Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobré odpoledne, zajímalo by mě dokdy jste svým dětem odsávali nos odsávačkou na vysavač? Syn má 2,5 roku a na vyžádání smrkne, ale nepřijde mi, že by vysmrkal rýmu pořádně, takže ráno po probuzení a před spaním (odpoledne a večer) odsávám. Jinak přes den vystačíme s jeho smrkáním. V jakém věku už jste dětem nos vůbec neodsávali? Díky za odpověď ![]()
Pokud není potřeba, nechám smrkat. Když je toho hodně, tak klidně vysaju, aby se mu pořádně ulevilo. Hlavně na noc většinou.
Dokud se řádně nevysmrkali sami. Starší něco málo po druhém roce, mladšímu (21m) se stále musí odsávat. Na věku nezáleží, důležitý je, aby měly prázdný nos a učit je to.
Podle potreby.
Dcera trpi na hodne husty zadni rymy, ktere proste nevysmrka, i kdyz smrka krasne uz nekolik let. Tak kdyz to mela hodne ucpany, vzala jsem ji to vysavacem i v 5 letech. (a pak jsem az cumela, co vsechno vylitlo ven, jak kdyby to tahalo az z paty
)
Lepsi tak, nez pichani usi, kam se to muze dostat..
Klasickou rýmu vysmrká krásně sám, takže neodsávám, ale když teď měl takovou tu usazenou zelenou rýmu, tak jsem 2× denně odsávala, protože neměl sílu vysmrkat to až zezadu. Manžel mu ji občas krade, prý se mu fajně uvolní nos, takže věkově bych to neomezovala ![]()
@zuzanx dokud se nenaučil smrkat natolik, aby většinu vysmrkal a pak jednou při velký rýmě asi ve 4,5 letech jsem ještě odsávačku vytáhla.
@zuzanx Když měli blbou usazenou rýmu, tak jsem odsávala a odsávat klidně budu dál pokud budu mít pocit, že je to potřeba. Jinak oba smrkají jako o život, ale ta odsávačka mi připadá, že to hezky vezme až zezadu a uvolní se to dřív.
Nedávno jsem odsávala hustou zelenou rýmu synovi 4roky, známá odsává pořád 7leté že neumí smrkat
Odsála jsem asi dvakrát mladšímu, ale to mu snad nebylo ani půl roku. Jinak neodsávám vůbec, zvedá se mi z toho žaludek. (I jen z toho zvuku.)
Ale oba kluci uměli smrkat už kolem roka. ![]()
No až tak kolem 4 let. Do té doby, i když smrkali a slyšela jsem, že nos je ještě plný, tak jsem na ně lehla a odsála to. Bojovali jsme se záněty uší, tak jsem byla holt krutá no, ale lepší, jak nekonečné píchání uší… jsem zvědavá od září na školku ![]()
@Elenloth píše:
@zuzanx Když měli blbou usazenou rýmu, tak jsem odsávala a odsávat klidně budu dál pokud budu mít pocit, že je to potřeba. Jinak oba smrkají jako o život, ale ta odsávačka mi připadá, že to hezky vezme až zezadu a uvolní se to dřív.
To teda, někdy mám chuť si ji na ten nos nasadit sama ![]()
@Elenloth píše:
@Aries6 No, to už jsem taky zkoušela
Já to taky udělala, ale taky nepomohlo. Ale co to vytáhne dětem, to je paráda. Jsem za ten vynález ráda ![]()
Dcera chytala při odsávání takový hysteráky, že se v sebeobraně naučila kolem roka smrkat sama. Naštěstí teda na velký rýmy netrpí, tak to její posmrkávání stačí.