Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,
dcera 5 let chodi na plavani, dostala narizeno, ze ma mit cepici z duvodu toho, ze ma moc dlouhe a huste vlasy a fenovani je nekonecne (neco o tom vim
).
Koukala jsem na nabidku ve sport obchodech a skoro u kazdeho modelu pro deti pisou, ze je i 4 lete mala. Moje dcera ma dost velkou hlavu a k tomu neuveritelne mnozstvi vlasu.
Nedozakal by nekdo doporucit, co koupit? Mam ji poridit dospelackou cepici? Tam se zase bojim, aby ji nebyla velka. Jaky model nosi vase holcicky na plavani? Obzvlaste pokud maji vetsi hlavicku a hromadu vlasu.
Dekuju
Řešila jsem stejné teď o víkendu, dcera 5 let, vlasatá, juniorská čepice malá, že z ní má otlaky.
Našla jsem si na stránkách Decathlonu, že doporučují pro děti s hodně vlasy dospěláckou čepici. Když jsem tam jednotlivé čepice porovnávala zjistila jsem, že i ty dospělé jsou menší a větší. Zkusily jsme tu největší dospělou co tam měli a netlačila. Teď jsem jen zvědavá jestli to bude fungovat ![]()
@Lisa19 píše: Řešila jsem stejné teď o víkendu, dcera 5 let, vlasatá, juniorská čepice malá, že z ní má otlaky.
Našla jsem si na stránkách Decathlonu, že doporučují pro děti s hodně vlasy dospěláckou čepici. Když jsem tam jednotlivé čepice porovnávala zjistila jsem, že i ty dospělé jsou menší a větší. Zkusily jsme tu největší dospělou co tam měli a netlačila. Teď jsem jen zvědavá jestli to bude fungovat
No ja jsem prave taky zvedava, jak to bude fungovat. Koupila si pogumovanou nebo silikonovou? Nedokazu si predstavit, jak by ji rvaly na hlavu tu silikonku, takze asi pujdu do pogumovane. No a udajne ty pogumovane stejne propousti vodu. Moje osobni zkusnost je, ze ani silikonove nechrani 100%. Za mne to je tyrani 5 leteho ditete, no ale co se da delat.
Jaky model si presne poridila prosim?
Ahoj, chodime na plavani se skolkou, kde pracuji. Cepice nandavaji 2 ucitelky. Roztahne se to a culik nahoru bez sponek-ty by to mohly roztrhnout. Stejne se to musi dosusovat fenem, ale lepsi nez nic. Nejhorsi jsou ty latkove. To propusti vse. Ty silikonove jsou dobre.
Já doporučuju dětem (jsem trenérka) něco takového: Je to látkové. Sice to neřeší problém s mokrými vlasy (ale to žádná), a pokud má holčička dlouhé a vlnité vlasy, tak si neumím představit, jak si na hlavičku bude rvát tu gumovou nebo silikonovou.
Zrovna včera jsem objednala dceři tady:
https://www.swimaholic.cz/…louhe-vlasy/
Čepice určené přímo na dlouhé vlasy. Vyzkoušené je tedy ještě nemáme, ale četla jsem někde doporučení, že jsou dobré, tak snad ano.
Pro vlasatce se doporucuje dospelacka. Ideálně nějaká long hair cup, třeba tato https://www.intersport.cz/…64.a064.html
Pokud budou plavat tak, že budou potápět hlavu, tak si nedovedu představit, že do čepice nenateče.
Mám dlouhé vlasy a plavat jsem chodila roky.
Jinak ta silikonová bývá dost natěsno, myslím, že ji dítě ani nezvládne navlíknout, mě navíc dost tlačila.
Zkusila bych tu gumovou.
Koupila jsem tuto:
https://www.decathlon.cz/…/_/R-p-10883?…
je silikonová, ale dceři ji nandává trenérka, která má na to grif (zezadu hlavy dopředu) a
má ji nasazenou hned téměř bez tahání. Já to úplně neumím a tahám.
Byla největší když jsem ty jednotlivé čepice porovnávala a když se dobře nasadí vlasy jsou téměř suché. Tak uvidíme.