Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj..asi předevčírem, jsem tu zakládala diskuzi, jak zabavit tříletého po operaci hydrokély.. teď se naskytla otázka jiná. Naskytla se mi možnost práce, hodně dobré práce, 5 min od baráku, za dobré peníze. Ale potřebují někoho hned. Moc bych o tu práci stála.
zároveň samozrejme nechci uškodit malému. Hydrokéla je sice prý v podstatě jen kosmetická vada, ale ja nevím..nevím, zda mu mám tu operaci odložit třeba o půl-trictvrte roku.. samozrejme budu volat a radit se i s doktorkou, ale ta je tam dnes až odpoledne a já nad tím furt přemýšlím.
kdo má zkušenosti, nebo vi o hydrokéle víc, prosím poraďte. Je možné to odložit? Neohrozí to v něčem syna? Děkuji předem za reakce.
@veronika6913
Byli jsme v unoru na operaci s tehdy 4 letym. Meli jsme ji taoy odlozenou o pul roku kvuli zanetu v tele. Hydrokela neohrozuje.
Je to opravdu malinka operace, za pul hodky byl zpatky ze salu a druhy den nas pustili domu s ‚klidovym‘ rezimem. Nebylo moc jednoduche ho udrzet, takze jsem jen krotila skakani. Operace byla ve ctvrtek, patek domu a dalsi tyden doma (od pondeli uz jsem ho neomezovala), ve čtvrtek na kontrolu a v pondeli mazal do skolky.
Odlozenim se nic nestane, jen bych nerikala proc, ale treba ze ma rymu. At jim tam z toho nedelas holubnik.
Hm, nemám zkušenost, ale odložila bych už jen kvůli tomu, že operace v létě je vždy nepříjemná. Plus k tomu klidový režim, nesměl by se asi koupat, jezdit na odrážedle atd. Prostě omezení letních radovánek.
Pokud samozřejmě jeho zdravotní stav nevyžaduje zásah co nejrychleji. Jinak bych šla až po létě.
Tak jsem s nim jela do Motola, poradit se s doktorkou a ta rikala, ze to odlozit muzeme, ze se nic nestane. Kazdopadne pry muze dva tydny po operaci klidne do skolky..Tak uvidime jak to nakonec dopadne.
@Janina81 jinak díky za popis, ale jak to probiha vim, byli jsme pred rokem a kousek na operaci hydrokély v levém varlatku.
ted mame jit na prave. Ale nebyla jsem si jista, zda vazne nevadi, kdyz se to ted jeste odlozi.
Jenom bych dodal, co tu chybí k porozumění.
Tak zaprvé - co to vůbec hydrokéla je: Je to vodnatý obsah šourku (pytlíku, chcete-li). Ten se utvoří v prostoru vnitřní dutiny (nikoli tedy ve varleti) a varle v něm „plave“. Často ho lze přelévat uvnitř z jedno konce na druhý. Nejde tedy o hydrokelu varlete, ale šourku (varle je v drtivé většině případů OK). Hydrokélu jde prosvítit normálně baterkou a varle uvidět jako neprůsvitný stín. Vnitřní povrch dutiny tvoří tkáň, které se odborně říká tunica vaginalis. Ta na varleti navazuje na tunica albuginea. Tahle věta tu není náhodou, obě tunicy jsou totiž nervově tím nejcitlivějším, co v šourku je a tunica vaginalis je propojena s břišní dutinou, což je dobré vědět před dalším povídáním.
Takže dál: vlastní hydrokéla nijak nevadí až do chvíle, kdy se spustí puberta, vadí fyzicky, nebo bolí. V pubertě vadí tím, že zhoršuje tepelnou regulaci, která je pro varle důležitá. Takže pokud je jen sotva patrná, tak to taky není až tak nebezpečné. ![]()
Co je tedy špatně?
Zásadní otázka:Šířka kanálu mezí dutinou břicha a šourku. Příliš velký kanál (ductus - tedy tříselný prostup) totiž může hrozit tříselnou kýlou (třeba i jen při velkém pláči) a ta je daleko nebezpečnější, než trochu výpotku v šourku. Pokud se při prosvícení hydrokély objeví ještě jiný stín, než varle, je to velmi pádný důvod k rychlé návštěvě lékaře.
Nevíte-li si rady, co vidíte, pak raději také. Však ono je tohle jedno z prvních orientačních vyšetření, které doktor při podezření a stanovování diagnozy provede. ![]()
Druhou krajní situací je rostoucí tlak při stále se hromadící tekutině. Jednak to pak bude bolet a hlavně to může tlačit na varle a omezovat krevní oběh. ![]()
Perlička na závěr k odlehčení: Naši prapředci dokázali přes zmíněný kanál varlata zcela zatahovat do břišní dutiny. ![]()