Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
Myslim na dovolenu u more s miminkem rok a 3 mesice, mate zkusenosti? Kam s miminkem? Apartman nebo hotel? Co s postylkoj? Cim krmit? Co s sebou? Jak koupat - v hotelach velcinou sprcha, a to neni moc dobze pro tak maly deti.
Prosim o radu zkusenych maminek.
Dekuju
záleží na tom, jaký máte rozpočet. za sebe doporučuju hotel s all inclusive přímo na písečné pláži. v tomto věku již dítě jí víceméně s vámi, takže mu v hotelu z bufetu vždycky něco vybereš a většina hotelů mívá i „dietní“ koutek, kde mají nesolené těstoviny, dušené maso atd. některé hotely mají i bufetové stoly pro děti. pokud bude dítko potřebovat mléko nebo kaši, tak já si chodila s nádobou do baru pro horkou vodu. ale není problém vzít si s sebou rychlovarnou konvici.
za sebe si nemohu vynachválit Turecko. jsou úžasně vybavení na děti včetně suprových dětských hřišť. my tam letos v červnu jedeme už potřetí.
sprcha na pokojích vůbec nevadí. pro dítě to je vítaná změna. hotely poskytují cestovní postýlku zdarma a v jídelnách jsou dětské židličky.
Ahoj,
to jsem ráda, že tady vychvalujete Turecko. My tam máme jet v září, malé bude rok a půl a všichni nás začali odrazovat. Prý je to brzy, malá tam chytí střevní potíže atd…Už jsem z toho měla blbý pocit. Takže MOC dík za uklidnění:-)
Rozumím tomu dobře, že máš jedno dítě, kterému je rok a tři měsíce? To už není žádné miminko
. My byli v Itálii, když malýmu bylo necelých osm měsíců, bydleli jsme tedy u švagrový, takže to bylo trochu o něčem jiném. Jinak bych klidně jela jak do apartmánu, tak do hotelu, postýlku bych si vzala svojí cestovní (ale na spoustě míst ti půjčí, nebo mají přímo dřevěné), ve sprše nevidím žádný problém, já malého od roka jedině sprchuju, jídlo bych vzala nějaké s sebou, jinak bych nakoupila na místě (třeba v Itálii je opravdu pestrý výběr), s sebou plíny, dostatek oblečení, látkové pleny, ručníky, hračky, léky (panadol, nurofen, panthenol ve spreji, Bepanthen, nebo jiná mast na podrážděnou kůži, něco na průjem), opalovací krém, nějakou deku (já ji beru do postýlky na přikrytí).
Doporučuji hotel, na písečné pláži, s dětským bazénkem a hřištěm, all inclusive - všechno máš k dispozici: od jídla, ovoce, zeleniny až po pitnou balenou vodu. Hotely poskytují i dětské postýlky.
Potřebovat budeš UM, plínky, případně skleničky ? nevím co papá, oblečení, klobouček, plavky, opal. krém a hračky na písek a do vody. Případně nějaké léky.
Doporučuju letadlem destinace tak do dvou hodin letu. Autem je to pro děti od nás k moři dost dlouhá cesta i když se jede přes noc. Zvládnout se to dá, ale je to pro všechny mnohem náročnější.
My hodně jezdili s prckem do té doby, než začal lézt a byly to zatím nejkrásnější dovolené
![]()
Nikam mi neutíkal, hezky si dýchal ten zdravý vzduch, plaval a hajal ![]()
Taky jsem cizinka, cestujeme hodne. Ohledne sprchy muzu poradit vzit s sebou (ale taky se da kdekoliv koupit) malinkaty nafukovaci bazenek, ten se pak hodi i na plazi ke hrani. Ale vetsine deti sprcha nevadi ![]()
My jsme byli na Sardinii se synem když mu bylo 1,5 roku. Jeli jsme na sever Itálie autem (jeli jsme až v září, nebylo na cestu tak hrozný horko a na noc), pak přes noc trajektem, pak ještě pár hodin po Sardinii. Bydleli jsme a apt. s vlastním stravováním, takže jídlo dostával jako doma - něco jsme vezli, ale v Itálii není s jídlem problém. Mylsela jsem, že ho budu chodit dávat spát na apt, ale nakonec spal na pláži v kočárku, ve stínu. Bylo to naprosto v pohodě i cestu zvládl skvěle. Jezdíme vždy autem nebo i autobusem a vždycky v pohodě zvládá. Příští rok plánujeme jet i s ročním dítkem, samozřejmě podle jeho povahy. Taky jsem si vyslechla názory, že je na to malý a nic z toho nebude mít, ale užil si to i jako prtě a teď se každý rok těší na moře.
Ještě jsem zapomněla napsat, vemte si s sebou chůvičku !!! Prcka jsme večer uložili a šli se bavit, na vínko, zatančit si… díky chůvičce ![]()
Ahoj, my byli v Chorvatsku, když malá měla 15měsíců. Bydleli jsme v apartmánu, vařili si sami a byla tam jen sprcha. Vzhledem k tomu, že malá už chodila, tak jsem ji vždy osprchovala.
Dovolená byla super.
Vzala jsem jí akorát plenky, kočárek a oblečení jako doma. No a taky jsem vezla přesnídávky. Jinak,pokud budeš v civilizovaném světě, tak není problém nakoupit tak jak u nás.
A dovolenou jsme si super užili
Tak my jsme byli u moře v září v Chorvatsku, když malému byly 3 měsíce. Vybrali jsme si rodinný apartmán s kuchyňkou. Bylo to fajn i s tak malinkým miminkem. Mimi je stejně nejspokojenější když je s mamkou a taťkou, ať je kdekoliv
.Jinak s tím koupáním jsme to dělali tak, že tatínek vzal mimi do sprchy a já jsem ho lehce osprchovala.
přesně tak, my jsme taky jeli k moři když byli malýmu 3 měsíce. Jeli jsme autem k babičce a dědovi, který bydlí v Itálii u Benátek. A musím říct, že na malým bylo vidět, že mu nic nevadí a je rád že je s námi. Cestu prospal, na pláži byl ve stínu a na mořským vzduchu se mu taky líbilo. Od té doby jsme cestovali už hodněkrát, i když ne do zahraničí, a je to jednodušší než by si někdo mohl myslet. Když píšeš že je vám už přes rok, tak to už není co řešit, už opravdu není miminko:) Akorát třeba do severoafrických zemí bych radši nejezdila, to by byl asi záhul pro střevní mikroflóru
Ja se myslim na Spanielsko, Kypr a Italie, mozna Francie. Urcite premyslim na appartment - kuchyne je lepsi, nu aspon pro neskousenu cestovatelku-maminku jako ja:). A s tim jidlem opravdu nevim, asi vemu s sebou te Hipp, Hami, Nutrilon?
taky si myslím, že cestování s miminky je jednodušší, než to vypadá, náš malý s námi procestoval hodně míst v ČR a už se zase těšíme na léto k moři a na hory.