Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Oba my synove maji ploche nohy, starsimu se stav jiz zlepsil, pouzivame vlozky do bot a cvicime, u mladsho syna jsem zatim zlepseni ale nezaznamenala. Asi to jeste bude chtit cas. Mate nekdo zkusenost? Jak jeste podporit napravu nozicek?
Nám doktor řekl, že ploché nohy už bude mít pořád a že pro vložky už máme chodit automaticky, na kontrolu k němu jen jednou za čas(1× za rok-dva). Ten otisk je teď trochu lepší, ale asi to prostě úplně nezmizí(a jestli někdy náhodou jo, stejně vložky budeme muset preventivně nosit)
@tobiaska A jak by tomu měly pomoct ty vložky? Neuvažovalas zkusit barefoot?
Jinak já mám poměrně špatnou zkušenost s pasivním předepisováním vložek u dětí v rodině. U synovců a neteře se ploché nohy a valgozní kotníky začaly řešit ve školkovém věku, bohužel jen vyšetřením u ortopeda a předepsáním vložek. Nějaké cvičení taky mají, ale téměř necvičí. Dnes je dětem 12, 9 a 7 let a nohy mají příšerné, že to na první pohled vidí i úplný laik. Z tohoto důvodu jsem se u svých dětí, které jsou ještě malinké, ale i u sebe začala zajímat o barefoot - chůzi naboso a v tzv. bosých botách. Což nechci nijak propagovat, ono to samo o sobě není samospásné a ne každému to s jehostavem nohou může prospět, nicméně mně osobně je chození v takových botách mnohem příjemnější, než v klasických a u svého 2,5 letého syna vidím krásně se tvořící klenbu, takže v tom určitě zatím budeme pokračovat.
Co bych vám ale určitě doporučila je najít si nějakého dobrého fyzioiterapeuta, který nebude spoléhat jen na vložky, ale bude klást důraz hlavně na cvičení a bude s vámi pracovat soustavně, hlídat pokroky a také vám zkontroluje, jestli kupujete dětem správné a dobře padnoucí boty (nejen na délku, ale také na šířku, dostatečně ohebné, lehké). Např. mí synovci a neteř, i když jsou pod pravidelným dohledem ortopeda, nosí malé boty. Jejich maminka, i když je jinak velmi pečlivá, jim asi z neznalosti kupuje takové boty, že i úplně nové nemají vůbec žádný nadměrek a noha se jim do nich tak tak vejde. Nožní klenba je tvořená svaly, které musí pracovat, aby se klenba vytvořila. Žádná pasivní opora ji sama od sebe neudělá. A když je noha navíc v botě nahňácaná jak sardinka, nemůže vbec pracovat a svaly tím pádem spíše ochabují.
Naše děti chodí všude, kde je to možný bosky. Teď v létě jsme pořád na dvoře, takže tráva, písek, kamínky, chodník a nohy jsou spokojený
Pro nohy v podstatě není přirozené být v botách. Jinak jak už tu nade mnou holky psaly, tak dobrý jsou barefoot ![]()
@Hoa Mai
starsimu je 6 let a mladsimu 3,5. Chodit naboso je super napad, nevim ale, zda bych uhlidala neslapnout na vcelu, mame, i pri castem sekani, travnik samy jetel. A o barefoot slysim poprve, pokud jsem povhopila spravne, jedna se o nejaky typ bot? Ale kde se daji sehnat, ve zdravotni obuvi? Nikdy mi je tam nenabizeli?
@tobiaska Pochopila jsem, že máte nějaký vlastní pozemek, zahradu - tak to je úplně ideální. Pokud se bojíte chodit úplně naboso, tak pořiď dětem kožené capáčky s koženou podrážkou. To je „bota“, která slouží v podstatě jen jako ochrana nohy a která dovoluje chodidlu volný pohyb v terénu. Dají se sehnat i děrované na léto, aby se nožka nepotila (třeba Dadoos, Liliputi, Tikki, Nolen…).
Barefoot boty - ano, jsou to, dá se říct, speciální boty, musí splňovat určité parametry (jako tvar špičky odpovídající tvaru chodidla, což drtivá většina běžné obuvi nesplňuje, mít patu a špičku v jedné rovině, tzn. žádný, ani malinký, podpatek, mít ohebnou a tenkou podrážku atd., zkrátka umožnit noze takový pohyb, jako by na sobě žádnou botu neměla, nebo se tomu aspoň přiblížit). Problémem je, že je poněkud dražší (ne všechny druhy barefoot obuvi, třeba zrovna capáčky jsou cenově přijatelné, některé druhy barefoot a kompromisních bot jsou cenově srovnatelné třeba se Superfity nebo Primigi, ale často jsou o něco dražší) a nedají se tak snadno sehnat. Ve zdravotní obuvi je neseženete (čest výjimkám), tam vám je spíš budou rozmlouvat. Dívala jsem se, odkud jsi, tak zrovna v Plzni mají tu čestnou výjimku - obuv U Beránka, kde prodávají jak klasické, tak barefoot boty. Pak je v Plzni ještě prodejna značky Vivobarefoot, která má i dětské boty, ale to je zrovna jedna z těch dražších značek.
Já bych se ale zatím nevrhala na kupování barefoot bot, začni tím, že si o tom něco nastuduješ a rozhodně bych sehnala dětem nějakého toho fyzioterapeuta, ideálně takového, který je barefoot nakloněný. Bosá chůze není všelék vždy a pro všechny, pro zdravé nohy je prospěšná, ale pokud už je tam nějaký problém, tak by nemusela být efektivní. Proto by bylo dobré navštívit někoho, kdo je s problematikou obeznámený a řekne vám, jestli je to pro vás vhodné už teď, nebo bude lepší nějakou dobu cvičit a nosit vložky a pomaličku přecházet na bosý pohyb, zkontroluje a doporučí správné boty atd. Jak jsem psala, my sice přímo u sebe nebo u našich dětí problémy nemáme, ale jsou v rodině, tak se o to zajímám preventivně a čím dál víc slyším a čtu, že problémy s chodidly nejsou vázané jen na chodidlo samotné, ale souvisí s celkovým špatným postavením těla, slabými břišními a zádovými svaly. Takže z tohoto pohledu by mělo být cvičení základem.
Tak, a teď kde sehnat info:
pokud máš Facebook, přidej se do skupiny Barefoot (nejen) pro děti. V připnutém příspěvku této skupiny najdeš shrnutí, co to barefoot je, k čemu je to dobré, jaké značky bot se považují za barefoot nebo za kompromis, odkazy na články, seznam odborníků (hlavně fyzioterapeutů) nakloněných barefoot (to by mohlo být pro vás užitečné), tipy na to, jak si, udělat „členitý terén“ doma (senzorické koberečky) ev. skupina Zdravé nožky. Jen pozor na informace v diskuzích v těchto skupinách, je třeba mít na vědomí, že tam přispívají laici, kteří tomu můžou ůrozumět jako koza petrželi, takže toto brát s rezervou. Informace v připnutém příspěvku je ale možné považovat za ověřené a relevantní.
Pěkně vysvětlená funkce chodidel je zde http://www.matyaskozma.com/…didla-1-dil/ , zde https://www.youtube.com/watch?… a zde https://www.youtube.com/watch?…
Vždy jsem byla pouze čitatelkou a od dnešního dne jsem se musela registrovat. Dnes jsem u syna zjistila, že má ploché nohy, nějaké nové typy? Nemáte nějaké zkušenosti, pročítám si weby a těch informací je ohledně toho tolik.