Po půlroce zpět do práce
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Po půlroce zpět do práce
Ahojky,
malá se mi narodila v půlce března a já ještě, když jsem byla těhotná jsem se rozhodla, že se vrátím do práce hned po mateřské, malé tedy bude skoro půl roku, bude mi jí hlídat moje maminka. Vedlo mi k tomu, že mi práce velice baví, je dobře placená, kousek od domova, pouze ranní bez výkendů a svátků, máme hypotéku… Všichni mi říkají, že by tohle neudělaly, že toho budu jednou litovat atd. Jak se mi malá narodila a jsem již doma 4 měsíce, pořád se mi to honí hlavou: nebudu fakt litovat? Jenže, zůstanu-li doma tři roky, tak co potom? sice práci mi držet musí, ale ne stejnou pozici, kterou jsem si za léta vybudovala, jsem účetní a za tři roky bude vše jinak i naše firma se neustále vyvíjí. Máte někdo podobné zkušenosti? Pořád tu čtu, jak maminky hledají práci, nic dobrého sehnat nemůžou, hlavně práce je, kde se dělají odpolední směny a víkendy, což když je malé dítě si myslím, že musí být problém.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Litovat asi budeš, že celý den neuvidíš malou, ale pokud peníze potřebujete, tak do práce běž, doba na práci je zlá, takže tak…
Co zrácený úvazek? Že bys mohla být s dcerou více? Já byla před MD taky účetní, a nějak si neumím představit jít od miminka, pracovní doba od 7:30 do 16, než člověk dojede domů, doma něco udělat, večeře, koupání, spát a další den zas
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dráček79 jestli ti má kdo hlídat, šla bych do toho, aspoň to zkusit…sama bych si ráda po mateřské našla nějakou brigádku, nebo se vrátila na částečný úvazek zpět do práce, ale mi drhne hlídání… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nikdy jsrm s tim moc nesouhlasila, ale ve tvem pripade byvh do toho asi sla. Ditko bude s babickou, ty budes s nim odpoledne a o vikendevh.
Ja jsem momentalne po konci rodicovske a nemuzu sehnet praci, pracovni doba spatna atd…
Samozrejme hledam teprve mesic a tak si vybiram az bude hur, pujdu si sednout za kasu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jdu do práce zpět taky, v 8 měsících dcery (vybírám si ještě po mateřské dovolenou) a domluvili jsem si 3 dny v práci, 2 dny home office. Taky mi to pořád vrtá hlavou jestli nemám zůstat doma, ale nechci o tu práci přijít a říkám si, že musím myslet i na sebe. To je asi vždycky dilema jestli jít nebo nejít… A bude mi taky hlídat babička a jeden den manžel.
Příspěvek upraven 12.07.13 v 09:15
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Běž, nechat toho můžeš vždycky, když zjistíš, že ti to nevyhovuje. já šla (do jiné než byl hlavní zaměstnavatel) a dneska z toho čerpám - původní zaměstnavatel mi dal na konci mateřské výpověď, ale vzhledem k tomu, že jsem v mezičase pracovala, tak práci mám a nemusím hledat až teď (jsem taky účetní ![]()
není to procházka růžovou zahradou, občas budeš mít výčitky, nebudeš stíhat, budeš unavená, když bude malá nemocná a ty budeš muset do práce, tak se člověk cítí blbě. ve výsledku si to musíš vyhodnotit sama, co je lepší (kamarádky si budou užívat mateřské, volných dní a ty budeš makat), ale malé se pak zase budeš věnovat intenzivněji, protože si ty chvíle, kdy budeš mít čas, dokážeš mnohem efektivněji naplánovat a rozvrhnout. přeji pevné nervy ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem šla teď, když je malé rok a půl do práce na zkrácený úvazek, a je mi líto, že už s ní nemůžu být doma. Přijdeš o hodně zážitků, které už se nebudou opakovat, mimčo vyroste hrozně rychle
Nakonec se ale musíš rozhodnout sama, nebo to zkusíš a uvidíš, jestli to půjde. Držím palce, ať se rozhodneš správně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jestli budeš litovat nebo ne ti nikdo neřekne. To je jen o tom jestli si rozhodnutá a přesvědčená že děláš správně.
Já to mám přesně jako ty. U prvního syna jsem začala v půl roce pomalu dělat a v roce a půl už jsem šla na plnej. U druhého co čekám jsem stejně tak přislíbila návrat na plno hned po mateřské. S tím že i předtím budu dělat z domu.
Někoho naplňuje mateřství, mě to k mojí spokojenosti nestačí Potřbuju mít i úspěchy v práci, něco dokázat, budovat karieru.
Může se na mě skrz prsty dívat kdo chce jak chce, já má, zase na opak na lidi co dlouhodbě hledají neúspěšně zaměstnání taky svůj názor. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Abys tu pak nebrečela, že má dítě raději babičku jak tebe ![]()
Do práce bych šla jen pokud by to opravdu bylo buď nemít na jídlo a poplatky nebo práce. Jinak ty první měsíce a roky tak strašně rychle utečou, najednou máš doma nohatý hubatý stvoření, které tě zas tak zásadně nepotřebuje, ta doba, kdy je dítě „maminčino“ je relativně krátká a velice krásná a pokud by stačilo se uskromnit v provozu domácnosti a hypo a provoz by se utáhnul s mužova platu a rodičáku, tak bych alespoň ty 2 roky zůstala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem se vrátila po půlroce do práce a nelituju. Jsem ráda, že to tak je. Samozřejmě z počátku mi to připadalo těžké, ale myslím, že to je dané především českou atmosférou, tlakem českých maminek a většiny korespondentek na emiminu.
Ostatně v zahraniční je mateřská 15 - 20 týdnů, takže naprostá většina maminek se vrací hned do práce.
Malé je rok, do jeslí už chodí půl roku a vidím to takto:
- malá se nebojí lidí, má ráda děti, vůbec neměla pověstný separační syndrom
- já jsem spokojená, nemám problémy, o nichž se zde často píše, problémy typu připadám si jako šmudla, nic si nepamatuju, zapomínám, jsem tlustá, neumím se obléct atd.
- finančně jsme na to dobře, nebojím se, že bych profesně zaostávala či přišla o práci
- s malou si to užívám, nejsem vystavená takové té každodenní rutině v běhání kolem dítěte
Je to fajn.. musím makat, případně se ptej více, pokusím se odpovědět…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje mamka šla také do práce, když mi bylo půl roku, hlídala mě babička. Mám s mamkou skvělý vztah a vůbec si to nepamatuju. Pamatuji se až, že mě babička vodila a vyzvedávala ze školky (chodila jsem po obědě). Určitě to nijak nenarušilo náš vztah matka - dcera. Maminka byla vždycky maminka a babička babička. Dokonce jsem se to, že šla mamka tak brzy do práce (dříve to nebylo nic tak neobvyklého) dozvěděla až teď, když jsem sama na mateřské.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Po pravděnedovedu si představit odejít od půlročního mimina ![]()
Jak je to s kojením, s prvními příkrmy? ![]()
Moje švagrová šla taky do práce když jejímu malýmu bylo půl roku.Byla vedoucí lékárny, a měla strach o kariéru.
No, já jsem zas dítě, které od půl roku vychovávala babička, pač v té době byla mateřská taky půl roku. A vím, jak to pak poznamenalo vztahy.
Já bych to neudělala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem šla v 7 měsících malé na zkrácený úvazek a spokojenost maximální, malá chodí do soukromé školičky. Vůbec nemám pocit, že by ani jedna z nás o něco přišla, naopak je malá společenská a hodně šikovná tím, jak je v kolektivu, od 2 let mluví v souvětích a já si v práci odpočinu, vůbec si neumím představit být doma do 3 let, asi by mi hráblo
A máš pravdu, že pokud bys o práci přišla, s malým prckem se ti bude nová hledat blbě, osobně bych asi taky nechtěla zaměstnat někoho komu nevadí být 3 (nebo dokonce víc) let doma a ani nic nedělá pro zvýšení kvalifikace (třeba jazyky aj.)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ja brigadne pracuji cca od 4mesicu male a rikala jsem jak v jejím roce pujdu na zkraceny uvazek. Ani nahodou. Ted delam cca 14hodin tydne. Zacnu delat 20 a zvyšovat uz to nebudu. Zacina chodit, zvatlat, porad samy usmev. Proste me bavi, takze jsme halt omezili naklady na provoz domacnosti ![]()
- Citovat
- Upravit
Tak to vidím i já, je jistě moc krásné být tři roky s miminkem, jenže co pak? práce se v dnešní době hledá špatně, dnešní maminky jsou psychicky na dně, na děti nemají čas, protože jsou o víkendech a o odpoledních v práci a hlavně vynervované, a co ty děti pak? mají pět, šest, osm let a mamka pořádně ani není doma, když přijde, je vynervovaná atd., volím tedy jako ty, práci která mi baví, na ranní směny bez víkendů, práci, kde již něco mám vybudováno a umí mi vyjít i vstříc, když budu potřebovat. A s vědomím, že malá bude v těch nejlepších rukou, když budu v práci, u mé maminky, která vychovala i mě a bráchu, a myslím si, že velice dobře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit