Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Krásný večer,
Ať jsem hledala kde jsem chtěla nic jsem nenašla a tak jsem založila toto téma. Mám doma už tři zdravé deti, teď čekám posledního chlapečka a bohužel mi zjistili rakovinu děložního čípku. Došlo to tak daleko, že jsem teď momentálně už na druhé chemoterapii a ještě mě dvě čekají. To kvůli tomu, aby se malý stihl do péct. Plánovaný CS mám na 37 tt. Teď jsem 31tt. Chtěla jsem se zeptat je tu nějaká maminka, která měla smůlu jako já a byla by mi ochotna nějak popsat jak to bude probíhat? O CS jsem četla všechno, ale asi to bude jiné když mi budou brát i dělohu. Mluvila jsem s panem profesorem kvůli celkové narkóze, bojím se, že to stejně ucítím atd. Ale přiklání se víc k lokální. Jde mi o to jestli mi i dělohu budou brát v lokalce..
a hlavně jak je to pak s malým. Jestli ho budu mít jako po CS nebo se doba nějak prodlužuje.
Děkuji moc ![]()
Pokud budou delat i hysterektomii, tak to urcite nebude v lokalni anestezii.
Po operaci bude jedno, jestli jsi jen po CS, nebo i dal. Bricho a vse uvnitr se bude muset hojit tak jako tak.
Preji hodne stesti v lecbe ![]()
@cecetka my jsme si totiž doma mysleli, že dostanu nejdřív lokální a jak malého vyndaji tak že mě uspí úplně. Tak jsem jim i sobě chtěla ulehčit, že bych šla rovnou pod celkovou. Mám fakt strach, když tam jen tak lezis a cítíš jak se v tobě hrabou… To už bych to raději zaspala.
Mně měli brát u cs dělohu, z jiného důvodu (měla jsem placenta praevia centralis a ještě k tomu vrostlou do dělohy, takže nikdo nevěděl, jak to bude vypadat. Už od začátku mě řekli, že musím do celkové narkozy. Placenta mi praskla, začala se odlučovat v kusech, takže akutní císař. Nakonec placentu z dělohy dostali, deloha mi zůstala, což mě teda štve, mohla sem mít klid. Nicméně odebrání dělohy v těhotenství je náročnější výkon, kdy jsou orgány dost prokrvené, takže se dává ve většině případů krevní transfúze. Miminko jsem viděla druhý den, cs jsem měla odpoledne. Je mi líto, co Vás potkalo a přeji pevné zdraví
.
Mně hrozilo odebrání dělohy, ale sám doktor to při sekci nechtěl dělat (nebylo to tak akutní). Děloha je prý obrovská, musí se použít celková anestezie, která má samozřejmě vliv i na mimčo a celková rekonvalescence je pak náročnější. V tvém případě chápu, ale osobně bych trvala na celkové anestezii, pokud ti nabízejí i tu lokální. On jen ten pocit při tom porodu je strašný, u toho ještě představa, že ti odstraňují dělohu, do toho bych nešla. Já při prvním necítila nic, po druhém úplně vše. Nic nebolelo, ale věděla jsem přesně, kde lékař řeže a co dělá. Prý je to v pořádku, nemáš být,, mrtvá", ale nesmíš cítit bolest. Nikdy víc. A jen ještě dodám, že bonding je to poslední, co bys měla řešit. Vezmi s sebou taťku, ať tě nahradí. Není potom i možnost vzít si rodinný pokoj, aby tam mohl být pořád s tebou a miminkem?
@Aduš8 píše:
Mně hrozilo odebrání dělohy, ale sám doktor to při sekci nechtěl dělat (nebylo to tak akutní). Děloha je prý obrovská, musí se použít celková anestezie, která má samozřejmě vliv i na mimčo a celková rekonvalescence je pak náročnější. V tvém případě chápu, ale osobně bych trvala na celkové anestezii, pokud ti nabízejí i tu lokální. On jen ten pocit při tom porodu je strašný, u toho ještě představa, že ti odstraňují dělohu, do toho bych nešla. Já při prvním necítila nic, po druhém úplně vše. Nic nebolelo, ale věděla jsem přesně, kde lékař řeže a co dělá. Prý je to v pořádku, nemáš být,, mrtvá", ale nesmíš cítit bolest. Nikdy víc. A jen ještě dodám, že bonding je to poslední, co bys měla řešit. Vezmi s sebou taťku, ať tě nahradí. Není potom i možnost vzít si rodinný pokoj, aby tam mohl být pořád s tebou a miminkem?
No my máme doma ještě další tři děti a máme jen moji mamku která by hlídala. Možnost takového pokoje je, ale primář mi rovnou rekl, že malý musí být sledovaný kvůli chemoterapii co teď podstupuji, že já budu pod prášky na bolest a celkově že se postavim možná druhý drn. Takže mi malého budou stejně vozit. Už jsem o tom s manželem mluvila. Pojede se mnou koukne na malého vyfotí a pochova a pojede domu. Je to blbé, ale prostě je to100km od našeho bydliště a zdržovat ho tady tak nějak zbytečně taky nechci. Jestli budu mít celkovou což chci tak budu stejně pořád spát.
Taky bych byla radši kdyby byl a námi ale je zbytečné to komplikovat. Kdyby to bylo v našem městě tak neřeknu ale budu tady v Praze a domu to máme velkou dálku.
Lokální anestezie je mnohem bezpečnější pro dítě. U celkové hrozí, že se dítě uspí s tebou! Zažila jsem lokální, kdy mi po vyndání dítěte začaly komplikace a okamžitě mě převedli na celkovou. Dítě už bylo venku. Dovedla bych si to tak představí i u tebe, kdy ti po částečné anestezii dají celkovou k dokončení operace.