Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
ve 20tt mi zjistili, že mám placentu nízko položenou, na zadní stěně(na utz doktor posílá jinam, přestože má tento přístroj v ordinaci). Až do teď-30tt, mi doktor utz nedělal a po mém dotazu jen řekl, že se většinou vytáhne. Od 14tt jsem na neschopence, protože mi tvrdne břicho. Příští týden jdu na utz a bojím se toho, co mi řeknou. Chci se zeptat, jak často jste chodily na utz při této diagnóze. A v případě, že se placenta nevytáhne, od kolikátého týdne jste musely být v nemocnici.
Předem děkuji za odpověď.
Praevia je, když je placenta přes branku ne?
Já měla ve 27 tt placentu 1,5cm od branky a vytáhla se. Ve 34 tt už byla kde má být.
Na kontroly jsem chodila pořád stejně.
lokofa píše:
Praevia je, když je placenta přes branku ne?Já měla ve 27 tt placentu 1,5cm od branky a vytáhla se. Ve 34 tt už byla kde má být.
Na kontroly jsem chodila pořád stejně.
Jestli jsem to dobře pochopila, tak je několik druhů vcestného lůžky, podle toho jak zasahuje. A to já nevím, na utz mi pověděli, že vnitřní utz má udělat můj gynekolog, ten ale jen řekl, že se počká na utzvukové vyšetření ve 30tt.
Tak nevím, co si o tom mám myslet. ![]()
Tady máš na podobný dotaz odpověd od Dr Kouckého.
Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Nyní jsem ve 24 tt a byla mi na UZ zjištěna placenta praevia marginalis posterior, těsně od kraje děložního hrdla. Vzhledem k předchozímu naprosto bezproblémovému těhotenství mi moje paní doktorka zatím naordinovala jen zvolnit, více relaxovat, nic nezvedat, zákaz sexu. Prý se uvidí o něco později, další kontrolu mám za 3 týdny. Upozornila mě na možné komplikace, více jsem si přečetla na internetu a dost jsem se vyděsila. Chtěla bych se zeptat z Vaší zkušenosti, jaká je pravděpodobnost, že by se placenta ještě „zvedla“ a pokud ne, jak reálné jsou šance donosit miminko do 38. týdne? Mám se spíš připravit na komplikace? Cítím se velmi dobře, až na občasné bezbolestné tvrdnutí dělohy, cca ve frekvenci cca 15 - 20 x denně, to jsem měla i v prvním těhotenství. První dítě jsem rodila SC pro nepostupující porod, v termínu.
Může tento stav nějak ohrozit vývoj miminka, četla jsem, že z nedostatku místa v dolní části dělohy by se mohlo i udusit.
Moc děkuji za Vaše odpovědi, v nedávné době mému do té doby zcela zdravému manželovi zjistili pokročilou Iga nefropatii, takže jsem z celé situace dost vystresovaná.. Přeji hezký den.
Dobrý den,ztotožnil bych se s paní kolegyní,jsem rád,že vás moc „netrápí“ striktními omezeními. Takto brzy je uložení placenty „nízko“ poměrně časté. Vůbec podle toho nečiníme žádné závěry o vedení porodu, to se ukáže až dle UZ 30-32.týdne,ale už nyní lze s velmi vysokou pravděpodobností říci,že se růstem dělohy „vytáhne“ nahoru. Proto nejsou obavy odůvodněné.
já měla placentu přez branku, ale to byla myslím placenta marginalis
odloučila se mi ve 32 tt ale nedodržovala jsem klid na lůžku nařízený od 30 tt po hospitalizaci kvůli drobnému krvácení jasně červenou krví. Takže ti jen doporučím se šetřit a pořádně.
Mě diagnostikoval doktor vcestnou placentu ve 30. týdnu a rovnou mi řekl že budu rodit císařem
No a na další kontrole ve 33. týdnu už se pomalu vytahovala a nakonec se vytáhla úplně a rodila jsem naprosto přirozeně přesně na termín
O žádné hospitalizaci kvůli VP nemluvil tak nevím to se snad chodí pouze pokud krvácíš ne?? Každopádně je ještě určitě čas aby se vytáhla miminko ke konci hodně roste. Neboj určitě to bude v pohodě ![]()
Ahoj mela jsem Placenta praevia centralis (nebo totalis) , prisli na to teprve nahodou kdyz prijimali do nemocnice ve 32tt kvuli necemu jinemu, v ty dobe uz mi rekli ze sice pravdepodobnost , ze se vytahne jeste je, ale dost miziva a v nemocnici uz jsem musela zustat az do porodu (planovana sekce ve 37+2) , ani ven pred nem. na lavicku me nepustili, ani jsem nemohla sedet jak jsem chtela , narvali me magneskem …
. kontroly na rizikovem od. meli vsichni po 14dnech, me tedy delali jen utz, vnitrne pri takove diagnoze nevysetruji. Ale mela jsem tedy placentu uplne pres porodni cesty a mimco v sikme poloze, coz u toho byva casto
brouczek , hospitalizovat by meli vzdy pri Placenta praevia centralis , kdy tedy porodni cesty jsou zcela prekryty placentou ,a to prave od toho 32tt a cisarsky rez se pak i planuje (alespontady v porodnici) hned po ukoncenem 37tt , kdy se dite povazuje za donosene.
Celé těhu ji mám nízko vzadu a trochu prý přesahuje děložní hrdlo, včera jsem byla na velkém v nemocnici a doktorka mi říkala, že se to má za tři týdny zkontrolovat, že do cca 33 tt se může „vytáhnout“. Pak už zůstává na místě. A řešili by to prý až pak.
Ahoj holky, posunula se vám někomu placenta zpět k hrdlu? Původní diagnóza ve 12tt byla placenta praevia centralis, pak se růstem vytahovala až na hodnotu 2cm od hrdla - ve 20tt. Teď ve 23tt opět naléhá na hrdlo, začínám z toho být trochu na mašli…
@nepřihlášená Mrkvetka píše:
Ahoj holky, posunula se vám někomu placenta zpět k hrdlu? Původní diagnóza ve 12tt byla placenta praevia centralis, pak se růstem vytahovala až na hodnotu 2cm od hrdla - ve 20tt. Teď ve 23tt opět naléhá na hrdlo, začínám z toho být trochu na mašli…
Mě údajně ano, ale jistá si moc nejsem. Chodila jsem kvůli tomu do rizikové poradny od 32. týdne. 14 dní před plánovaným termínem mi sám primář tvrdil, že placenta zasahuje do porodních cest už jenom růžkem a že si možná nakonec zatlačím. O týden později si ale jiný doktor málem ťukal na čelo, že teda neví, co pan primář viděl, on že vidí vcestnou a císař stopro bude.
Vzhledem k ostatním zkušenostem s panem primářem to teda dneska beru spíš jako jeden z jeho omylů. ![]()
Ty se hlavně nenervuj, máš ještě moře času.
Mně se začala sunout zpět dolů hned jak jsem začala doma něco dělat - ve 20 tt mi povolili mírnější režim. Mám klidový od začátku, krvácení kvůli hematomům atd. Už jsem byla s císařem smířená, pak mi dali krásnou naději a zase prd. @Bersaba ale díky za zkušenost, všude čtu, že se může vytahovat nahoru, ale že by někomu slaňovala zpět dolů jsem nenašla
Já jsem dnes 15+2 a mám placentu praevia marginalis. Zjistili mi to na genetice ve 12. týdnu. No, co jsem o tom tak četla, tak jsem se i dost lekla, co to vlastně je(zjistila jsem si to sama na netu).
No doufám, že se mi posune. Ale doktor je v klidu, tak jsem v klidu aj já. Ještě uvidím, co mi řekne na kontrole za měsíc. ![]()