Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Moje dítě má stále hlad. Setkal se tu někdo s velkým apetitem u starších dětí? Zatím jsem narazila na diskuze týkající se miminek.
Ve školce dostává svačiny a oběd. Přijde domů a pořád jí. I velké porce. Včera to byl celý meloun na posezení. A další věci k tomu.
Nejdříve jsem si myslela, že jde o růstový sprut. Jen období. Ale trvá to dlouho. A má tudíž nadváhu z toho.
Jsou nějaké nemoci při kterých je velký hlad?
Moje dítě kyne. I přesto, že má pohyb a necpe se sladkým od rána do večera.
Už takhle je nemocné. Má třetí stupeň závislosti.
Bojím se, že by to mohla být další nemoc do sbírky. Ten apetit mě děsí.
@Alexandria Nixia píše:
Moje dítě má stále hlad. Setkal se tu někdo s velkým apetitem u starších dětí? Zatím jsem narazila na diskuze týkající se miminek.Ve školce dostává svačiny a oběd. Přijde domů a pořád jí. I velké porce. Včera to byl celý meloun na posezení. A další věci k tomu.
Nejdříve jsem si myslela, že jde o růstový sprut. Jen období. Ale trvá to dlouho. A má tudíž nadváhu z toho.
Bojím se, že by to mohla být další nemoc do sbírky. Ten apetit mě děsí.
Asi by nebylo od věci napsat, jaký má jídelníček - protože „celý meloun na posezení“ opravdu není nic, čím by se dítě mohlo zasytit, to je v podstatě jen tekutina.
V každém případě, pokud se ti to nezdá, se o tom poraď s lékařkou.
@Alexandria Nixia píše:
Moje dítě má stále hlad. Setkal se tu někdo s velkým apetitem u starších dětí? Zatím jsem narazila na diskuze týkající se miminek.Ve školce dostává svačiny a oběd. Přijde domů a pořád jí. I velké porce. Včera to byl celý meloun na posezení. A další věci k tomu.
Bojím se, že by to mohla být další nemoc do sbírky.Ten apetit mě děsí.
Tak jestli je nemocné, určitě to zkonzultuj s odborníky a ne na emiminu.
Jinak ano, taky mám žravé děti a o to spíš musím dávat pozor na to, čím se po příchodu ze školky/školy cpou. Vždy jsem trvala na zdravé svačině, než jsem povolila blbosti jako meloun, sušenku, sladký jogurt apod. Takže většinou pečivo (ideálně celozrné) s nějakou pomazánkou z tvarohu, vejce, kopec zeleniny, jablko apod.
@Alexandria Nixia tak může to mít souvislost s jeho onemocněním
konzultovala bych to s lékařem
Trochu se to bojím konzultovat, když mě posledně doktorka utřela, že je to přeci sladkým. Jakoby každý, kdo má problém s váhou jedl celý den dorty a zapíjel je sladkým nezředěným sirupem. Takové ty předsudky o vyžranosti lidí.
Ještě v loni jsem vyhazovala nedojezene svačiny. To, co bylo dříve na tři dny se sní za chvilku.
Dneska vyzvednu dítě ze školky a nestačím pomalu ani dojet s ním domů a už mi div nebrečí hlady. Dělá jako kdyby celý den nic nejedlo.
Mám k tomu připočítat stálou žízeň (vždycky se vyžadovalo pití ve dne v noci) a pomočování (s hygienou a WC má potíže)? U dětí jako mám já nikdy nevíte, v rámci čeho to je.
Uvažuji o tom, že to znovu zkusím u doktorky. Snad mě nepošle zase do háje.
@Alexandria Nixia, stále jsi tady nenapsala konkrétní denní jídelníček, který tvoje dítě má, ani neupřesnila onemocnění, se kterými se léčí.
Křišťálovou kouli tu nikdo nemá…
Poraď se znovu s pediatrem a jestli s jeho přístupem nejsi spokojena, změň ho.
@Alexandria Nixia píše:
Trochu se to bojím konzultovat, když mě posledně doktorka utřela, že je to přeci sladkým. Jakoby každý, kdo má problém s váhou jedl celý den dorty a zapíjel je sladkým nezředěným sirupem. Takové ty předsudky o vyžranosti lidí.Ještě v loni jsem vyhazovala nedojezene svačiny. To, co bylo dříve na tři dny se sní za chvilku.
Dneska vyzvednu dítě ze školky a nestačím pomalu ani dojet s ním domů a už mi div nebrečí hlady. Dělá jako kdyby celý den nic nejedlo.
Mám k tomu připočítat stálou žízeň (vždycky se vyžadovalo pití ve dne v noci) a pomočování (s hygienou a WC má potíže)? U dětí jako mám já nikdy nevíte, v rámci čeho to je.
Uvažuji o tom, že to znovu zkusím u doktorky. Snad mě nepošle zase do háje.
Nepíšete, jakou má vaše dítě diagnózu a jestli bere nějaké stálé léky. Ty totiž taky mohou mít vedlejší účinky. Já pracuji s dětmi mentálně postiženými a některé z nich braly/berou léky na zklidnění, které často mívají jako vedlejší účinek buď nechutenství nebo naopak doslova vlčí žravost. Ovšem tu nadměrnou žíznivost by zase mohla vyvolávat porucha některé žlázy s vnitřní sekrecí, možná by nebylo od věci vyšetření na endokrinologii. Určitě bych se nenechala odbýt.
Já bych týden poctivě psala, co dítě snědlo a vypilo. A s tímto přehledem bych zašla k dr. Klidně bych to probrala i s nějakým dětským výživovým poradcem. Třeba mu jen něco chybí.
Nebere kortikoidy? Tomu by odpovídalo jak častější pití/čůrání, tak i ta „žravost“. Nebo nějaké psychické onemocnění? Že by hlad a žízeň byly psychogenní.
Má kombinované mentální postižení. Léky zatím nebere. Uvažujeme o lécích na Adhd. Ty psychiatrička kvůli nízkému věku nechtěla zatím dávat.
Jí běžná jídla jako rohlík s něčím. Ovoce, zeleninu. Klasická česká kuchyně. Prostě, co se v naší rodině běžně konzumujeme.
Spíše vidím problém v množství. Dříve když jsem koupila jahody, tak si vzalo jenom třeba tři. Tu vaničku mělo na víc dní. Teď mi ji sní na posezení. Když si dalo rohlík, tak to byla jenom půlka nakrájená na vojáčky. Teď to jsou dva rohlíky.
Nezdá se mi, že by běžné předškolní dítě snědlo ráno jogurt, ve školce kompletní oběd, dvě svačiny. Doma si dalo další dva rohlíky. Několik kiwi, rajčata a různého ovoce. No prostě, ať si vezme cokoli tak je to jakoby ve větším množství než bylo obvyklé.
Já si třeba dneska k obědu dala brokolicovou polévku a trochu Smoothie z borůvek a cítím se plná nejméně do večera.
Moje dítě ne. Je plné asi tak deset minut. Pak div hlady nebrečí.
@Alexandria Nixia Tak to je ale celkem běžné, že dětem roste chuť. Můj syn v předškolním roce běžně snídal nějakou buchtu, koláč, musli s mlékem, ve školce svačil, obědval, opět svačil, většinou si přidával, do školky už jsem pro něj šla se svačinou v kabelce, doma si klidně ještě ten rohlík s něčím dal, sklenici mléka, velký banán, k večeři normálně polévka+hlavní chod a ještě se dojížděl zeleninou
A samozřejmě že byla doba, kdy mu stačily 3 jahody nebo půl rohlíku, ale děti rostou
Je mu skoro 10 a je to normální, štíhlej a stále víc žravej kluk. Pokud přibírá, řeš primárně skladbu stravy a pohyb. A samozřejmě to konzultuj s lékařkou. Ta stálá žízeň mi přijde jako větší strašák (cukrovka například).
Určitě vyšetřit krevní cukr jestli má i nadměrnou žízeň… Ta bývá u diabetu
@Alexandria Nixia píše:
Já si třeba dneska k obědu dala brokolicovou polévku a trochu Smoothie z borůvek a cítím se plná nejméně do večera.
Moje dítě ne. Je plné asi tak deset minut. Pak div hlady nebrečí.
Tak, u dětí to ale takhle nefunguje - z brokolicové polévky předškolní dítě opravdu nebude plné až do večera. Kromě toho děti rostou – může se nacházet zrovna ve fázi, kdy toho potřebuje víc, za pár měsíců to může být zase naopak.
V každém případě se znovu poraď s lékařkou, tím nic nezkazíš.