Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nevíš co je za tím. Třeba se jí tam každý rok nasackuji, vyzerou barák a za rok ahoj. A nepřinesou nic. Tak třeba se naštvala.
My skládáme večeři. Každý něco.
Dokážu si představit, že na velkém pohoštění se podílí i ostatní prací a potravinami. Tento styl skladani účtů, jak popisuješ, je naprosto mimo
@smile_xxx píše:
Taky jsem to četla. Vy jste se jako rodina dobrovolně podíleli na nákladech na večeři. Paní dle článku byla vdova, a měla nízký důchod, protože pracovala na půl úvazku. Tak jestli se k ní mělo nakvartýrovat najednou 15+lidí, tak je to citelný zásah do rozpočtu. A my nevíme, zda se děti nějak zapojily do uhrazení zvýšených nákladů, a nebo zda se jen přišly najíst. Takže těžko soudit, co je správně a co ne.
Tak je snad nezvu, když nemám na pohoštění, ne? Nemá žádnou povinnost to pro ně dělat, a jestli to dělat chce, tak vybírat za to je trapné:)
Ne… U mě je to naprosto nemyslitelné.
Já tedy obdarovávám pěknými dary i širší příbuzenstvo které třeba pro mě nic nemá.
Letos jsem každému koupila 50 g pytlík kávy ( exkluzivní) ochutnavkovy balicek a dala to fo pěkného balíčku. Prostě taková drobnost…
Ale podotýkám že nemáme absolutně problém s penězi.
@smile_xxx mně to jen přijde jako srandovní systém, je přece normální, že se lidé podílí
ale platit za to, no to bych asi zůstala doma ![]()
Třeba je ani nezvala. Anebo počítala s tím, že se složí.
Jak říkám, na vánoce se skládám. Jinak když zvu, tak zvu a platím.
Četla jsem. Nesoudím. Neznám pozadí. Novináři umí krásně překroutit. Kdo ví, jak to vlastně je.
Jeden je fakt, že má hodně dětí. Takže se jich sejde hodně.
My pojedeme tento týden k rodičům. Sejdeme se tam tři rodiny + návštěvy. Vždy vařím já a pomáhá mi třeba švagr. Děláme nákup a vezem ho sebou. Mamka je nemocná a to nejde, aby skákala kolem 11 lidí. Plus ty návštěvy. Ale dům našich rodičů je centrální místo, kde se talhle scházíme.
@TO_IT no tak má 5 dětí a když přivede každý partnera a děti tak je to už hodně lidí. nejspíš se nijak nepodílí tak zavedla že se alespoň budou podílet finančně. Spíš je divné že se nezapojí že každý něco přinese. A jestli to tak už dělají pár let takými to asi vyhovuje.
@johanka.1987 píše:
Tak je snad nezvu, když nemám na pohoštění, ne? Nemá žádnou povinnost to pro ně dělat, a jestli to dělat chce, tak vybírat za to je trapné:)
Bylo tam napsáno, že mají zaplatit do určitého data, jinak s nimi na večeři nepočítá. Za mě je to fajn. Pokud si skoro 20 lidí přijde jenom najíst k vdově a nízkým důchodem a není jim to blbe, tak ať přispějí.
Takže asi jsou zvyklí se tam scházet. No a máma si spocetla náklady a evidentně na to nemá. Mimochodem ty požadované částky jsou velmi nízké.
@thalasan píše:
Bylo tam napsáno, že mají zaplatit do určitého data, jinak s nimi na večeři nepočítá. Za mě je to fajn. Pokud si skoro 20 lidí přijde jenom najíst k vdově a nízkým důchodem a není jim to blbe, tak ať přispějí.
Ne, prostě tu večeři nedělám, když nechci, jednoduché. A ne že si za to nechám platit. Ale tak proč ne, až budu zvát kamarády na grilovacku, tak rovnou s číslem účtu, jak jinak.
Rozumne. Proc by mel nekdo vse chystat, poskytnout prostory, stresovat se a kazdy na kazdeho koukat, jestli si spravedlive rozdelili praci a jidlo…
Včera mě pobavil článek platba za vánoční večeři. Paní měla 5 dětí, plus někteří měli partery a děti. Dcery měly platit 300Kč (v přepočtu), synové 400Kč, partneři asi to samé co to dospělé dítě a za vnoučata to bylo myslím podle věku 70-140Kč, to už nevím.
Tak jsem se zamyslela, u mých rodičů se konala ve výsledku večeře pro 18 lidí, nic jsme neplatili
na kolik vás vyšla vánoční večeře a chtěli byste poplatky? 
U nás je to tak, že já jsem dělala salát, přivezla jsem i víno i nealko, kapra dodala firma, předkrmy jsem zaplatila já, maso na jeden hlavní chod pořizoval bratr, takže rodiče platili náklady na energie, vodu, maso na řízky a no asi cukroví
(kterého se nedělalo nijak víc, než obvykle). Pár chlebíčků. Kdyby mamka chtěla nějaké poplatky, asi smíchy uděláme kotrmelec.
(Tema jen pro pobavení)
Příspěvek upraven 26.12.22 v 13:53