Nízký plat v obchodě u soukromníka
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Plat v obchodě
Holky, je v pořádku, že v obchodě na plný úvaze po zkušebce je plat 5 000 Kč + necelá 0, 2% z tržby? Kamarádka za tento plat pracuje a má odpracováno třeba 25 dní v měsíci a plat 9500 Kč hrubýho. Někdy jí plat vyleze maximálně k 11 000 Kč hrubýho. Nejsou tam ani žádný odměny, stravenky nebo jakýkoliv příspěvky. Je v práci skoro pořád a výplata bída. Jde o obchod s potravinama, přebírá zboží, doplňuje zboží, běhá za pult s lahůdkama a běhá na kasu, prostě dělá vše, jsou vždy jen dvě na směnu, tak nemá žádný prostoje. Co nějaká ta zaručená minimální mzda? Kamarádka nemá na základní potřeby, musí si půjčovat, žije sama. Ten obchod není žádný řetězec, je soukromníka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Minimální mzda je.
Takové pracovní nasazení za takovou výplatu bych se nebála nazvat otročinou. Bez legrace. potom se nemůžeme divit, že se tu nenabízí nikde o moc vyšší než právě min. mzda, protože se najde dost lidí, kteří za pár šupů jsou ochotni se sedřít
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Osuška, no zaručená mzda je pro prodavačku, která nabízí zboží cca 10400 Kč. To se ale na tvou kamarádku nevztahuje, ona dělá „za pultem“ Tam bude min. mzda a ta je 9200Kč (plus so a Ne jsou za příplatek 10% - tedy pokud se s majitelem nedomluvila jinak…) ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za to bych ani nevstala z postele. jako 25 dní za takový nic!!
Tak ať jde makat alespoň do nějakého toho řetězce tam je to cca 16 tis hrub.. V pořádku nebo nepořádku, snad má možnost volby, ať jde jinam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Osuška
Podle mne by měla být minimální mzda a až k tomu ty provize ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maxadel Jí tam poslali z pracáku, tak asi jen tak odejít nemůže a přihlásit se znovu na ÚP, ne? S tím důvodem, že v práci má málo peněz. S prací je to tady bída, jako na většině malých měst.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky ono záleží…většinou je to tak aby měly ty holky co nejméně
… např. Okay - ten to má vykoumané. práce je málo a tak člověk pracuje i za almužnu
@zvidavajanca, který dává 16000 Kč? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maxadel píše:
Za to bych ani nevstala z postele. jako 25 dní za takový nic!!![]()
Tak ať jde makat alespoň do nějakého toho řetězce tam je to cca 16 tis hrub.. V pořádku nebo nepořádku, snad má možnost volby, ať jde jinam.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@atominnka kamarádka říkala že to bere v Praze, jestli kecá to nevím
po tom jsem nepátrala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@maxadel píše:
@atominnka kamarádka říkala že to bere v Praze, jestli kecá to nevímpo tom jsem nepátrala
Alenení nad to to dávat jako zaručenou informaci…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kate02 píše:
Alenení nad to to dávat jako zaručenou informaci…![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Osuška pokud ma radnou pracovni smlouvu na hlavni PP, musi mit v ni uvedenou i mzdu a pocet hodin. Pricemz mzda musi byt nejmene ve vysi mminimalni mzdy v CR. Minimalní mzda je nejnizsi pripustná výše odměny za práci v pracovnepravnim vztahu. TJ. 9200 Kc nebo 55 Kc za hodinu pri vykonu stanovene pracovni doby 40 h tydne.
Jestlize dochazi k rozporu mezi smlouvou a skutecnou vyplatou, doporucuji kontaktovat UP a dolozit napr. vyplatni paskou, prijmem na ucet.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@spirunka Tak pod minimální mzdu nikdy nešla, ale vždy jen malý kousek nad tou hranicí. Proto jsem se ptala na zaručenou minimální mzdu. Pracuje na kase, přebírá zboží, obsluhuje u pultu, má hmotnou zodpovědnost. Ona nemá ve smlouvě danou pevnou částku vyplácené mzdy, ani hodinovou mzdu. Má určenou pevnou částku 5 000 Kč a k tomu určitá procenta z tržby. Tedy procenta, spíš desetiny procenta.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Známa děla v jednom hračkářstvi v Praze.Bere 9 500,děla krátký, dlouhý týden. Měly donedávna stoličku za kasou aby si mohly na chvilku sednout, když v obchodě nejsou zákazníci. No a teď jim manažerka řekla, že to neexistuje a tu stoličku vzala. Takže za 12 hodin co je v práci si nemůže ani oddychnout.Je to děs
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@MarieP píše:
Holky ono záleží…většinou je to tak aby měly ty holky co nejméně… např. Okay - ten to má vykoumané. práce je málo a tak člověk pracuje i za almužnu
@zvidavajanca, který dává 16000 Kč?
Já nikdo o 16k nepíšu. Nebo, že mi minimálka + provize dalo toto? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit