Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj Klaro,
mam doma takove to tehotenske kolecko, ktere pouzivaji doktori k urcovani tydnu tehotenstvi. To 4+3 predpokladam znamena, ze jsi tehotna (ode dne poceti) 4 tydny a tri dny. Ale zaroven jsi v 7. tydnu, nebot to je lekarske pocitani, kdy se pocita od prvniho dne posledni menstruace (v podstate je to dva tydny pred otehotnenim). Takze dle lekarskeho pocitani jsi v sedmem tydnu (ackoliv jsi tehotna paty tyden). Doufam, ze je to dostatecne srozumitelne a ze se takto domnivam spravne…
Nejsem si samozrejme uplne jista, ale lekari mi vzdy, i na UZV sdelovali tydny a dny od prvniho dne posledni MS. Na druhe strane, 4+3, to je paty tyden a to by snad na UZV nemelo byt nic videt. Takze se urcite preptej.
Anka
Ahoj
v podstatě souhlasím s odpověďmi, jen u mě v 5 týdnu bylo vidět něco velmi maléhokulatého měřilo to 0,5c a lužko 1,2cm a dokonce podle UZ už ve 3tt jsem tam měla vidět dutinku.
Mám problémové těh. tak jsem byla často na UZ.
Teď jsem v 17tt a mimčo je vélikééééé 10cm
Ahojky a ať vám všem pěkně rostou bříška ![]()
Lenka
ahoj holky, chci se zeptat, když vím přesně den oplodnění, může doktor počítat délku těhotenství od tohoto dne a nebo jen od prvního dne poslední menstruace?
Delka tehotenstvi se vetsinou pocita na zacatku dle ms, pak se upresnuje utz, pokud se lisi TP dle utz a dle ms o vic jak tyden, koriguje se pak TP dle utz.
Ja nyni vim poceti tez presne, kdy probehla ovulace, tak jsem sama zvedava, co mi dr na utz rekne.
Pokud bych mela naprostou 100% jistotu, ze vim, kdy probehla ovulace, tak bych si podle toho pripadne upravila datum posledni ms, aby to vychazelo na vypocet dle ms v souladu s ovu, obzvlast pokud probehla driv nebo pozdeji nez obvykle mas.
1.10. jsem dostala poslední menstruaci a ovulace a oplodnění 15.10.
jsem tak poctivá, že by mě nenapadlo lekaři říct jiný datum
ale díky moc za radu, vlastně proč ne… ![]()
tinuš, tak to máš přesně po cca 14ti dnech od začátku menstruace, takže, termín porodu budeš mít za těch 40týdnů od začátku menstruace, takže ani žádná korigace nebude v těch 40ti týdnech už je započítáno těch prvních 14 dní do ovulace.
tinuš píše:
1.10. jsem dostala poslední menstruaci a ovulace a oplodnění 15.10.
jsem tak poctivá, že by mě nenapadlo lekaři říct jiný datumale díky moc za radu, vlastně proč ne…
To je OK, tam je teoreticky skluz jeden den a to kdoví jestli=) Spíš kdyby byl rozdíl týden a více, pokud bych znala datum ovulace/oplodnění, tak bych s termínem poslední MS zalhala.
díky za odpovědi holky. a velikost plodu a co všechno už má je také počítáno od první menstr. a ne ode dne oplodnění?
Ahoj, mám takový dotaz. dnes jsem 25+4 ale nevim jak se to počítá - zda jsem ve 25 nebo ve 26.týdnu? mám v tom nějak zmatek ![]()
Ahoj, já to počítám podle CRL - gestační stáří plodu, které zjistili na UZV v prvním trimestru, takže teď jsem 18+5 = 19 týden, téměř konec
Ano je to tak 30+1 až 31+0 je 31.týden. 31+1 až 32+0 32. týden atd ![]()
Zdravim,chtela bych se zeptat taky se moc v tech tydnech nevyznam. Posledni MS byla 12.5. a ovulace na.100 % 22.6 MS mela.prijit 6.7 a neprisla ( vim mam.hodne.dlouhe.cykly ale.pravidelne) 14.7 jsem byla v nemocnici na.UTZ doktror.rika.ze to tipuje.tak.na.5 tyden velikost gest.vacku 7mm ale bez embrya, tak ze.pry to.nevypada dobre nevim jak to.myslel s temi.5-ti tydny kdyz.sem mu rikala ze vim na.100 % ze oplodneni bylo 22.6 coz vychazi 3 tydny od opl. Ale jak.kdyby me.neposlouchal jenom me vyděsil,dnes.jsem.byla.u sveho doktrora a ten rikal taky.tak.ten 5.-6 tyden a.objednal.me.za 14 dni
@Anonymní píše:ja se v tom taky nijak extra neorientuju. Z vlastni zkusenosti vim, ze jsem to mela podobne. Na prvni prohlidce me bylo receno, neco tam je ale neodpovida to, uvidime co z toho bude. No a je z toho trileta slecna
Zdravim,chtela bych se zeptat taky se moc v tech tydnech nevyznam. Posledni MS byla 12.5. a ovulace na.100 % 22.6 MS mela.prijit 6.7 a neprisla ( vim mam.hodne.dlouhe.cykly ale.pravidelne) 14.7 jsem byla v nemocnici na.UTZ doktror.rika.ze to tipuje.tak.na.5 tyden velikost gest.vacku 7mm ale bez embrya, tak ze.pry to.nevypada dobre nevim jak to.myslel s temi.5-ti tydny kdyz.sem mu rikala ze vim na.100 % ze oplodneni bylo 22.6 coz vychazi 3 tydny od opl. Ale jak.kdyby me.neposlouchal jenom me vyděsil,dnes.jsem.byla.u sveho doktrora a ten rikal taky.tak.ten 5.-6 tyden a.objednal.me.za 14 dni
Ahoj všechny těhulky,
měla bych dotaz ohledně počítání těhotenských týdnů. Jsem teprve krátce těhotná a při první prohlídce mi lékař sdělil, že jsem dle MS v 7 týdnu. Druhý den jsem šla na UTZ a tam mi sdělil, že to je 4+3 tt. Nevíte náhodou, co znamená to 4+3? A podle čeho bych se měla tedy řídit?
Předem děkuji a přeji pohodové těhotenství.
Klára