Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Doctus děkuji za obsáhlou odpověď. Synek tehdy, když doktorka dělala ještě poctivě CRP a kultivaci k tomu (před 6 lety) měl anginu a kultivovaného pneumokoka, měl 40 horečku, ale po ATB do 2 dní teplota opadla. Pak za 2 měs. měl znovu tuto anginu+pneumokoka, jiná asi silnější ATB a od té doby už 6 let anginu neměl. Nyní mám skoro 2 leté dítko, obě zimy měl ATB, loni zánět průdušek, letos ucho, vždy to začalo podobně jako zhoršující se „nachlazení“ a po měsíci „nachlazení“ a několika dnech teplot skončil na ATB. ATB zabrala okamžitě. Loni dostal na zánět průdušek ATB, i když CRP bylo v pořádku a to z důvodu, že na měsíc trvající kašel a rýmu nepomohlo nic ani spiropent nevyléčil a přesto kultivaci neudělala. To asi měla, že? Příště si o to řeknu.
@4family
Tak ATB by zlikvidovala i Streptococcus pyogenes, který je majoritním etiologickým agens bakteriální angíny (tonsilofaryngitidy), tudíž diagnózu ex iuvantibus nelze provést. U zánětu průdušek kultivaci nelze jednoduše provést, pokud dotyčný nic nevykašle. U déle probíhající bronchitidy je vhodnější nasadit mírnější ATB (amoxicilin-klavulanát, např. Amoksiklav™), aby se zabránilo bakteriální superinfekci. Nízké CRP by mohlo ukazovat na atypická agens (Mycoplasma pneumoniae, Chlamydophila pneumoniae), které se běžně nekultivují, mohou se detekovat sérologicky pomocí ELISA. U sekundární pneumonie hrají dominantní roli Haemophilus influenzae a Staphylococcus aureus. Druhý jmenovaný je docela velkým strašákem a může být dosti velkým terapeutickým oříškem (multirezistentní kmeny).
Zdravím. Syn v dubnu tři roky dostal z neděle na pondělí teplotu. V pondělí jsem s ním šla k doktorce, angína, antibiotika Fromilid sirup (alergie na Ospen) udělala výtěr. Dnes kontrola. Syn je ok… krk klidný, uzliny zvětšené pořád (kontrola 23.1),antibiotika dobrat. Ve výtěru streptokok, pneumonie pod tím mi na papírek ještě dopsala četnt. (Dala mi to pro mého doktora protože mám zvětšené uzliny). Doktorka mi řekla, že to jsou běžné viry..ale já tu sedím u netu, čtu o pneumokoku a jsem na nervy. Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Streptococcus pneumonie způsobuje celou řadu infekcí, nejčastěji asi zánět středního ucha, angínu a tak. Může samozřejmě způsobovat i daleko závažnější infekce, o kterých ses asi dočetla a proto jsi na nervy. Někteří lidé mohou mít tuto bakterii v krku nebo nose jako součást běžné bakteriální flóry (každý na sobě máme více bakterií než vlastních buněk). Záleží na konkrétním kmeni, imunitním stavu jedince a dalších faktorech. Takže se neznepokojuj, angína byla zaléčená a tím to nejspíš hasne.
Zdravím všechny! Pro Televizi Seznam dělám reportáž o pneumokokové infekci a sháním někoho, kdo nechal sebe, své dítě, nebo třeba svého rodiče proti pneumokokovi naočkovat nebo zatím očkování zvažuje. Šlo by o pár minut rozhovoru, kdy byste mi řekli proč očkování zvažujete nebo jestli už máte s pneumokokem nějakou zkušenost. Budu moc ráda, když se mi ozvete.
Díky, Berenika