Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj,
chtela bych se zeptat co znamena, ze placenta je nizko, kamosce-tehulce to rekl doktor… co to znamena pro ni a co pro mimi ???
setkala jste se nektera s tim ?
dekuji D
ahoj, placenta nizko ulozna znamena, ze lezi blizko ke vchodu…
zalezi na tom, jak je daleko v tehu a taky jak moc nizko je ta placenta…
jestli je jeste v prvnich dvou trimestrech /mozna i zacatek 3.?/, tak se placenta muze rustem delohy sama vysunout, pokud by zustala nizko porad, tak by to znmenalo treba, ze nemuze rodit klasicky, ale cisarem…
taky podle toho jak moc nizko naseda, se muze objevit spineni nebo krvaceni, muzou ji naordinovat lezeni nebo treba zakaz sexu…
zdenik to napsala přesně. Říká se tomu vcestná placenta a znamená to, že zasahuje do pordních cest. Kámoška měla taky termín loni v říjnu a touto dobou jí ještě cíp zasahoval dolů. Sama se pak posunula nahoru a tak rodila normálně. taky kvůli tomu špinila.
K.
Dalif,při druhém těhu jsem měla ve 20.tt nízko nasedající placentu,Dr mě uklidnil,že se téměř vždy,pokud není přímo přes hrdlo děložní,vytáhne nahoru a není problém porodit vaginálně.
Ve 32.tt jsem už měla placentu nahoře a opravdu nebyl problém.
Měla jsem taky nejen nízko uloženou, ale už i zasahující do dolního děložního segmentu (hrdla) a vytáhla se. Vcestná je už něco horšího, ta se většinou nevytáhne.
Hlavní „problém“ je to riziko, někdy nutnost císaře, kdyby byla hodně nízko a chtěla jít ven první. To je pro mimi život ohrožující stav. Vždy musí jít první ven miminko. Já porodila normálně, takže s „jen“ nízko uloženou se „dá žít“, ať se kamarádka nebojí.
Claudie
Mela jsem to samy co Claudia, placenta praevia 2. stupen. ale moje doktorka me hned strasila cisarem. Samozrejme se placenta vytahla, nebo spis roztahla a odstoupila. Nakonec jsem ale cisarem opravdu stejne rodila - prcek byl koncem panevnim, pak mi odtekla voda a i kdyz jsem je premlouvala na prirozenej porod, rozmluvili mi ho tak dukladne, ze jsem s cisarem svolila. ale nakonec to nebyla az takova hruza, jak jsem si myslela. tak hlavu vzhuru. dopadne to dobre!! ![]()
Též jsem měla placentu nízko - 0,5 cm od branky děložní - od 17tt špinění, od 23 tt krvácení, potvora se vytáhla až v 27tt, 4 týdny jsem s ní strávila v nemocnici. Rodila jsem normálně, bez komplikací.
Ohledně nízce nasedající placenty mi řekla zajímavou věc jedna soukromá porodní asistentka: údajně ji mají téměř výlučně ženy, které mají nějaký problém s jídlem, hlídají se, aby nepřibraly nebo jsou hubené. Domnívá se, že tělo má pak málo nějakého hormonu (myslím, že estrogenu), což způsobí, že se oplodněné vajíčko „spadne“ do dolního děložního segmentu.
Myslím, že nízce nasedající placenta není žádné drama, spíše otrava, protože při ní člověk může špinit nebo slabě krvácet a strávit pár týdnů v nemocnici. Ale mimi bezprostředně ohroženo není. U vcestné je riziko odlučování placenty daleko větší a nedá se při ní ani normálně porodit.
Ahojky taky jsem se dozvěděla že mám pacentu nizko a v předu nevím co to znamená začinam 28týden