Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, holky,
mám dotaz na některou z Vás(doufám, že Vás není mnoho..!!!) Mám diagnostikovanou RS-ku od ledna 2011, každý den si píchám injekce Copaxone. Mám 18-ti měsíční holčičku. Na RD jsem šla na dva roky, to znamená, že bych letos v létě měla nastoupit zpět do práce, ale chtěla bych (bysme) zkusit druhé mimi. Na netu jsem našla rozhovor s mou doktorkou, pí. Vachovou, http://www.knivic.unas.cz/zeny.htm, že by další mimčo bylo možné. Ataku jsem měla pouze jednou a to v tu zimu. Můžete mi poradit, jak bych měla postupovat, když by se mi do července 2012 nepodařilo otěhotnět? Děkuji Vám všem za radu a přeji prima rok 2012!!!
Tak v první řadě to musíš probrat s doktorem v RS centru - jak zabírá Copaxone, jaký máš EDSS (po atace a aktuální) atd. . Ideální je minimálně rok léčby a stabilizovaný stav. Už ti dělali kontrolní rezonanci?
Je nás bohužel víc, než se na první pohled může zdát
.
Když jsem se v létě zmínila, že bysme chtěli druhé mimi, tak se dr. trošku zarazila… Léčím se přesně rok. Co je, prosím, EDSS? Na rezonanci jdu v červnu.
Na každé kontrole v centru by ti do ruky měli dát zprávu z aktuálního vyšetření (já třeba chodím každé tři měsíce) a dole je napsané EDSS + číslo od nuly výše. EDSS je číselné hodnocení tvého aktuálního stavu - taková stupnice s hodnocením napáchaných škod - http://cs.wikipedia.org/…5%BEen%C3%AD . Já začínala na jedničce, teď jsem zpět na nule.
Podle mojí zkušenosti se dr. tváří bezproblémově na první dítě, celkem obstojně na druhé, ale víc už se jim odsouhlasit nechce. Zakázat to ovšem nemůžou, pouze nedoporučit.
Do jakého centra chodíš? Jestli nechceš psát sem, pošli SZ.
Oprava - podle té doktorky jsem našla, že je to v Teplicích.
A k té původní otázce - pokud do konce RD nenastoupíš na MD nebo neotěhotníš a nebudeš na neschopence, asi ti nezbyde nic jiného, než jít normálně do práce nebo a prac. úřad. Pokud teda nemáš tak vysoké EDSS, že bys měla nárok na invalidní důchod (což doufám, že nemáš!).
Dívám se do poslední zprávy a ADSS píše Dr. 2!!! To je špetné?
Jo jo, chodím do Teplic a dr. je moc fajn! Správně bych měla nastoupit do práce 12.7.2011 kdy mi končí RD, poté bych si vlastně měla sama platit zdravotní a sociální, když bych nechtěla znovu nastoupit do práce a snažit se o druhé, že?
Ta dvojka je fajn
. Píšeš, že jsi měla ataku v zimě, to bylo před rokem? Já jsem měla po atace (zánět oč. nervu) edss 1 a za čas se mi to spravilo na tu nulu (asi tak za půl roku, přičemž tři měsíce z toho jsem už měla léčbu). Dělali ti magnetickou rezonanci po atace a po zaléčení pro porovnání?
To zdravotní a sociální by jsi si asi musela platit opravdu sama, pokud by jsi nešla pracovat nebo na pracák. Ty máš smlouvu na dobu neurčitou? Jestli ano, bylo by nejlepší otěhotnět před koncem RD a jít na neschopenku až do porodu. Pokud by jsi si neplatila ke zdr. pojištění i nemocenské, neměla by jsi pak nárok na PPM.
Jo, ta ataka byla před rokem. Taky jsem to měla skrz oko, bolelo mě, když jsme se podívala na jednu stranu, doleva…MR mi dělali, když mi odooperovali nádor v mozku, díky tý RS-ce mi přišli na naštěstí nězhoudbný nádor v hlavě. Po té operaci jsem měla cca 6 měsíců špatnou pamět, která se časem zlepšovala, ale i teď občas zjišjiš'tuji, že to ještě není OK, ale určitě je to lepší!!!
Ahoj, já ještě ani nemám nasazenou léčbu, miminko bylo taky v plánu, teď musím počkat.
Ale poradím jinak=) - když bys nešla do práce, nemusíš na pracák ani si sama platit pojištění, pokud se na zdravotní pojišťovně nahlásíš jako osoba pečující o dítě do 7mi let (a dítko nesmí být víc jak 4h denně ve školce).
Tak za tebe zdr. pojištění bude platit stát, sociální sice ne, ale to je nepovinné - doba, kdy ho neplatíš, se ti nepočítá jako „odpracovaná“ do nároku na starobní důchod. Takže pokud jde o dobu pár měsíců, myslím, že nejlepší řešení.
(ono i na tom pracáku ti sociální platí myslím max. tři roky celkem za všechny evidence a pak už ne…)
Samozřejmě bys neměla nárok na PPM, což už podle nového systému nevadí a stačí, když ho teoreticky má otec dítěte, aby se mohla zvolit délka čerpání rodičáku.
Určitě netěhotni bez dohody se svým neurologem. Já RS nedělám, ale pokud vím, kolegyně trvají na tom, aby pacientka byla nějakou dobu stabilizovaná.
Ahoj holky, nechci váš tady nějak obtěžovat.
Jen jsem se chtěla zeptat co je to to RS?
Milé maminky s RS - chtěla jsem se Vás zeptat plánujete letos některá jet do lázní?