Deti v Mš a válka

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1222
1.3.22 07:24

Ano, předškolák o válce ví, v televizi vidí záběry rozbombardovaných měst. Na mapě jsem mu ukázala, kde Ukrajina je, ví, že je od nás kousek.
Ptal se, jestli bude válka i u nás, tak jsem mu odpověděla, že doufám, že ne.

Pamatuji se, že jako malá, jsem se na TV nesměla dívat. Spolužačky (2. třída) mluvily o dění kolem převratu (rok 1989) a já byla za úplného mimoně. Takže chci, aby mé dítě mělo ponětí o dění okolo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
1.3.22 08:02

Malá to včera asi zaregistrovala muž měl v pracovne zapnuté zpravodajství.
Ale nemyslím si že by to chápala.
Ptala se na tanky ptala se proč jsou rozbité domy. Je to pro ni příliš abstraktní.

• Citovat
  • Upravit
42775
1.3.22 08:15

@Limi123 ty jo, já teda neříkám, že by nám někdo pomohl, protože tomu moc nevěřím. Říkám ji, že se vždy bojovalo i princové o princezny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24760
1.3.22 08:23

Zásadně a vždy řeším s dětmi úplně vše co se děje a co se nás jakkoliv týká nebo co je „na pořadu dne“ (kolikrát zahlédly cokoliv v tv apod..), přiměřeně věku.. od sexu až po jejich adopci.. nikdy jsem nechápala rodiny, kde jsou různá tajemství a tabu a nesnáším to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
1.3.22 09:05
@Lucy75 píše:
Zásadně a vždy řeším s dětmi úplně vše co se děje a co se nás jakkoliv týká nebo co je „na pořadu dne“ (kolikrát zahlédly cokoliv v tv apod..), přiměřeně věku.. od sexu až po jejich adopci.. nikdy jsem nechápala rodiny, kde jsou různá tajemství a tabu a nesnáším to..

Tak např. u nas to neni tajemstvi ani tabu, jen se to jeste nastesti tech deti netyka, tak nemaji motivaci k otazkam. Az se zacnou ptat, budu odpovidat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
1.3.22 09:06

@Lucy75 Nejde o tajnosti či tabu, ale třeba je to pro některé lepší to nerozebírat. Já vlastně jen vím, že se něco děje, podrobnosti ne, takže tomu uniknout aspon částečně lze, ale to se nesmí pomalu 24h sledovat zpravodajství a občas tu bednu vypnout. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41060
1.3.22 09:10
@PetraMeli píše:
@Lucy75 Nejde o tajnosti či tabu, ale třeba je to pro některé lepší to nerozebírat. Já vlastně jen vím, že se něco děje, podrobnosti ne, takže tomu uniknout aspon částečně lze, ale to se nesmí pomalu 24h sledovat zpravodajství a občas tu bednu vypnout. ;)

tak oni někteří rodiče to chtějí vysvětlit svým dětem přiměřeně jejich věku a naturelu, né aby se to jako první dozvěděli od jiných dětí a kdoví v jaké verzi.
jasně, pokud to nesleduješ, nezajímáš se, tak pak je otázkou, jak objektivně jsi schopná to dětem vysvětlit, ale to je věc druhá.
Myslet si, že se tomu dnes dá zcela uniknout je velice naivní představa…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30922
1.3.22 09:20

@Keyllah ale tak stejne neovlivnis, co svym detem rikaji ostatni rodice, co oni povazuji za promerene. To muzes svemu diteti rikat viz @Limi123, jak jsme v NATO, nic nam nehrozi nebo odjedeme na dovolenou a jini rodice svemu diteti reknou, jak Rusko uvedlo jaderne zbrane do stavu nejvyssi pohotovosti, jak pred casem nasilne obsadilo i nas, deti uvidi, ze se valci par hodin jizdy autem od nasich hranic… Staci, aby to byli kluci, co se o zbrane zajimaji a ty lehce poučene deti budou zaskočene/vydešene stejne, jako ti nepoucene. Nebo mozna jeste vic, protoze maminka rikala neco jineho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41060
1.3.22 09:28
@Cuddy píše:
@Keyllah ale tak stejne neovlivnis, co svym detem rikaji ostatni rodice, co oni povazuji za promerene. To muzes svemu diteti rikatviz @Limi123, jak jsme v NATO, nic nam nehrozi nebo odjedeme na dovolenou a jini rodice svemu diteti reknou, jak Rusko uvedlo jaderne zbrane do stavu nejvyssi pohotovosti, jak pred casem nasilne obsadilo i nas, deti uvidi, ze se valci par hodin jizdy autem od nasich hranic… Staci, aby to byli kluci, co se o zbrane zajimaji a ty lehce poučene deti budou zaskočene/vydešene stejne, jako ti nepoucene. Nebo mozna jeste vic, protoze maminka rikala neco jineho.

tak pokud to v klidu vysvětlím svému dítku já, bude to pro něj zcela jistě lepší, když mu kdoví co budou cpát spolužáci do hlavy. Samozřejmě že ty zprávy od spolužáků můžou být jakékoli, ale pokud o tom to dítko od rodičů nějak ví, je přece jenom jistější a tolik se nebojí. A pokud se o tom doma, na nějaké úrovni, všichni baví, dají se „vyvrátit“ i ty informace od spolužáků…pokud se tiše mlčí, tak to dítko musí tyto informace zpracovávat samo a to je pro ně dost velký stres a strach…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
1.3.22 09:37

@Keyllah Moje děti jsou malé, takže já to neřeším. Jinak já na to má svůj názor, tím myslím na válku jako takovou. Ono také jak nemáme tv a bydlíme na malém městečku, tak to je samozřejmě jiné. Jinak proč naivní? Já to fakt stopla, vím, že je nějaký konflikt, ale nic víc. Na e mimino chodím, tak tady jsem se tomu nevyhnula, ale neprožívám to nijak, chodím sem do jedné skupiny a pak našla pár dobrý receptů atd…

Samozřejmě lidé mají právo to vlastním dětem cpát horem/dolem, ale já prostě nepochopím proč (třeba 4leté dítě) posadit před bednu a jed emotivní diskuze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2291
1.3.22 09:40

No nic, přišel mi 3.5letý pomocník a jdeme makat na těstech a vytvářet nějaké mlsky pro tatku. Mějte všichni hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3878
1.3.22 10:08

Já jsem nevysvětlovala nic. Ptala jsem se dětí, co viděly ve zprávách a o co si myslí, že jde. Pak jsem se ptala, jak se cítí, jaký z toho mají pocit. A pak jsem něco málo korigovala. Nevyžádané informace jsem nenabízela, akorát jsem zodpověděla pár otázek.

Šestiletá dcera mi řekla, že neví, jak se cítí, a že se o tom se mnou bavit nechce (takže jí to zjevně úplně jedno není, ale ona takhle bohužel reaguje často, je fakt uzavřená), čtyřletého syna nejvíc zajímalo, jestli tam zasahují hasiči. Tak jsem řekla že jo, určitě tam zasahují hasiči, a on byl nadšený, protože hasiče má rád. Dvouleté to bylo fuk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76244
1.3.22 10:13
@Keyllah píše:
tak oni někteří rodiče to chtějí vysvětlit svým dětem přiměřeně jejich věku a naturelu, né aby se to jako první dozvěděli od jiných dětí a kdoví v jaké verzi.
jasně, pokud to nesleduješ, nezajímáš se, tak pak je otázkou, jak objektivně jsi schopná to dětem vysvětlit, ale to je věc druhá.
Myslet si, že se tomu dnes dá zcela uniknout je velice naivní představa…

tak my dospělí tomu neuniknem, jinak doma před dítětem docela snadno - nemáme televizi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4376
1.3.22 11:02
@Cuddy píše:
Tak např. u nas to neni tajemstvi ani tabu, jen se to jeste nastesti tech deti netyka, tak nemaji motivaci k otazkam. Az se zacnou ptat, budu odpovidat.

Mam to tak nejak podobne s nasim temer sestiletym. Kdyz jsem balila spacaky a dalsi veci na sbirku, tak jsem mu bez podrobnosti rekla, ze to tata veze lidem, kteri to potrebuji, pridal i svoji deku, je zvykly, nesli jsme i veci do skolky po hurikanu byla sbirka pro spratelenou skolku. Sla jsem na demonstraci, zase jsem jen strucne rekla, ze je to na podporu lidem, kteri podporu potrebuji. Mame vyvesenou vlajku na balkone, rekla jsem, ze je ukrajinska a ze ted je potreba Ukrajinu podporit. Ale to je zatim vse, pokud se zepta, odpovim. Evakuacni zavazadlo jsem balila v noci a schovala. Nebrecim pred nim, bavime se pred nim klidne. V televizi nechavam jen tiskovky atp., zabery trosek, naletu, tanku prepinam (nenapadne). Dceri 16 jsem jako pri kovidu dala kontakty, rekla jsem ji co delat v pripade sireny/kryt a aby nespolehala na mobil a zachovala klid. Jinak resime bezny program, krouzky, kino, vylety, aby jim ze mne nepreskocilo, me proste uklidnuje delat ty bezny denni veci, nekdy to jde lip, nekdy hur. Beru to proste tak, ze to, co rozhodi mne, k nim nepoustim, co by si s tim pocali, kdyz ja sama jsem (nenapadne uvnitr) bezradna? Jo a hodne myslim na H. Ruzickovou a jeji: na tragickej zivot jsem ja pes! Pomaha mi to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31277
1.3.22 11:27

Syn se teď vrátil po týdnu od táty, takže budu teprve zjišťovat, co ví a co neví. Včera večer proběhl v koupelně takový rychlorozhovor. Syn se ptal, jak to bude s rodinama, kde je táta rus a máma ukrajinka a co teď budou dělat, a co bude s dětma. Taky zajímavá myšlenka. Bohužel nebyl moc čas to probírat, pak už jsme měli klasickou večerní rutinu a nedostali sme se k tomu.
Je mu deset, takže už mu nebudu nic nalhávat, ale ani ho strašit. Ve škole už si všechno beztak řeknou mezi spolužákama, takže spíš asi budu korigovat to, co má od ostatních.
My doma dění sledujeme, zprávy u nás běží často, takže před synem asi budu trochu opatrnější, co sledovat, aby toho nebylo moc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí