Počet hodin na HPP

28.12.17 14:49

Počet hodin na HPP

Ahoj holky,

ráda bych se vás zeptala, jak to je s počtem hodin na HPP. A jak nejlépe vyřešit mou situaci, případně má-li někdo zkušenost. (pro rejpalky, na pracáku budou až ve středu a na sociálce mi to teď nezvedají ;) )

Lékař mi doporučil práci na 1/2 úvazek, zároveň mi vyplnil Žádost o vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství.
Tam by ke mně ale seděla jen jedna kolonka a to je „snížení množství požadované práce a prac. tempa, popřípadě zproštění výkonu některých prací“. Jenže… pak je tam chytře *za snížení množství požadované práce a prac. tempa nelze považovat zkrácení prac. úvazku.

Jak to tedy udělat, když se k tomuto dokládá ještě jeden formulář, kam se udávají hodiny před a po předevení na jinou práci? Mám se ve firmě dohodnout na tom, že budu mít 1/2 plat, chodit budu na poloviční počet hodin (nemají s tím problém), ale oficiálně v nové smlouvě nic o zkrácení prac. úvazku nebude? Že ta kratší pracovní doba bude jen mezi námi?

Děkuji mockrát všem za odpovědi a pomoc :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9793
28.12.17 15:43

Při zkrácení pracovní doby nemáš nárok na vyrovnávací příspěvek. Pokud to budete se zaměstnavatelem obcházet tak jak popisuješ, dopustíte se podvodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.12.17 16:28

@Lendeš Rozumím. Já jen vím, že někdo někde v diskuzi psal, že je možné mít i méně jak 160h na HPP. Tak proto se ptám :) Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19788
28.12.17 19:47
@malydiamantik píše:
@Lendeš Rozumím. Já jen vím, že někdo někde v diskuzi psal, že je možné mít i méně jak 160h na HPP. Tak proto se ptám :) Díky

V zákoníku práce není nic o HPP (jen o pracovní smlouvě) a není tam ani uveden minimální počet hodin dohodnutý v pracovní smlouvě, pokud vím. Pokud tam něco takového je, ať mne někdo opraví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
28.12.17 20:21
@malydiamantik píše:
@Lendeš Rozumím. Já jen vím, že někdo někde v diskuzi psal, že je možné mít i méně jak 160h na HPP. Tak proto se ptám :) Díky

pracovní poměr se na hlavní a vedlejší nerozděluje už hezkých pár let ;) jinak ano, pracovní poměr může být zkrácený klidně třeba na hodinu týdně, pokud se to zaměstnanci i zaměstnavateli vyplatí. nicméně pokud pokles příjmu v těhotenství bude způsobený tím, že došlo ke zkrácený pracovní doby, tak vyrovnávací příspěvek nenáleží, jak bylo psáno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29.12.17 14:56

@sagina Počkat, já myslela, že k tomu, aby měl někdo podepsané HPP, tak musí mít každý měsíc odpracovat 160h? 8o Nebo to nějak ještě souvisí s placením sociálního a zdravotního pojištění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
29.12.17 15:11

@malydiamantik Už to tady bylo řečeno, že pojem HPP zákoník práce vůbec nezná. Je prostě pracovní poměr na základě pracovní smlouvy a ten může být s týdenní pracovní dobou stanovenou dle § 79 ZP (plný úvazek) nebo s kratší pracovní dobou (částečný úvazek). Takže ty se samozřejmě můžeš domluvit se zaměstnavatelem na polovičním úvazku (a bude to normálně dál pracovní poměr) po dobu těhotenství. V tom případě doporučuju dodatek ke smlouvě uzavřít na časově omezenou dobu, abys pak mohla dál pokračovat dle původní pracovní smlouvy. Ale nebudeš mít nárok na vyrovnávací příspěvek. Se zdravotním pojištěním to pak souvisí tak, že pokud si na ten poloviční úvazek nevyděláš alespoň minimální mzdu, tak ti zdravotní bude odvedeno nejen ze skutečné mzdy jako dosud, ale ještě ti bude stržen doplatek do minimálního zdravotního pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3711
31.12.17 13:45

@eumedon
Můžeš mít klidně pracovní smlouvu na hodinu týdně. Sice se takové většinou nedávají a řeší se to dohodama, ale vím o prac. smlouvách na 4h, 8h nebo 16h týdně. Obě strany se musí domluvit, co je jim výhodnější - obvykle se totiž dávají dohody pokud je to do 20h, ale to je jen praxe a snaha ušetřit. Ne vždy je možné, že zaměstanec dá výpověď za těch 14 dní najít náhradu, proto je lepší si ho „přivázat“ smlouvou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat