Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
@Anonymní píše:
Milé maminky, první porod byl císařem ve spinální anestezii. V průběhu zákroku jsem se však začala dusit, nemohla se nadechnout. Stalo se vám to také? Proč k tomu u vás došlo? Bojím se, že u dalšího porodu, operace, se to bude opakovat.
U mě strašně fungovala panika, leh na zádech taky nepřidal. Ne že bych se dusila, ale špatně se mi dýchalo, ale opravdu to byl stav paniky a v momentě, kdy mě anesteziolog chytl za ruku a začal mě uklidňovat, tak se to zlepšilo.
Tak to byl panický záchvat ne? protože jinak jsi na monitoru a pokud by jsi se doopravdy dusila to by byl kolem tebe pěkný kalup
Panika. Jestli půjdeš znovu na císaře tak jdi v celkové narkoze ![]()
Mě se při císaři taky hůř dýchalo, musela sem se na dýchání hodně soustredit..panika to nebyla, byla sem klidná.. ale myslím že mi dali moc anestetika nebo na mě moc pusobilo.. protože asem neecítila sem ani hrudnik (prsa) a neovládala sem ruce…taky sem teda měla hodně nízký tlak..kdyz přišel manžel tak říkal že na monitoru bylo 80/40 a to už si to doktorka celkem pochvalovala jaký prý mám pěkný tlak ![]()
Až se s tebou bude anesteziolog domlouvat tak mu řekni že si měla minulé pocit dušení a že z toho máš strach..třeba ti nabídne i něco na zklidneni…a nebo tu celkovou no…
@Vladusxx píše:
Mě se při císaři taky hůř dýchalo, musela sem se na dýchání hodně soustredit..panika to nebyla, byla sem klidná.. ale myslím že mi dali moc anestetika nebo na mě moc pusobilo.. protože asem neecítila sem ani hrudnik (prsa) a neovládala sem ruce…taky sem teda měla hodně nízký tlak..kdyz přišel manžel tak říkal že na monitoru bylo 80/40 a to už si to doktorka celkem pochvalovala jaký prý mám pěkný tlak
mě se hodně navalilo to obr břicho a ještě jak ho roztáhli směrem k hlavě takže to taky k dobrému dýchání nepřidalo, v každém případě se zakladatelka nedusila jen měla pocit že se dusí
Měla jsem to také při druhém císaři. Začala jsem jim omdlévat a u mě to tedy panika byla. Při prvním jsem byla tak napjatá, že jsem nic pořádně nevnímala, při druhém jsem cítila vše, co doktor dělal. Ne bolest, ale každý řez, k tomu zápach při řezání. A zpanikařila jsem. Nemohla jsem dýchat. Vím, že museli malou urychleně dostat ven a mě se stolem naklopit ke straně, aby se mi srovnal krevní oběh či co. Pak se mi udělalo lépe.
Doporučuju to sdělit anesteziologovi, popřípadě jestli je něco uvedeno v lékařské zprávě z prvního císaře, vzít si to s sebou. V případě, že je nějaká komplikace, může zvolit celkovou. Držím palce.
Promluvila bych si o tom s anesteziologem. Já měla naštěstí velmi příjemného, který na mě celou dobu mluvil, popisoval, co se právě děje a jaké se mohou dostavit pocity (co a jak to budu cítit, kdy se mi může začít dělat mdlo nebo mít pocit na zvracení). No a díky tomu jsem byla v klidu, i když jednu chvíli byl tlak extrémně nízko. To se mě ptal, jak mi je, řekla jsem si o něco proti zvracení a snad mi přidal do infuze efedrin, což okamžitě pomohlo. Takže radím komunikaci s anesteziologem.
@ka2ka píše:
mě se hodně navalilo to obr břicho a ještě jak ho roztáhli směrem k hlavě takže to taky k dobrému dýchání nepřidalo, v každém případě se zakladatelka nedusila jen měla pocit že se dusí
Zakladatelka: Nemohla jsem se nadechnout- dýchat vůbec… Nakonec jsem skončila v celkové narkóze.
@Anonymní píše:
Zakladatelka: Nemohla jsem se nadechnout- dýchat vůbec… Nakonec jsem skončila v celkové narkóze.
myslím že fakt panika, je to svi. ně nech si další udělat v celkové a budeš mít klid
Stalo se mi u druhého císaře. Anesteziolog mi dal něco na stažení dělohy(? Už si to přesně nepamatuju) a varoval že se mi může hůř dýchat. Za chvíli jsem měla potíže se nadechnout, čehož si všimnul a hned mi něco dalšího pichnul a problémy odezněly.
Padla rada upozornit anesteziologa, tě bych se držela ![]()
@Anonymní píše:
Jako anesteziolog se domnívám, že ti ta anestezie vystoupala moc vysoko a umrtvila bránici. Může se stát, celková narkóza je v takovém případě řešením. Zmínila bych se, měli by dát menší dávku.
@Kolicek95 píše:
Jako anesteziolog se domnívám, že ti ta anestezie vystoupala moc vysoko a umrtvila bránici. Může se stát, celková narkóza je v takovém případě řešením. Zmínila bych se, měli by dát menší dávku.
Určitě budu o tom informovat všechny včetně anesteziologa. Pokud by teoreticky vystoupala výš a umrtvila bránici.. Mohla bych při tom hýbat rukama? Těma jsem hýbat mohla bez problému…
Měla jsem to stejně. Při epidurálu. Nemohla jsem dýchat. Anestezioložka byla nepříjemná a řekla mi, že to je normální a že jsem hysterka. Říkala něco o tom, že mám umrtvené břicho. Nemohla jsem ani mluvit.
Ale já mám problémy s páteří a hrudníkem. Nakonec jsem ze sebe po slabikach vysoukala, ať mi podloží hrudník. Dali mi klínový polštář a pak bylo vše ok.
Milé maminky, první porod byl císařem ve spinální anestezii. V průběhu zákroku jsem se však začala dusit, nemohla se nadechnout. Stalo se vám to také? Proč k tomu u vás došlo? Bojím se, že u dalšího porodu, operace, se to bude opakovat.