Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, nebyla jste některá ne vyšetření průtoku krve v pupečníku a v cévách plodu? Jak to probíhá? A jaké jsou pák následky, pokud nedopadne dobře? Aktuálně jsem v 28. tt.
Můj lékař mě informuje velmi špatně ![]()
předem díky!
Probíhá to jako normální ultrazvuk. Pokud by zjistili, že jsou průtoky špatné, postupuje se dle toho - od pouhého sledování až po nejzazší možnost - vyvolání porodu, pokud by plod nebyl dostatečně vyživován.
Když se to zachytí včas, lze léky na ředění krve těhotenství udržet déle, aby dítě mělo lepší šanci při předčasném porodu. Jinak je potřeba, pokud jsou zhoršené, dítě opravdu pravidelně a často kontrolovat, aby se kdyžtak rychle narodilo a nezůstalo bez přísunu kyslíku. Buď ráda, že tě na něj poslal včas
ten můj kdysi ne, že se průtoky kontrolují až od 30. tt, a špatně to dopadlo, když se to zjistilo, už nešlo nic dělat, přitom dřív by to mohlo stačit na záchranu, šlo o pár týdnů
Moje Dr to dělala pokaždé ve třetím trimestru během klasických kontrol, prostě v rámci ultrazvuku. Takže se nejedná o žádné velké vyšetření, ale jak by se pokračovalo, kdyby to bylo špatně netuším, problém jsem neměla. Pak to asi bude záležet na roky jak je to vážné a kolikátý budeš týden.