Deti v Mš a válka

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
319
28.2.22 21:29

Deti v Mš a válka

Dnes dcera přišla ze školky a mluvila o válce na Ukrajine. Doma to s ni neřešíme. Je ji pet let a myslim ze je naprosto zbytečné ji tim zatěžovat. Zajímá mě jestli se svými petiletymi detmi řešíte situaci na Ukrajině.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
76025
28.2.22 21:32
@lovestar píše:
Dnes dcera přišla ze školky a mluvila o válce na Ukrajine. Doma to s ni neřešíme. Je ji pet let a myslim ze je naprosto zbytečné ji tim zatěžovat. Zajímá mě jestli se svými petiletymi detmi řešíte situaci na Ukrajině.

ne, myslím a jsem přesvědčena, že pětileté dítě nemá řešit válku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
28.2.22 21:32

Děti by měly přiměřeně svému věku vědět, co se děje. Dokonce jsem o tom teď viděla story na Instagramu, kde řeší, jak to dětem říct, jak s nimi o tom mluvit a jak je dostatečně informovat a nevyděsit.
Případně jak uklidnit jejich obavy a vysvětlit, co se může stát.
Já jsem toho názoru, aby to děti věděly, když se to valí ze všech stran.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8624
28.2.22 21:34

Naše děti nemají tušení, že se něco děje. Ale teď je u nás materiální sbirka, půjdu tam něco dat, takže zítra se nějaké základy dozví. Pravdu upravenou k jejich věku (5 a 7 let). Žádné strašení, jen hola fakta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30909
28.2.22 21:36

Ne, naše skolkove děti (3 a 5 let) nic netuší. Až s tím nejstarší přijde, bude se mu to těžko vysvětlovat tak, aby nemělo obavy, když je mám já jako rodič.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22331
28.2.22 21:48
@lovestar píše:

Je mozne, ze o valce na Ukrajine nevi od ucitelek, ale od deti. Deti o tom bezne mluvi. Treba jako: Vis, ze Rusko napadlo Ukrajinu? Na Ukrajine se valci atd. Bezne vety ted ve skolce. Opakuji to po rodicich. Samo nevi o cem mluvi, ale kdyz bude mit nekdo otazky, tak primerene veku odpovim. Taky mohou mit mezi spoluzaky Ukrajince a ti to samozrejme resi jeste vic, kdyz tam maji treba pribuzne. Deti nejsou hluche a ani slepe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21984
28.2.22 21:51
@lovestar píše:

Tohle se nedá zobecnit, v tomhle musí každý postupovat podle situace ve své rodině a okolí. V některých případech je zbytečné děti zatěžovat, v jiných je potřeba úměrně věku vysvětlit.

Učitelka mohla mít dobrý důvod, proč s dětmi o té záležitosti mluvit - může mít ve třídě ukrajinské či ruské dítě… může tam mít dítě, které už někde něco pochytilo a teď jí tam šíří informace, jimž ostatní děti nerozumí…. nebo dítě, které celou věc prožívá, protože má v Rusku či na Ukrajině příbuzné nebo protože je někdo z rodiny v armádě… těch důvodů může být spousta a pokud nějaký měla, pak je citlivé vysvětlení jedině správně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
555
28.2.22 21:58

U nás toto téma vytáhly samy děti, je to všude kolem nás… i psychologové říkají nelhat, podávat informace přiměřeně věku dítěte. Naopak muže byt horší, když to dítě někde slyší a s nikým si o tom nepromluvi, muže mít zkreslené představy… Takže ano, já o tom s dětmi 3-6 let v MŠ mluvila a stojím si za tím, ze je to v pořádku, děti vnímají více, než si myslíme :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8460
28.2.22 22:12

Ano, mé školkove děti vědí základy. Proč ne? Nestraším. Mladší syn (4) se zeptal, co když bude chtít někdo ukradnout zemi i nám? Tak jsem mu řekla, z jsme v NATO, tak si to nikdo netroufne. A kdyby přece, tak že pojedeme na dovolenou a vrátíme se, až by toho zloděje NATO zahnalo.

No problem, děti jsou v klidu, své stresy na ně neprenasim a aspoň to poprvé slyšeli v klidu ode mě, než nekde jinde.

O atomovce, krytech a mrtvych lidech jsem jim tedy nevyprávěla. Když to šlo ve Zprávičkách na Déčku (nebo v nějakém podobném pořadu pro děti), tak jsem to vypnula.

Příspěvek upraven 28.02.22 v 22:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6180
28.2.22 22:14

Ano, s pětiletou dcerou o válce mluvíme. Ví, že je válka, ví že není daleko od nás, ale že nemá důvod se bát, u nás není a tatínek ani dědeček bojovat nejdou. Ví, že jeden zlý člověk chtěl kromě svojí země taky tu sousední a tak tam poslal vojáky. Pokud má otázku, odpovíme. Filtrujeme, o čem se bavíme když je v doslechu - nemusí vědět o mrtvejch dětech a lidech schovávajících se v krytech. Ale byla s námi předávat balíky pro ženy s dětmi na hranicích, chápe proč tam posíláme věci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.2.22 22:17

Tezko lze s detmi o tom nemluvit, kdyz je Praha plna ukrajinskych vlajek a momentalne v pokojicku nasich decek mame 2 maminky a 2 deti, kterym poskytujeme docasny azyl… ale samozrejme jen zaklady, primerene veku. Syn 4.5 let me dojal, kdyz rekl ze chce “zabit valku” aby byl mir. Prosim anonym nebo smazat.

• Citovat
  • Upravit
8460
28.2.22 22:18
@Anonymní píše:
Tezko lze s detmi o tom nemluvit, kdyz je Praha plna ukrajinskych vlajek a momentalne v pokojicku nasich decek mame 2 maminky a 2 deti, kterym poskytujeme docasny azyl… ale samozrejme jen zaklady, primerene veku. Syn 4.5 let me dojal, kdyz rekl ze chce “zabit valku” aby byl mir. Prosim anonym nebo smazat.

A jak dlouho u vás budou? To je na dobu přechodnou, nebo jak? Já si to moc nedokážu představit, mít je doma v pokojíčku. Také jsem to zvažovala, ale zvládnete to třeba měsíce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
28.2.22 22:22

Já bych to přiměřeně věku s dítětem řešila, děti jsou zvídavé a chápavé, nevím, proč je od toho izolovat. Já také ve 4 letech věděla o útoku na dvojčata, nic se přede mnou neskrývalo. Plus minus jsem věděla o co tam jde, že situace je vážná, ale na druhou stranu mi to samozřejmě bylo vysvětleno tak, abych z toho neměla nějaké úzkosti. Myslím, že před dětmi se nemají věci zatajovat. Synovi jsou tři, ještě z toho nemá rozum, ale neizolujeme ho a ani v budoucnu nebudeme. Na druhou stranu si myslím, že je to věc každého rodiče a musí to vysvětlit tak, jak on to cítí. Nechtěla bych třeba, aby se to dítě dozvědělo od učitelky ve školce nějakým zkresleným, nepravdivým způsobem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8460
28.2.22 22:31

@Gabiiinka přesně… On to ani nemusí být nepravdivý způsob. Prostě někdo potlačí jednu informaci, jiný zase jinou. A já jsem radši, když mu to podám první a on se případně přijde zeptat, až bude někdo jiný vykládat věci jinak.

Jak říkám, moje děti vědí rámcové vše (kromě detailů o lidském utrpení a že je to riziko i pro nás)… A když se zeptali, zda to hrozí i u nás, tak vědí, že snad ne (+vysvětlení NATO) a kdyby přeci jen, jedeme na dovolenou. Tím pádem můžou být v klidu, ať už jim spolužáci ve školce budou říkat cokoliv. Vypadali, že na tu dovolenou se kdyžtak těší :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.02.22 v 22:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
177
28.2.22 22:31

Ano, se synem (5 let) jsme se o tom bavili, ukazali na mape. Je mi jasne, ze ve skolce to budou resit nektere deti, ktere maji treba starsi sourozence ve skole, nebo jim to rodice rekli, a nestojim o to, aby to syn zjistil z nejakeho prekrouceneho detskeho povidani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí