Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, jsem 22 tt.Mala je KP a mám placentu marginalis.Jaka je šance že se placenta vytáhne a malá otočí? Nemuze to být třeba překážka aby se malá neotocila? Doktor mi jen řekl, že máme čas 7 týdnů a pak bychom začali plánovat císař. Jako není to moje první těhotenství, ale předtím děti od začátku hlavou dolů a placenta na dobrém místě. U posledního syna už byla nízko a chvíli před porodem se vytáhla, teď je ještě na horším místě. Muze se dostatečně vytáhnou i když je v porodních cestách? Mám ji na zadní stěně. Sice času dost, ale nějak mi to tentokrát utíká a chci být připravena. Z císaře mám vítr. I kdyby malá jenom KP zůstala, netroufla bych si rodit přirozeně. Je tu nějaká maminka, která měla tyhle dvě komplikace a srovnaly se obě? Dekuji
@Crystal87 ve 22 týdnu bych opravdu KP neřešila, protože to je opravdu ještě hodně brzo. Většinou se to u vícerodiček neřeší do cca 34. týdne. S placentou neporadím, asi je možnost, že se ještě vytáhne, ale spíš bych s tím moc nepočítala ![]()
@Crystal87 vůbec bych to teď neresila. 22tt jsem měla taky placentu u vchodu. 26tt už byla 7mm (prý už muzu rodit prirozene) a 30tt byla 2,5 Cm daleko, takže naprosto v pohodě. Do porodu bude ještě dal. Otočila se mi hlavou dolu 26tt. Teprve se ti začíná zvětšovat deloha a mimco má kolik? Cca 300g a deloha k pupíku? Deloha se musí zvětšit ještě tak na další tři kila a vytahnout na nějakých 32cm od podbrisku pod zebra. Aktuálně má tak 20cm. Nenech se vyplasit, jsi v půlce a na obojí je v pohodě čas. Placenta se bude kontrolovat a nemá žádný vliv na polohu mimca. To se bezne otáčí okolo 28tt ![]()
@hospodki 352 odhad..děloha mírně nad pupíkem…já s tím právě zkušenost nemám, děti jsem měla hlavou dolů hned, malá. od zacatku ještě hlavou dolů nebyla
a s tou placentou jsem tu právě ve starších někde četla, že pokud je na zadní stěně, tak šance je malá když zasahuje do porodnich cest. ![]()
@Crystal87 tak já jsem zarny příklad ze to tak není
mala se mi otočila 25+6 - den před kontrolou a to predtim měla furt nohy dolu. Placentu mám na zadní straně a teď už ani nemeril jak vysoko, protože se vytáhla. Zacinam 36tt a těhotenství fyziologicke
@Crystal87 píše:
@hospodki 352 odhad..děloha mírně nad pupíkem…já s tím právě zkušenost nemám, děti jsem měla hlavou dolů hned, malá. od zacatku ještě hlavou dolů nebylaa s tou placentou jsem tu právě ve starších někde četla, že pokud je na zadní stěně, tak šance je malá když zasahuje do porodnich cest.
Ty máš doma ultrazvuk že víš že hlavou dolů nikdy nebyla? Ten plod si tam plave jak chce. Upřímně bych s tímhle přístupem změnila doktora… Jako ve 22tt strašit nesmyslne císařem… Moje sestra měla ve 32tt placentu vepředu u vchodu, a do 36tt se vytáhla, a rodila přirozeně.
@mackA159 poznám podle toho kde kope a lékař mi polohu zapisuje už nějaký ten týden. Po prvé byla příčně a pak už jen KP.Asi záleží jak u vchodu ne? Co jsem koukala je více možností jak je placenta nízko/přes..já doktor narozdíl od něj nejsem, asi ví co říká. Nikdy zbytečně nestrasil ba naopak.
A taky už za svou praxi něco viděl, tak by bezdůvodně nestrasil.
@hospodki no tak kéž bych tomu utekla i já, císař vážně nechci. Samozrejme když to jinak nepůjde nenadělám nic…ale ráda bych se tomu vyhla.
@Crystal87 píše:
Ahoj, jsem 22 tt.Mala je KP a mám placentu marginalis.Jaka je šance že se placenta vytáhne a malá otočí? Nemuze to být třeba překážka aby se malá neotocila? Doktor mi jen řekl, že máme čas 7 týdnů a pak bychom začali plánovat císař. Jako není to moje první těhotenství, ale předtím děti od začátku hlavou dolů a placenta na dobrém místě. U posledního syna už byla nízko a chvíli před porodem se vytáhla, teď je ještě na horším místě. Muze se dostatečně vytáhnou i když je v porodních cestách? Mám ji na zadní stěně. Sice času dost, ale nějak mi to tentokrát utíká a chci být připravena. Z císaře mám vítr. I kdyby malá jenom KP zůstala, netroufla bych si rodit přirozeně. Je tu nějaká maminka, která měla tyhle dvě komplikace a srovnaly se obě? Dekuji
moje snacha mela KP a placentu myslim vepredu, rodila přirozene a bez problémů
@Crystal87 píše:
@mackA159 poznám podle toho kde kope a lékař mi polohu zapisuje už nějaký ten týden. Po prvé byla příčně a pak už jen KP.Asi záleží jak u vchodu ne? Co jsem koukala je více možností jak je placenta nízko/přes..já doktor narozdíl od něj nejsem, asi ví co říká. Nikdy zbytečně nestrasil ba naopak.A taky už za svou praxi něco viděl, tak by bezdůvodně nestrasil.
Placenta se může Xkrat ještě vytáhnout, dítě otočit. Nelámala bych si s tím hlavu, vždyť jseš teprve v polovině. A císař bych si ve 29 týdnu???opravdu plánovat nenechala.
Teda to je fakt zvláštní doktor.. Být tebou jdu na konzultaci po třetím screeningu ještě někam jinam.
@mackA159 píše:
Ty máš doma ultrazvuk že víš že hlavou dolů nikdy nebyla? Ten plod si tam plave jak chce. Upřímně bych s tímhle přístupem změnila doktora… Jako ve 22tt strašit nesmyslne císařem… Moje sestra měla ve 32tt placentu vepředu u vchodu, a do 36tt se vytáhla, a rodila přirozeně.
Ty jsi proste jedubaba, je fakt nutný mít z 99% hned hnusny začátek komentáře?. Tak jasný, ve 13tt člověk nemá ponětí kde na hlavu. Ale 350g už je mimco větší a taky jsem tou dobou věděla ze ma nohy furt dolu podle kopání a jak se to změnilo.
@Crystal87 uvidíš jak to bude dal a taky co reknou v porodnici. Jako druhorodicku te při dobre poloze nozicek nechaji rodit prirozene i KP když se placenta vytáhne. Zas to ber tak, ze je lepší císař driv, než aby se porod rozběhl a byl by to pruser.
@hospodki já nejsem druhorodicka 🤣bude to šesté dítko. Deti rodím před termínem a mám celkem jasno že KP přirozeně raději nechci. Necekam ze dítko bude malinke.
Placenta se mi začala vytahovat až po 20. tt. Ve 30 tt přeměřovali a už byla mimo. Taky mám placentu na zadní straně. Jinak malý se otočil hlavou dolů ve 30 tt. Určitě bych teď neřešila polohu mimča, zatím tam má dost místa.
Myslím, že je dost času, aby se ještě malá otočila a placenta se vytáhla… já před druhotrimestrálním screenincem měla placentu ve vchodu a teď jsem 28tt a mezitím se mi placenta vytáhla…
Doktor mě na to upozornil, že je potřeba na sebe dávat víc pozor, mít klidovej režim a omezit sex a vynechat veškerý divočiny:D
Teď mám placentu vepředu a vysoko, takže buď v klídku a podle toho co jsem cítila v břiše, tak se mi prcek taky otočil několikrát, teď je hlavou dolů
tetě se bratránek otočil dolů až týden před porodem a to se narodil a měl 4 kg, takže žádnej prcek…