Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Milé maminky,
syn (3 roky) expresivní vývojová dysfázie, nemluví. V současné době jsem teprve v počátcích. Syn velice dobře vizualizuje, takže jsem se rozhodla komunikovat s ním pomocí obrázků. Mám objednanou barevnou tiskárnu, laminovačku, lepící suchý zip, samolepící magnety, magnetickou tabuli. Tak jsem se chtěla inspirovat pro ty, co jsou za mnou, případně tato diskuze může do budoucna inspirovat maminky, co teprve budou začínat. Takže pokud byste někdo chtěl sdílet zkušenost, budu moc ráda.
S čím začít, jak mu uspořádat denní režim. Možná i vůbec jak to vyrábět (magnet, suchý zip)… Zatím vím základ. Vyfotit pití, nočník, něco dobrého a zalaminovat.
Vůbec jaké obrázky tisknout, co tisknout jako denní režim? Aby to pro něj bylo srozumitelné.
Na FB je skupina Rodice deti s vyvojovou dysfazii. Tam nacerpate hodne inspirace ![]()
No obecne je nejlepsi zacit s fotkama. I veci. Jak dite pokroci, daj se fotky menit za piktogramy, nejdriv barevny, pak cernobily. U vseho popisky tiskace. Aby si dite mohlo rikat o neco kartickou, je potreba naucit ho, ze kartu musi predat a aby dostalo, co chce. To se da naucit i tzv stinovanim, jedna dospela osoba si stoupne za dite a jeho rukama karticku poda druhe osobe, ta preda co bylo na karticce. Kdyz to dite nechape, da se pouzit treba bonbon pridelanej na kartonu izolepou misto obrazku a za to dat totoznej bonbon.
Ja vyrabim karticky na ten suchac…
Denni rezim jak jdou veci za sebou..neco nafotim. Mam jedno dite s autismem, druhy s dysfazkou.