Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý den dámy, nemáte někdo prosím zkušenost s pejsky resp. s určitým problémem. Mám fenu (malý knírač) 8 let. Není to žádný rozmazlenec (nebereme ji do postele, věnujeme se jí, když je prostě čas). Co se nám narodil synek, vše bylo v pořádku, ale teď malý v 10ti měsících si začal stoupat a to člověk musí být pořád někde kolem, protože pořád padá - nejlépe na hlavu. No a naše čubina se poslední dva dny začala prostě v bytě počůrávat. Musím říct, že ani jako štěně na tohle „netrpěla“. Teď se vám prostě bez upozornění vyčůrá vedle nohy. Myslela jsem, že je nastydlá a chodili jsme častěji venčit, ale stejně… Předpokládám, že začala žárlit
Nevíte někdo, jak se toho zbavit? Samozřejmě se jí také věnuju, ale jsem jen člověk a rozkrájet se nemůžu ![]()
Nemyslím si, že by žárlila, to by se projevilo dřív. Osobně bych řekla, že je ve stresu možná z toho, jak se doma mění situace (prcek leze, může zatahat atd.). Zkus jí koupit feromony, ty by měli zvířata přirozeně uklidňovat a když to nepomůže, zašla bych na veterinu
Nejprve bych navštívila veterináře, abych vyloučila zdravotní problém. Nějak se mi nezdá, že by pes začal žárlit až po 10ti měsících
. Počurá se i přes noc?
Taky bych nejdřív zajela na veterinu, pokud možno se vzorkem té moči…
Není kastrovaná?
Kastrované fenky prý můžou mít potíže s inkontinencí ![]()
já bych nejdřív vyloučila zdravotní příčinu - ledviny, močák… (jedna moje známá takhle několik měsíců!! řešila pomočování svého štěněte, až v půl roce věku změnili veterináře, který zjistil zánět, nasadil ATB a štěně je najednou čistotné..)
A jinak může být ve stresu, že se mimi začalo víc pohybovat, možná jí to není příjemné…já všechno řeším piškotama „podívej, pse, tady je mimino, tumáš piškot“ - prostě vytvářím asociace, že dítě rovná se piškot a že je to velmi zábavná záležitost. U štěněte vůbec nemám problém, starší psina se pořád radši drží od mimina dál (má bohužel špatnou zkušenost s dětma z mládí). A denní spánky mimina využívám k tomu, že vyjedu s kočárem ven a s oběma psinama pocvičím a všnuju se jim, ale to jsou jasné věci ![]()
určitě bych zkusila tu veterinu, může to být cokoli, naše trpěla na srdíčko, ledviny a měla dělohu plnou hnisu když se počůrávala, ale vy jste ještě docela mladí tak se třeba jen nachladila ![]()
Nam sa to stalo tiez pes bol priblizne v tom istom veku, ale bolo to uz vekom. Ale on sa napocuraval naschval jemu skor ten moc unikal…zo zaciatku sme si mysleli, ze sa pocuraval az potom sme si vsimli, ze mu unika moc. Bolo to vekom…na doma sme mu davali plienku.
Inkontinencí trpí už pár let, to zvládáme v pohodě. Nedávno měla opakované krevní testy a mělo by být vše v pohodě. Není to únik moči, normálně si dřepne a čůrá
Volala jsem veterináři, jestli je nastydlá, ale prostydnutí jsme vyloučili z toho důvodu, že přes noc vydržela 7 hodin bez toho, aby si řekla a ráno jsem jí ještě z pelechu musela tahat.. No a přes den opět počůraný obyvák. Máme prý nadále pozorovat její chování.. no jo, jenže já si nějaké loužičky nevšimnu a malý se mi v tom s chutí vyráchá.
Malého doposud celkem tolerovala. Už pár týdnů se plazí a občas jí zatahá - ona se vždycky někam schová a v pohodě..dostane pochvalu, že je hodná. Vůbec jsem nezaznamenala u nás doma žádnou jinou změnu, než že se malý postavil a já se kolem něho motám tudíž o to víc. Přes den prcek téměř nespí, tak na ní vždycky přijde řada až večer, když malý chrní a já mám svou práci hotovou.. takže svou pravidelnou chvilku pozornosti taky má
Stárne a blbne ![]()
no a není problém v tom, že jak se malý staví, tak je najednou větší než ona a tím pádem představuje „ohrožení“?
Já myslím, že je to tím, že se dítě začalo pohybovat a začalo zasahovat i do teritoria psa. Ono je to takové další období zžívání se s novým členem smečky. Protože když jste dítě donesli evidetně to zvládla, teď je ale změna. Tím vám naznačuje, že cítí tu změnu. Hlídala bych aby dítě nelezlo do misek, do pelíšku a pod. Já myslím, že se to srovná, psovi bych jasně říkala, že se to nedělá, ale rozhodně ji netrestejte - myslím fyzicky. Spíš ji víc projevute lásku a že je pro vás pořád důležitá. Naše fena nic takového nedělala, ale občas zavrčela, když malý lezl kam neměl. Teď jsou parťáci.
A čupne si jako když čůrá,nebo se spíš počůrá v jakékoli poloze?
Mě tohle dělá občas fenka,ale nesedá si,prostě se počůrá tak jak je,třeba při pití,ležení na gauči
apod.Je jí teda už 16,ale vypozorovala jsem že to dělá když jí něco bolí nebo je nemocná.Veta mi říkala,že to psi dělaj když jsou bolestivý.Naposled měla ucpaný anální žlázky a horečku,pila a přitom čůrala
zdravá je až až, žere jako mlejn, nosí si hračky, běhá.. zkrátka mi nepřijde, že by jí něco bolelo, to už bych na ní za ta léta poznala.
Mahdalko právě že si před nás prostě dřepne a čůrá.
Mišelo on se Malý plazí už asi 2 měsíce a prohání jí a do teď jí to nevadilo. Docela pravděpodobné mi přijde to, co píše Etcetera.. jo, kdybychom jim do těch paliček makoviček viděli co ![]()
Vyloučit zdravotní problém, jakože myslím, že se vyloučí. Tipuju žárlivost, u nás to bylo, když prvorozený začal ovládat prostor, dokud ležel v ohrádce, tak pohoda, ale když se začal plazit kolem, pak si stoupat, obcházet, tak najednou každí ráno louže v obýváku. Podezírala jsem menšího psa, on je trochu hajzlík, xkrát dostal vylágoš, nakonec jsme ho začli na noc zavírat a ejhle, pořád louže, celkem explicitně na synovi věci (hračky, ohrádka…), nejdřív jsme mysleli, že jak ho ráno pustíme a ještě jsme v koupelně, na záchodě, tak že se hned vyčurá, ale pak na procházce normálně čural. Pak nám konečně došlo, že žárlí velkej pes, který je vzroný, poslušný, nikdy nic neprovedl (malej má na triku asi tak tisíc hříchů)
Pomohlo důsledné zavírání na dobu naší nepřítomnosti a na noc, muž není moc schopen důslednosti, ale já i celkem jo, takže když jdu, pes mi musí uhnout, žraní na povel, osekání přístupů po domě (nesměj do ložnic ani páchnout), já chození první do dveří, první do úzkého místa, zkrátka upevnění pozice posledních ve smečce, protože jinak by nám brzo pejsánci přerostli přes hlavu.
Pokud se pes přímo vyčurá před tvými zraky, tak nevím přesně co poradit, ten náš to dělal fakt na tajňačku a v naší přítomnosti si netroufnul.
Asi jediné, co jde udělat je neříct ani slovo, psa popadnout za flígr a někam zavřít, uklidit a jít si do něčeho kopnout a tak za čtvrt až půl hodiny pustit a absolutně nic neříkat. Negativní pozornost je taky pozornost a o tu tady asi jde.
A teď čtu ještě příspěvky - jako vůdce bys měla zajistit, aby dítě psovi nemohlo ublížit, neotravovalo ho, když chce mít klid a nelezlo za ním do jeho výhradního prostoru. Tvým úkolem je nejen velet, ale i chránit. Dítě nemá psa co prohánět, pes není hračka, já dávám poměrně dost velký pozor na to, aby děti nemohli psy tyranizovat, můžou dělat malá a pokud toho nejsou schopny, tak psa odesílám jinam a dítě odtahuju taky jinam.
Uvědom si, že zvíře je jen zvíře a pokud bys neuměla pořádek zjednat sama, tak se taky pes může rozhodnout to vzít do vlastnách rukou. Nebo spíš vlastní tlamy.
@kaca.zagi píše:Mišelo on se Malý plazí už asi 2 měsíce a prohání jí a do teď jí to nevadilo. Docela pravděpodobné mi přijde to, co píše Etcetera.. jo, kdybychom jim do těch paliček makoviček viděli co
Nemyslím, pes ví, že dítě je vlastně „malý“ člověk, tedy ho vnímá jako štěně. Takže to „ohrození“ je spíš vyžadování pozornosti, žárlení, jak píše Gladys. Prostě si není v smečce jistá a je na vás (na pánovi, na vůdci) aby jste ji uklidnili.