše:
jinak dcera šla ve 2letech a 10m a zvykla si teda hodně rychle..hned o začátku tam i spala..ale každé dítě je jiné..navíc ve 2,5 letech bych ji tam taky asi nedala..u takových malých dětí je každý měsíc znát
Jj,je to pravda,že v tomhle období je ve vývinu znát každý měsíc.
@Janina81 píše:
A řešení financí??? Ono ne každý si může dovolit zůstat s dítětem dlouho doma.
Právě,Jani,muž nemá špatný plat na náš kraj,ale neuživil by nás ani náhodou.
@Hoa Mai píše:
@carola To je otázka,jak dlouho to bude trvat.Některé děti propláčou celou školkovou docházku, jiné si zvyknou po týdnu. Jak reaguje na kolektiv dětí, třeba v herničce, na kroužku nebo na hřišti? Byla už někdy sama bez tebe, i kdyby třeba na dvě hodiny, u babičky, u kamarádky apod?
Pro vás už je sice pozdě, ale třeba to někomu pomůže při rozhodování: mě se velmi osvědčilo zvykat dítě na kolektiv a krátkodobé odloučení už od velmi útlého věku. Dávala jsem syny do jesliček třeba na 3 hodiny týdně už od cca roku (prvního trochu později, druhého ještě před prvními narozeninami spolu s tím starším) a velmi pomalu jsme navyšovali dobu, kterou tam byli. Mladší pak šel na „celý“ den (při mém 6hodinovém úvazku) do školky v čerstvých dvou letech bez jediné slzičky (a ani nikdy předtím neplakal nebo nesmutnil) a to je mamánek, který byl hodně nošený a dodnes s námi částečně spí v posteli.
Jj,já ji právě taky chtěla dát už dříve do jesliček,ale bohužel tam nebylo místo,nebyla šance se tam dostat. U babičky je ráda,občas ji pohlídá má sestra a také v pohodě. Když jdeme na hřiště,není úplně ten typ,který by potřeboval děti,ale zase jak kdy,ale zatím si spíš vystačí sama a se mnou.
@smurfka píše:
já nikdy nic nezkoušela..oba šli hned natvrdo od prvního dne..první ve 3r a 3m, druhá ve 2r a 10m..oba hned i se spaním..takové zkoušení, no nevím, to dítě pozná, že tam nemusí v podstatě být..
Možná máš pravdu. Dnes jak tam plakala ta holčička,tak jsem se ze zvědavosti ptala paní ředitelky,jak je stará a ona,že jí v srpnu byly 3,a že ji tam maminka dala rovnou od září na celý den bez zkoušení,a že to malá špatně zvládá,tak těžko říct. Já se bojím,že bych pak v březnu nastoupila do práce a oni mi budou volat,že pláče,a že si pro ni mám přijít.
@Jana206 píše:
Ve 2,5 letech není většina dětí zralá na pobyt v kolektivu. Ty sis dala dvouletý rodicak,že je financování jen na Tvem muži?
Ne ne,právě píšu,že v březnu budou dcerce 3 a musím se vrátit do práce. Rodičák mám na 3 roky.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.