Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Jana206 píše:
Ve 2,5 letech není většina dětí zralá na pobyt v kolektivu. Ty sis dala dvouletý rodicak,že je financování jen na Tvem muži?
Ne ne,právě píšu,že v březnu budou dcerce 3 a musím se vrátit do práce. Rodičák mám na 3 roky.
Omlouvám se,že nestíhám na vše reagovat. Všem moc děkuji za názory.
@carola Ahoj,dceri je 2 a 9 mesicu.Dnes byla poprve na 2 hodiny ve skolce.Je to hroznej zavislak,ja rano nervy na dranc a ona to dala jak orofik a ani slzicka.Ale vim naprosto jiste ze ve 2 a pul by to nedala,dokonce si myslim ze i pred mesicem by byl problem.Ted se za posledni mesic hrozne zmenika,dokonce i mnohem vic rozmluvila.Pokud tvoje dcera porad bude plakat,nechala bych to na leden,ale pak uz bych ji tam holt nechavala i pres rev,at si do brezna poradne zvykne.
@carola no tak dobře..tak prostě když chceš zvykání oka..tak řekni 1× nebo 2× týdne dopoledne a prostě přes to nejede vlak..žádné volání at si pro ni za půl hodiny přijdeš. Dej ji tam, zavři dveře a odejdi, - žádné zůstávání ve třídě nebo v šatně..ale prostě za mě je asi brzo..ted bych se na to vyprdla a zkoušela asi až od nového roku. ale to je na tobě. Hlavní je nepolevit, zatnout srdce a odejít i když dítě brečí. a nenechat se přemluvit že si pro ni za hodinu přijdeš protože učitelka není schopna dítě utišit..ona bude vědět že si to vyřvala, že když bude brečet tak tam nebude muset být, protože přijdeš
Jinak nam se osvedcilo davat treba dva nebo tri dny za sebou,do obeda,pak prodlouzeny vikend..Dite to lepe pripravi na ten pracovni tyden.jakmile to je jednou tydne ci treba pondeli +ctvrtek,dite to vzdy vic rozhodi.
@TMana píše:
Taky mi přijde hrozné, že je dítě 24hod s mámou. Holt když si dítě neumí vychovat, tak je pak jasné, že má záchvaty.
Vychovat?Tohle myslis vazne?To prece neni o vychove,je to o povaze ditete,o empatii rodicu a dost mozna i o tom postupnem zvykani,jak tu bylo zminovano.Ale ne kazdych ma moznost dite zvykat u babicek,v hernickach atd. ![]()
@Ivana 85 píše:
@carola Ahoj,dceri je 2 a 9 mesicu.Dnes byla poprve na 2 hodiny ve skolce.Je to hroznej zavislak,ja rano nervy na dranc a ona to dala jak orofik a ani slzicka.Ale vim naprosto jiste ze ve 2 a pul by to nedala,dokonce si myslim ze i pred mesicem by byl problem.Ted se za posledni mesic hrozne zmenika,dokonce i mnohem vic rozmluvila.Pokud tvoje dcera porad bude plakat,nechala bych to na leden,ale pak uz bych ji tam holt nechavala i pres rev,at si do brezna poradne zvykne.
Možná to takhle po domluvě udělám. Děkuju.
@smurfka píše:
@carola no tak dobře..tak prostě když chceš zvykání oka..tak řekni 1× nebo 2× týdne dopoledne a prostě přes to nejede vlak..žádné volání at si pro ni za půl hodiny přijdeš. Dej ji tam, zavři dveře a odejdi, - žádné zůstávání ve třídě nebo v šatně..ale prostě za mě je asi brzo..ted bych se na to vyprdla a zkoušela asi až od nového roku. ale to je na tobě. Hlavní je nepolevit, zatnout srdce a odejít i když dítě brečí. a nenechat se přemluvit že si pro ni za hodinu přijdeš protože učitelka není schopna dítě utišit..ona bude vědět že si to vyřvala, že když bude brečet tak tam nebude muset být, protože přijdeš
Jj,asi to teď opravdu nechám být a začneme od toho ledna. Dík. ![]()
@unuděná píše:
Vychovat?Tohle myslis vazne?To prece neni o vychove,je to o povaze ditete,o empatii rodicu a dost mozna i o tom postupnem zvykani,jak tu bylo zminovano.Ale ne kazdych ma moznost dite zvykat u babicek,v hernickach atd.
Přesně tak,taky mi nad tímto názorem zůstal rozum stát. Třeba ta paní z Výměny manželek,pokud jsi viděla,měla tedy děti dobře vychované,protože k ní po jejím příjezdu nechtěly a věřím,že byly raději ve školce než s mámou. Pokud je to myšleno takhle,tak budu mít raději „nevychované“ dítě.
@unuděná píše:
Vychovat?Tohle myslis vazne?To prece neni o vychove,je to o povaze ditete,o empatii rodicu a dost mozna i o tom postupnem zvykani,jak tu bylo zminovano.Ale ne kazdych ma moznost dite zvykat u babicek,v hernickach atd.
Sry, ale to je o výchově. I to, že se dítě učí být jinak než s matkou, je totiž forma výchovy. A pokud matka toto dítě neučí, tak je to špatná výchova. Vidím to denně i svých příbuzných, kdy matky neustále tahají dítě pořád s sebou, neexistuje, aby ho byť jen na hodinu hlídal někdo jiný. Pak se strašně diví, že dítě má problém, když má být jinak, než s matkou.
@carola píše:
Přesně tak,taky mi nad tímto názorem zůstal rozum stát. Třeba ta paní z Výměny manželek,pokud jsi viděla,měla tedy děti dobře vychované,protože k ní po jejím příjezdu nechtěly a věřím,že byly raději ve školce než s mámou. Pokud je to myšleno takhle,tak budu mít raději „nevychované“ dítě.
Takhle naruby jste si to přetočila Vy. Asi nechápete rozdíl mezi výchovou dítěte k samostatnosti bez dozoru rodičů a kašláním na dítě.
@smurfka píše:
já nikdy nic nezkoušela..oba šli hned natvrdo od prvního dne..první ve 3r a 3m, druhá ve 2r a 10m..oba hned i se spaním..takové zkoušení, no nevím, to dítě pozná, že tam nemusí v podstatě být..
Me taky, bylo mu tedy uz 3, slo ani se neohledlo, nebrecelo ale od mimca bylo zvykle ze bylo casto hlidane beze me i cely vikend a nikdy nemelo problem..no co poradit doufat ze do brezna dozraje.
@lilith1 tak mi bydlíme daleko od rodičů takže hlídání nic moc, ale od pul roka jezdili k prardičům i na víkendy, takže závisláci na nás nebyli..
@smurfka píše:
@lilith1 tak mi bydlíme daleko od rodičů takže hlídání nic moc, ale od pul roka jezdili k prardičům i na víkendy, takže závisláci na nás nebyli..
To je právě super. Já ji miluju,ale taky bych byla ráda,kdyby si ji občas někdo vzal,ale není kdo. Mužova maminka už nemůže na nohy,takže tam ji dávám opravdu jen vyjímečně,např.tam byla teď,jak jsem byla u soudu na zkoušce psaní. Moje sestra mi ji taky vyjímečně pohlídá,ale nechci ji moc otravovat,protože má sama 2 děti a chodí do práce. Já už mamču nemám a táta má 3 děti,chlapečka 11 a dvojčata 2 roky,tak tam ji dát nemůžu. Chodíme hodně na hřiště,občas k někomu na návštěvu.
@TMana Jenže ty to bereš taky do extrému, víš? Ono i když dítě od malička bereš mezi lidi, necháváš povozit babičkama, postupem času necháváš hlídat rodinnými přislušníky atd., stále neznamená, že bude mít nástup do školky růžový a bez pláče. Třeba my máme tři fungující babičky (jednu pra, samozřejmě), od malička jsme chodili hodně mezi lidi, do heren, dětských klubů atd. A stejně děti nástup do školek oplakaly, protože je zádasní rozdíl dát dítě na hodinku na tanečky s kamarády a nechat ho ve školce denodenně do oběda ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.