Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chtěl bych se zeptat, jak to je? Mám 20 měsíčního chlapečka, od šesti měsíců, kdy se mu nasadil lepek měl průjmy a zhoršení vyrážek, pokaždé nám bylo až do jeho 1 roku doporučeno na měsíc lepek vysadit a pak znovu zařadit, bez lepku vždy vyrážka začala do týdne mizet.
Ve 14 měsících jsme byli posláni na kožní, kde jsme dostali mastičky a bylo nám řečeno, že máme vysadit všechny potenciální alergeny tedy hlavně lepek, mléko a kakao. Vyrážka se zlepšila a zhoršovala se pouze po návštěvách babiček, kde bohužel babičky malému dávaly pečivo.
A teď k hlavnímu problému, při poslední návštěvě na kožním nám bylo řečeno, že máme chtít po pediatrovi testy na lepek a mléko. S pediatrem jsme domluveni za týden, ale všude s manželkou čteme, že testy jsou průkazné až po několika měsících zatížení lepkem a malý měl několik měsíců až na návštěvy babiček bezlepkovou dietu, jak to tedy je? Bude test průkazný když mu nasadíme lepek na 7-14 dnů nebo ne? Nechce se mi totiž malého trápit několik měsíců šílenou vyrážkou… ![]()
Příznaky ukazují možná spíš na alergii na lepek spíš než na celiakii. Nejlepší diagnóza je eliminační dieta, což jste vlastně udělali. Je to alergie, která může s věkem vymizet, jak se bude vyvíjet imunitní systém. Jinak ano, testy na alergii na lepek i na celiakii nemají smysl, pokud je pacient na dietě a 14 dnů je hodně málo.
@Táta23 já jsem měla u dcery taky podezření na alergii na lepek. Od 3m měla tezkej ekzém, lepek jsem zaváděla až v 10m, rapidní zhoršení. V roce jsme byly poprvé na alergologii, lepek tedy nejedla, jen pár pokusů v kolem toho 10.mesice. resp. Občas rohlik či něco moucneho za cenu zhoršení ekzému, takže 100% dietu nedržela. Krevní testy ukázaly hraniční limit na alergii na lepek - 0,34 jednotek.
Pokud je na bezlepkové dietě, tak ty testy budou k ničemu. Pokud malému vyhovuje, že má ze stravy vyloučený lepek, tak bych v tom pokračovala i bez testů.
Souhlasim s tim, ze pokud malemu evidentne nedela dobre lepek, ale zaroven ho neohrozuje pokud trochu sni, tak bych se na test vykaslala.
nas maly ma neco podobneho s mlekem - vime, ze nemuze klasicke mleko a masla, zaroven ale nema alergii na laktozu.
mimochodem, ac nejsem zastancem nazoru stylu: „kdyz babicka da diteti kousek cokolady, tak uz vnouce nikdy neuvidi“ (spis me tyhle militantni matky dost vytaci), tak zas pokud ma dite na neco reakci a vylozene mu to zpusobuje problem, tak to snad babickam jvelmi razne vysvetlete.
Pokud je ze stravy vyrazen lepek mizi i protilatky v krvi, cili testy bohuzel budou negativni, i kdyby celiakii mel. Ale je pravda, ze alergie na lepek a celiakie jdou dve ruzny veci. Alergie je jakoby predstupem celiakie. Jinak super spolehlivej test na celiakii je uz i domaci test z par kaprl krve z prstu, 97%spolehlivost coz znamena stopro. U zadnych leku se nikdy neuvadi 100%. Zjisti, jak lepek dlouho davat, aby se to v krvi ukazalo. Ale osobne bych lepek vysadila bez testu-stejne na to neni nic jinyho nez bezlepk dieta, tak proc malyho trapit…
Alergie by se zjistit dala, celiakie ne, ta jen po zatezi. Vzdy je lepsi nejprve testovat a potom experimentovat s dietama. Pokud nebudete mit oficialni diagnuzu, tak muzete mit problem ve skolce a skole. U nas chteji potvrzeni od lekare, aby varili bezlepkove.
@Táta23 píše:
Chtěl bych se zeptat, jak to je? Mám 20 měsíčního chlapečka, od šesti měsíců, kdy se mu nasadil lepek měl průjmy a zhoršení vyrážek, pokaždé nám bylo až do jeho 1 roku doporučeno na měsíc lepek vysadit a pak znovu zařadit, bez lepku vždy vyrážka začala do týdne mizet.
Ve 14 měsících jsme byli posláni na kožní, kde jsme dostali mastičky a bylo nám řečeno, že máme vysadit všechny potenciální alergeny tedy hlavně lepek, mléko a kakao. Vyrážka se zlepšila a zhoršovala se pouze po návštěvách babiček, kde bohužel babičky malému dávaly pečivo.
A teď k hlavnímu problému, při poslední návštěvě na kožním nám bylo řečeno, že máme chtít po pediatrovi testy na lepek a mléko. S pediatrem jsme domluveni za týden, ale všude s manželkou čteme, že testy jsou průkazné až po několika měsících zatížení lepkem a malý měl několik měsíců až na návštěvy babiček bezlepkovou dietu, jak to tedy je? Bude test průkazný když mu nasadíme lepek na 7-14 dnů nebo ne? Nechce se mi totiž malého trápit několik měsíců šílenou vyrážkou…
Musí být zatížen nakolik měsíců lepkem, jinak jsou testy k ničemu. Jinak krevní testy jsou často i tak k ničemu. Nejlepším ukazatelem celiakie je tzv. bioptická sonda. Odeberou ze střeva dítěte vzorek a ten pak v laboratoři prozkoumají. Ovšem u tak malého dítěte si to nedovedu představit.