Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zjistili jsme, že naše čtyřletá dcera je alergická na klasické nafukovací hračky – pokud se třeba koupe v nafukovacím bazénku anebo plave s nafukovacím kruhem/rukávky, tak se jí pak za několik hodin v místech dotyku s hračkou vyrazí ošklivá bolestivá vyrážka.
Měly vaše děti něco podobného? A pokud ano, jaké plavací pomůcky jste používali? Neosypaly se vám děti z těch pěnových plavacích pásů nebo těch nadlehčovacích kroužků na ruce? Anebo radši plavací vestu - tam je povrch z látky? A pokud spíš vestu, je šetrnější nylon nebo neopren?
A nevíte, jestli existuje třeba nafukovací kruh potažený nylonem (podobně jako třeba nafukovací lehátka)? Ty nafukovací věci jsou přece jen skladnější než pěnové.
Děkuju za rady.
Kluci alergičtí nejsou, ale máme, mimo tedy ty klasické hračky, taková křidélka s pásem přes prsa, je to uvnitř asi nějaký polystyren, zvenčí taková na půl látka, třeba by to nevadilo.
Taky nemáme alergické holky, ale ani nikdy nepoužívaly ty nafukovací. Máme všechno pěnové.
@ixule Vím, jak to vypadá, viděla jsem na dětěech u vody, jde mi ale hlavně o materiál. Není na tom prosím napsané složení?
@bublinek Jde mi hlavně o ten materiál a případnou reakci na něj. Je ta pěna na těch plovacích věcech stejná jako třeba na pěnovém puzzle? To máme doma, tak bych to mohla na holce vyzkoušet.
Jestli to je stejné, netuším. Ani od jednoho už nemáme obaly. Ale na netu píšou, že to je pěnový materiál
@bublinek Jo, na netu jsou v popisu materiálu dost skoupí, už jsem to taky studovala. Té pěny se trochu bojím, přeci jen je to taky umělina, tak abych to nenakoupila a holka se mi z toho zase neosypala. Zkusím počkat, jestli se ozve nějaká maminka, které dítě se taky z nafukovacích věcí osypávalo.
Je škoda, že jsi tak daleko, máme jich dost a mohla jsem půjčit, ale takhle. Je tam toho o tom materiálu málo, to je fakt.
Alergiků na latex je spousta, v plavacích kroužcích používají pěnové pomůcky- asi budou nejméně alegenní
Google ví: ethylen-vynil-acetát pěna nebo HDPE (polyethylen o vysoké hustotě? )
najdi si ang. wikipedii a tam heslo: swimming float
@smudlinky píše:
Alergiků na latex je spousta, v plavacích kroužcích používají pěnové pomůcky- asi budou nejméně alegenní
Ale nafukovací kruh/rukávky/bazén nejsou z latexu ale z PVC. Ten mi právě přes google jako moc častý alergen nevyjíždí. Spíš jsem našla, že můžou vadit látky používané jako změkčovadla ale které konkrétně jsem už nenašla.
@monika215 zkuste si jít zaplavat někam do dětského bazénu, bývají tam ty pomůcky erární můžete to vyzkoušet ![]()
@monika215 zkuste si jít zaplavat někam do dětského bazénu, bývají tam ty pomůcky erární můžete to vyzkoušet ![]()
@bublinek píše:
Google ví: ethylen-vynil-acetát pěna nebo HDPE (polyethylen o vysoké hustotě? )najdi si ang. wikipedii a tam heslo: swimming float
Dík, našla jsem, ale moc mi to nepomohlo. Nafukovací věci jsou z PVC (polyvinyl chlorid) a pěnové z EVA (ethylenvinylacetát) nebo PEVA (polyethylenvinylacetát) - takže pokud jí vadí ten vinyl, tak se mi osype i z pěny.
Asi to doma zkusím s tím pěnovým puzzle, to taky vypadá ne EVA nebo PEVA - zkusím ještě vygooglit
@svatecnice píše:
@monika215 zkuste si jít zaplavat někam do dětského bazénu, bývají tam ty pomůcky erární můžete to vyzkoušet
Mám v malé děti 3, v bazénu bych to s nimi naráz těžko dala. To si spíš zkusím něco půjčit od známých nebo zkouknu v obchodě materiál, jestli nemáme doma hračku ze stejného.