Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky,potřebuji poradit, nebo ujistit , že dělám nedělám dobře.Před měsícem a půl mi byly zjištěny kameny v ledvině.Bohužel zjištěny byly díky tomu , že jsem měla koliku a to dost bolestivou.Díky kojení mi zavedli stenty do močového měchýře a ledviny a na čas to dalo pokoj.jenže ouha,koliky mám častěji a častěji,nedokážu už nikam s dětmi jít,jelikož je mám i několikrát za sebou.Na urologii, mi vyjednali bohužel akutní operaci, na kterou mám jít za týden.Ale já kojím.A co teď .Mám 8,5 měsíčního syna,příkrmy dávám 3× denně.Nevím jestli poslechnout a dát si od gynekologa něco předepsat na zastavení laktace, nebo odstříkávat a po operaci se zkusit vrátit ke kojení.nevím jak budu schopna po operaci ještě zvládat nalitá prsa a odstříkávání.Jen bych chtěla vědět názor,jestli to má cenu ryskovat nebo to fakt ukončit.Díky moc za radu,nešťastná Hako.
Hako , vzhledem k věku syna bych asi já osobně odstavila…záleží jak dlouho jsi původně plánovala kojit, mě se dcerka odstavila sama v 9,5měsících, já chtěla kojit tak do roka, tak jsme nakonec spokojené obě…důležité je, abys byla zdravotně v pořádku, vždyť to musí být strašně náročné…přeju, ať to máš brzy za sebou a můžeš si v klidu užívat dětí. ![]()
Vzhledem k tomu , že prvního syna jsem kojila do 1,5 roku a pak ukončila ,protože jsem zjistila že jsem opět těhotná.Plánovala si to taky tak , nebo podle situace malého.Tak nějak se s tím smiřuji a obrečela jsem to dost.Asi jsem závislák na kojení.Ale pravdou je , že nevím jak bych to zvládla.Doktor který mě bude operovat ,mi vyšel vstříc a je možno zajistit mrňouska mít u sebe.Ale musím se o něho starat já nebo rodinný příslušník.Bohužel já nevím jak se budu cítit na to abych po operaci byla schopna se plně postarat o syna a manžel nemůže kvůli práci.Moje mamka bude po dobu co budu v nemocnici hlídat staršího syna,tak tam je to také pasé a tchýni žádat nemůžu.
Jinak zdravím Nymburk-jsem pár kilometrů od něho -PODĚBRADY.To jsme se sešly z jednoho kraje.
Já jsem byla na operaci se št. žlázou. Odstříkávala jsem, uměla jsem to rukou. Ale odstříkávačka je rychlejší. Nalitá prsa byla trochu nepříjemná po operaci, ale na JIP, jsme to docela zvládli. Sestřička mi držela kelímek a já stříkala. Kdyžtak si nachystat odstříkávačku ke věcem na JIP. Mlíka po operaci je lepší vylít. Manžel mi pak Míšu vozil 1×denně. Mlíka jsem pak měla míň, teda málem vůbec, ale rozkojila jsem se. Pokud chceš je to zvládnutelné ![]()
Držím Ti palečky, ať se rozhodneš jakkoliv. ![]()
P.S.: Po operaci mi teda nebylo dobře, abych měla malého u sebe, ale s odstříkáváním se dá mlíko zachovat. ![]()
Prodělala jsem jednu ledvinovou koliku, když bylo malé 11týdnů, nejdřív mi dali Algifen abych mohla kojit, vyzvracela jsem ho a zažila šest hodin stavů horších než porod, pak jsem dostala Indometacin, uklidnilo se to, 24 hod jsem jenom odstříkávala ve sprše, tři dny jsem ležela na urologii na testech (diagnostikován kamínek v močovodu, opustil mně naštěstí pak už bez bolesti sám), malou mi manžel vozil na kojení a dokrmoval UM, zvládli jsme to, odstavila se sama asi za měsíc (to je ale jiná kapitola).
Já bych šla hned na operaci, koliky jsou hnus (mě stačila ta jedna) a bez zdravých ledvin prostě nemůžeš fungovat. Jestli se laktace po operaci zachová tak jen dobře, když ne tak žádná hrůza, osmiměsíční dítě už to v klidu dá i s UM.
Hlavně si vyřeš vlastní ledviny.
Ahoj holky,dnes lítám po doktorech,předoperační vyšetření atd.Mám za sebou zase dvě větší koliky a dost bolestivý.Moč už není moč,ale spíš krev.Na gynekologii jsem taky došla,ať mi můžou předepsat prášky na zastavení laktace.No myslela jsem , že to zvládnu,ale sesypala jsem se tam jak domeček z karet.Vím , že nemám jinou šanci,tak zítra začnu užívat Dostinex ,aby se přestalo dělat mléko,dnes chci ještě Venouškovi dopřát poslední den kojení.
![]()
Už abych to měla za sebou,je fakt , že porodní bolesti jsou oproti tomu pohádka.Díky za rady,jen je mi to pořád líto.
Hako, myslím, že ti nemá být co líto. Všude jsem četla, že nejdůležitější je prvních 6 měsíců na kojení. A to ty máš. Teď je důležitější, aby jsi byla ty OK. A to je důležitější i pro Venouška. A dnes je spousta kvalitních umělých mlík. A asi to bude i lepší než tvé mateřské, je možné, že když tě zlobí ledviny, tak ani to mléko už není úplně OK.