Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Holky chtěla bych se zeptat co není vhodné provádět v začátcích těhotenství, aby se případné miminko nevyplašilo.
Děkuji Sasetka
Ahoj,
hrozne me pobavil termin NEVYPLASILO!!! Zalezi na mnoha vecech. Ale jakmile jsem zacala lehce spinit, tak platila za:,–(a vyhybat se namaze a odpocivat. Netusim jak probiha tvoje tehu. Ja s sebou mlatila v zime na snowboardu o zem aniz bych vedela o tehu a Charlie mi vyplasena nepripada. Spis je jak splasena, hihi…
Terik
To je asi strašně individuální podle toho, jak Ti to těhotenství probíhá. Pokud je všechno v pořádku a cítíš se v pohodě (no, já jsem tedy první 3 měsíce spala ligu), tak kromě extrémních sportů, drog, kouření a alkoholu můžeš snad všechno … já byla ještě ve 20.tt v Alpách na lyžích a všechno v pořádku, doktorka nic nenamítala, teď mám 3 týdny do porodu a zatím … musím zaklepat … absolutně bez komplikací.
Co vím, ale co jsem taky úplně stoprocentně nedodržovala, nedoporučuje se moc kávy, černého čaje a plesnivý sýr.
Pak taky není moc dobré lézt do veřejných bazénů a špinavých rybníků, ale to spíš kvůli zánětům a mykozám, ke kterým je v těhotenství větší náchylnost. Nejlepší je na plavání moře, protože slaná voda je bez rizika.
Já bych to osobně shrnula tak, že všechno rozumně a s mírou, ono si to tělo samo řekne. Pokud se to embryo špatně uhnízdí už na začátku, tak tomu možná ani klid na lůžku v kyslíkovém stanu nepomůže, a pokud je všechno v pořádku, tak sama poznáš, co bys měla a co ne.
Sasetko - řekla bych, že bys na sebe měla dávat pozor ve všech směrech. V prvních týdnech těhotenství embryo reaguje systémem všechno, nebo nic
, takže když třeba chytíš virózu (těhotněla jsem přes zimu, tak jsem se nemoci bála jak čert kříže), miminko to nepoškodí - prostě přežije bez následků, nebo vůbec. Ale vzhledem k tomu, že teď asi chřipky nehrozí
, omezila bych se na tu rozumnou životosprávu.
Ahoj Sasetko,
já myslím, že žáleží hlavně na tom, jak Tvoje těhu probíhá. Já jsem na začátku špinila a jsem už 2× jsme o mimi přišli a 1× mimoděložní, takže jsem byla asi vystrašená až moc. Furt jsem se pozorovala. Platí hlavně zá:,–(a - nebrat žádné léky !!!! Vyhýbat se nemocným lidem. Můžeš max. paralen na bolest nebo horečku. Vše raději konzultovat s dr. V I. trimestru raději nic. Já jsem silný alergik a jsem bez léků i ted.
A to jsem už 23 tt !
Uvidíš, že bude vše ok !
Drž se a pohlad bříško ! ![]()