Plastová okna vs. dřevěná okna?

17368
22.6.11 18:21

Plastová okna vs. dřevěná okna?

Dobrý den, vím, že asi spíš tomu rozumí pánové, ale ráda bych znala váš názor.
Rozdíl mezi plastovými a dřevěnými okny zhruba vím. Jen by mě zajímaly přímo zkušenosti uživatelů, kteří se rozhodly přímo pro plasťáky nebo dřevěné okna, jak se Vám s nimi žije? Stavíme domeček a jsem teprve na začátku, takže přemýšlíme o všem možném, třeba i toto téma.Partner chce plastové, já dřevěné. Dřevo - příroda, plast je plast. Jsou s nimi nějaké problémy? Na co si dát pozor?
Jinak i mimo téma klidně jakékoli postřehy o stavbě domu ať se týká čehokoliv je vítáno. Informací není nikdy dost.
Děkuji moc za ochotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6926
22.6.11 18:35

:mavam:
Tak tohle jsem řešila za posledních pár let dvakrát (dvakrát jsme stavěli). A pokaždý jsem nakonec vybrala plasťáky - zjistila jsem, že objektivního názoru se stejně nedočkám, každý dodavatel hájí to svoje. :mrgreen:
U nás ale asi v prvním případě hrála roli cena…
Jo a taky nesjou okna jako okna (platový), v prvním domě jsme je měli šílený - při zavírání cvakaly (do těch poloh… víš co myslím, ty „zámečky“) a v noci zavřít okno = vzbuzení dítěte.
Teď máme naštěstí už lepší typ - zavírají se potichu, necvakají… a jsou jakoby zvenku víc zrcadlovky - čili nejni nám tak vidět domů. Není od věci zapomenout na sítě do oken! A jestli můžu doporučit, nešetřit na velikosti oken - v prvním domě jsme je měli malý (ne malý, ale standart..) a málo světla. :( Teď máme větší a paráda - ještě nikdo si nestěžoval na to, že má doma MOC přírodního světla, ale na malé množství jo. :)
Jestli stavíte, doporučuju hned po základové desce vybírat koupelnu a kuchyň - nezdá se to, ale hrubá stavba je hned a pak někteří dodavatelé kachliček mají dooost dlouhé termíny - a taky se dost dlouho vybírá. :wink: Teď mě honem nic dalšího nenapadá, ale kdyžtak se ptej. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
685
22.6.11 18:57

Tak my máme euro. Je to něco jako lisované dřevo nebo co. Byla to jedna z největších položek na domečku.Jsem spokojená, ale co bude za dvacet let? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
22.6.11 19:03

No, nad euro taky váháme. Ale u nás teda hraje roli docela i cena. Nejsme zrovna bohatí. Takže šetříme kde se dá.
Davdan, tak koupelna a kuchyň mi už teď nedá spát a to jsem teprve u projektu, ten už teda máme. :palec: . Ale vlastně koupelnu a kuchyň, to je to, co si navrhuji sama a jaké kachličky, jaké rozmístění, kde vana, wc, umyvadlo…No, je to oříšek, Vím já, jestli s tím budu spokojená i za několik let.
Jsem ráda,že jsi napsala o tom cvakání, aspoň vím, na co se zaměřit při výběru. Možná takový detail by mě ani nenapadl. Lítá tolik myšlenek, že se to kolikrát ani nepostřehne. :palec: .
Jé,akdyž se můžu tak ptát..na střechu jste daly co? Betonky? Nebo něco jiného? Jak známo, mechem obrostlá střecha taky není dobrá, ale prý jsou teď už ty technologie zase jinde, tak by nemělo nic. Ale to takyvýrobce obhájísi co chce.
Ještě k těm oknům, dneska jsem se ptala v obchodě, kde prodávají i dřevo i plast. Doporučildřevo. Ale nevím jestli kvůli ceně. A prý je někde i plast v dekoru dřeva skoro srovnatelný s cenou dřevěných. Ale to se dá zjistit na cenících.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
22.6.11 19:05

Taky máme plasťáky.
Ale pokud by tě to zajímalo, v uzavřených skupinách je skupina Stavíme dům a tam probíráme všechno možné, klidně se přidej :wink: :mavam:

• Citovat
  • Upravit
101
22.6.11 19:10

Tak my jsme dali dřevěná okna :wink: Oba s manželem jsme nějak proti plastu… Takže dřevo zvítězilo :palec: Cenově nám nakonec vyšly i levněji než plast, dostali jsme dost velkou slevu. Nechávali jsme si dělat pochopitelně víc nabídek jak na dřevěná tak i plastová.
Návrh koupelny jsme si nechali udělat v Siku, stejně tak návrh kuchyně, tu máme nakonec z Oresi.
Co mě překvapilo, že v Siku měli všechno skladem, takže jsme na dodání vůbec nečekali. Na kuchyň jsme čekali měsíc, což mi nepřijde zas tak dlouhá doba :wink:
Spíš je dobré přemýšlet kde co bude už kvůli zásuvkám, vodě, topení a tak :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
22.6.11 19:14

My máme eurookna. Zatím spokojenost, ale plasťáky jsem neměla, tak nevím. Spíš bych popřemýšlela nad trojskly, jestli si připlatíte - pěkně to tepelně izoluje a hlavně se v zimě nerosí :pankac:
Na střechu se dá dát cokoli :mrgreen: Pokud neřešíte hmotnost, což asi ne, protože budete mít i nové trámy, tak klidně betonovou tašku a proti mechu je fajn glazura. My máme Bramac, protože cca před 3 lety byly KM Bety - hlavní konkurence strašný shit, při pokládání se dost ničily a pokrývači s nimi nechtěli pracovat. Teď už maj KM Bety snad novou technologii a je to o něčem jiném.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
22.6.11 20:04

Na koupelny a kuchyně jsem se koukala, teda spíše hlavně zatím na kachličky. Jak jsem si tak všimla, skoro všechny firmy nabízejí stejné dekory. Takže v tom budu mít aspoň jednodušší výběr. Nebo se pletu? Protože asi by mě kleplo, napřed vybrat firmu, která je cenově dobrá, kvalitní a pak teprve podle nich dekor, a kdyby neměly, který se mi líbí, tak znovu. No, moje nervy.Už teĎ se mi motá hlava. ALe siko máme kousek, oresi se mi docela taky líbilo. Jen ty katalogy mají většinou na netu a tam se mi to blbě prohlíží, já raději vše na papíře :mrgreen: .
Pár jich ale máme.
Kolik Vás tak stály ty návrhy kuchyní a koupelen? Já pořád přemýšlím,jestli bych to nezvládla sama, ale moje představivost je teda naprosto na minimu. Hlavně při takové ohromné nabídce.
Na střechu jsem koukaly právě na Bramac, tak snad z nich něco vybereme. I když tu střechu asi nechám na mojem. Já tomu tolik nerozumím. A vyberu si jen vzorek. :mrgreen: .
O těch komorách na oknech jsem dneska přemýšlela, nabídly mi někde i 5 komorová. Což teda bylo super okno. A ty 2 komorová se nějak extrémně rosí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
22.6.11 20:15
Farllin píše:
Kolik Vás tak stály ty návrhy kuchyní a koupelen? Já pořád přemýšlím,jestli bych to nezvládla sama, ale moje představivost je teda naprosto na minimu. Hlavně při takové ohromné nabídce.

Vůbec nic.
ORESI dělá návrhy zadarmo a na koupelnu návrh nepotřebuješ :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1187
22.6.11 20:24

záleží na kvalitě provedení (může být dobré nebo špatně provedené obojí), pak je důležité správné osazení do rámu, u velkých oken je lepší dřevo, protože plast se časem „prověsí“, pak ještě existuje hliník, ale to je jiná cenová. O plast se nemusíš nijak starat, dřevo pracuje a je potřeba je čas od času znovu natřít. Osobně se přikláním pocitově k dřevu, nehledě na to, že to podle mě na většině domů i lépe vypadá. Každopádně hodně důležité je, aby vám to firma uměla dobře usadit do rámu. Ve škole nás varovali před Veluxem, kdyby Tě zajímalo, můžu se podívat do skript, jaké značky doporučují na ČVUT (testy odpovídají tomu co firma o svých výrobcích tvrdí), myslím, že PrimaFenestra je OK

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
22.6.11 20:35

My jsme rekonstruovali a dřevěné kastlíky (dvě okna za sebou) jsme nahradili dřevěnýma s dvojsklem, na míru, ne euro, dobré dřevo, kvalitní lazura a lak s kvalitním kováním. Byly levnější než plasťáky. Ty mají naši v paneláku, vypadají prostě umělohmotně zatím nekřehnou ani nemění barvu, mi to ale sympatické není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17368
22.6.11 20:44

Neoenc, tobych byla mocmoc ráda,kdyby jsi se mi mrkla. Děkuji moc.Prý se i doporučují nějaké Okna Protivanov, na netu jsem se dočetla. Ale jsou prý dražší. Což zase sice šetříme, to jo, ale kvalita a cena je docela měřítko taky důležité.
Madi, tak to je super. Já myslela, že to dělají všichni za penízky. A to si pak u nich nemusím nic nechat vyrobit? Koupelnu snad zvládnu, jen ta kuchyň je už náročnější. :palec: .
Mě je právě ten plast takový prostě proti srsti taky. Je to prostě plast. A já plast nemusím ani u lžičky :mrgreen: . Líbí se mi dřevo, kámen..A co znám, tak spíš znám, že na plasťáky se stěžuje, ale na dřevo ne. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
22.6.11 20:45

Neoenc můžeš sem prosím napsat, které značky jo a které ne? Díky :) Nás pro změnu čeká v podstatě kompletní rekonstrukce domku 8-o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
22.6.11 20:55

Farllin, konkrétně oresi ti udělá návrh zadarmo a dá ti ho do ruky (alespoň obrázek a rozměry skříněk) a nemusíš si to objednat. U jiných studií za to platíš a pokud si to u nich objednáš, tak ti to odečtou z ceny kuchyně. To se liší, záleží na studiu. My jsme do Oresi šli prvně zkusmo a nakonec od nich kuchyň máme, zrovna teď čerstvě postavenou :wink:

• Citovat
  • Upravit
17368
22.6.11 21:04

Takto je super. MRknukde máme Oresi poblíž. Mě se tam kuchyňky líbily nějaké, ale už vůbec teda nevím jaké. Jak tu tím pořád brouzdám, tak mám akorát v hlavně větší zmatek. :mrgreen: .
Strelihs, tak to máte taky o zábavu postaráno, že? :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1