Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, prosím o Váš názor. Zapsali byste své dítě do vybrané, podle Vás dobré, školy do 1. třídy. Po zápise byste se dozvěděli, že místo 3 plánovaných tříd budou jen třídy 2, naplněné v počtu 34 dětí. Byl by to pro Vás důvod, abyste se snažili dítě dát do jiné školy?
Samozřejmě v případě, že další školy jsou v rozumném dosahu.
Pokud bych k výběru zrovna této školy nějaký zvláštní důvod, pak tenhle počet dětí je masakr a zvolila bych školu jinou.
U dcery má být (snad) 28 a i to mi přijde na hraně… 34 je teda masakr. Nevím, kdyby byla stejně dobrá, stejně dostupná jiná škola, tak asi jo. Kdyby to byla volba „blba/vzdálená s min detma“ versus tahle, tak… nevím, záleželo by, jak moc blbá a vzdálená by byla.
Nemůžeš se zkusit spojit s ostatními rodiči a vyslat delegaci k řediteli, že takhle jste si to ne představovali?
To je moc, dcera má ve třídě 16-17 spolužáků. Teď si nejsem jistá počtem 🤔
Urcite, to je strasne cislo. Navic je to nezakonne, deti ve tride muze byt maximalne 30. ![]()
No teda… jo, pokud by bylo možno dát dítě jinam, udělala bych to. Jasně, taky jsme měli ve třídě 30 dětí a přežila jsem… ale ten rozdíl, kdy jich mé dítě mělo 19, byl ohromný. Navíc, pokud se v těch 34 najde pár dětí s různými specifickými potřebami, tak teda výuka bude masakr.
@sloninka je jich 30 a je to síla tedy.. Učitelka nemá šanci se jim věnovat. Na druhé škole je jich 12,rozdil jako svina
No pokud by to byla fakt dobra- vysněná škola něčím speciální, tak bych to zkousla, ale jinak menší kolektiv je lepší no. U nás je ve třídě dětí 25-26, to mi přijde tak na hraně, přes 30 musí byt masakr.
@sloninka píše:
Maminky, prosím o Váš názor. Zapsali byste své dítě do vybrané, podle Vás dobré, školy do 1. třídy. Po zápise byste se dozvěděli, že místo 3 plánovaných tříd budou jen třídy 2, naplněné v počtu 34 dětí. Byl by to pro Vás důvod, abyste se snažili dítě dát do jiné školy?
Samozřejmě v případě, že další školy jsou v rozumném dosahu.
A je to zákonné? Je to hodně děti. Nás bývalo ve třídě max myslím 31 a bylo to frustrující, jakmile pár děti chybělo, hned se lépe dýchalo i učilo. Dala bych dotaz na zřizovatele školy. Pro mě by to byl důvod, abych dala dítě jinam. Kvalita klesne. Nedej bože, jestli tam bude nějaká inkluze, nebo dítě s asistentem.
@Sardelka píše:
Urcite, to je strasne cislo. Navic je to nezakonne, deti ve tride muze byt maximalne 30.
To není tak úplně pravda. Můžou si požádat o výjimku a většinou je vyhověno. U nás ve městě žádají ročně spousty škol o povolení mít ve třídě více žáku než je norma. Ještě jsem se nesetkala s odmítnutím.
@Anonymní píše:
To není tak úplně pravda. Můžou si požádat o výjimku a většinou je vyhověno. U nás ve městě žádají ročně spousty škol o povolení mít ve třídě více žáku než je norma. Ještě jsem se nesetkala s odmítnutím.
Pokud se rodice sami neobrati na pripadnou instituci, kde si budou stezovat taky. Dve tridy po 34 detech bych videla rozhodne jako legitimni duvod k vlastni stiznosti. Naprosto zmrsene vzdelavani deti.
@Sardelka píše:
Pokud se rodice sami neobrati na pripadnou instituci, kde si budou stezovat taky. Dve tridy po 34 detech bych videla rozhodne jako legitimni duvod k vlastni stiznosti. Naprosto zmrsene vzdelavani deti.
Přesně tak a hezky od stolu pod taktovkou úředníků.
@Sardelka píše:
Není lepší způsob, jak zahájit školní docházku na nějaké škole, než sepsat stížnost ještě před začátkem první třídy.
Nikdo ty rodiče nenutí, aby tam ty děti dávali.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.