Kočka - divné zvratky

4034
15.5.12 16:41

Kočka-divné zvratky

Ahoj, prosím prosím o nějakou zkušenost chovatelky koček!! Mám tři kočky, všechny jsou očkované, stejné krmivo, stelivo bílý Zverlit, ráno a večer nová voda.. ale ragdollka Sally (v červnu bude mít 3 roky) mi začala zvracet. Netrvá to dlouho, možná necelý týden, ale nacházím každý den zvratky. Kočky chovám od malička, trichobezoáry vypadají sice jako stolice, ale páchnou jinak a je v tom vidět vyloženě smotek chlupů, kdežto tohle vypadá spíš jako klasická řídší hnědá stolice, i to tak smrdí, ale jde to ven tlamičkou a přitom na toaletu chodí normálně, jí, pije, hrudky po moči stále stejně veliké.. akorát mi v prosinci začala mrouskat a od té doby se mrouskala tuším 9×, což pokud vím určitě není v pořádku. Chystám se s ní na sterilizaci, protože i pohubla, má vyloženě hmatatelné žebra, kost a kůže a je hrozně lehoučká a chová se divně (nikdy nebyla mazlivá, nesnáší, když na ni někdo sahá, ale co začala zvracet, začala být hrozně mazlivá, až jakoby se u mně schovává). Ostatní dvě kočky zcela v pořádku, žádné příznaky čehokoli špatného. Jsou čistě domácí, panelákové, nechodí ven. Jsem v ne moc dobré finanční situaci, tak se za prvné bojím o Sallinku, za druhé o účet u veterináře a za třetí o miminko, aby se něco nepřeneslo, protože netuším, o co jde, žádná kočka mi tohle nikdy nezvracela. Máte někdo takovou zkušenost?? O co šlo, co se dělo, s kolika miliony korun mám asi počítat?? Já se o tu holku moji strašně bojím, ale zítra musím zaplatit litr za popelnice, jinak má máma pokutu (jsme hlášeny s dcerou u ní) a mám asi 600kč, takže teď akutně na veterinu letět prostě nemůžu. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24798
15.5.12 16:56

Vůbec netuším, co by jí mohlo být, ale moc dobře to nevypadá :?
Co na veterinu zavolat a rovnou se přiznat, že můžeš zaplatit až později? Záleží asi, odkud jsi… Já z malého města a jednou jsem to využila, přišli jsme večer domů a kocour jasné příznaky otravy, vet přijel, napíchal do něj injekce a já jsem prostě u sebe neměla peníze (to jsem ještě byla na gymplu…), tak jsme se domluvili, že za dva dny přijdu na kontrolu a zaplatila jsem najednou potom.
Třeba se domluvíte.
Snad to nic megavážného nebude :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
15.5.12 17:17

No já už prolezla snad 50 stránek o kočkách včetně diskuzí a článků veterinářů a to může být takových věcí.. od alergie na cokoli, co snědla (máme ale pořád stejné granulky), přes zánět nebo infekci někde v zažívacím ústrojí, přes nějakého parazita v zažívání, může to jít až k nějakým vážným infekčním psycho nemocem nebo si prostě jen zobla nějaké bylinky z okna, ze které je jí zle, ale to by jí zas nebylo zle takovou dobu.. takže vlastně netuším. Naše veterina už má dneska zavřeno, v úterý jsou tam jen dopoledne, já tam zkusím zavolat hned zítra ráno, jakmile padne otevírací doba a zkusím se poptat po telefonu, co by to mohlo být a na kolik to asi vyjde a holt případně po cestě okradu nějakou stařenku nebo tak.. :) Ono už to její přemrouskání je dost blbé a teď do toho hubnutí a blití.. S tím placením netuším, to oni tam asi nepřijmou, že jim to někdy donesu.. si budu muset případně od někoho půjčit, protože já se takhle ani nevyspím, jak se o ni bojím a akorát stresuju i malého v bříšku. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
15.5.12 17:22

Vyhublá a se zvracením..viděla bych potíž se selháním ledvin. Zkus pohledat pod zkratkou CRI nebo chronická insuficience ledvin u koček. Bohužel na to trpí často (i vlastní zkušenost, je to cca 3 měsíce, co tchýně nechávala kvůli této diagnoze kočku uspat). Většinou je pozvolné hubnutí, hlavně od zad v oblasti ledvin, může dost pít, zvracení, zápach po močovině z tlamky. Cena dle kliniky, vyš. krve pokud by dělali jen to tak 500-1000, ale mohou dělat i sono..léčba infuze, speciální diety - to už je dražší, bohužel většinou jen prodloužení života o pár měsíců. Jinak bych zkusila jak už píše Pipet zavolat na veterinu, někde nechávají na směnky nebo je možný splátkový kalendář.Asi bych neodkládala návštěvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
15.5.12 17:29

Ahojky, tak to může být vlastně cokoli a jen veterinář Ti poradí co a jak. Když jsem došla na slova „zvrací týden“, říkala jsem si, proč jsi už dávno nevalila k doktorovi, už jsem dočetla, takže mi to je jasné… no, chápu Tě, blbá finančí situace je mi též známa, ale nestydím se za to - koukám, že teď je na tom „blbě“ dost lidí… Rozhodně bych se na vaterináře obrátila a rovnou mu řekla, jak se věci mají a v jaké jsem situaci, není to žádná ostuda a nemusíš se pak třást, jestli Tě to finančně nezruinuje. Jsem až moc upřímná povaha a tyhle věci beru tak, jak jsou, takže mi to problém nedělá. To nejhorší, co se Ti může stát je to, že Tě veterinář pošle domů a budeš si připadat jak blbec, ale pár veterinářů znám a myslím, že svou profesi nedělají jen pro zisk, ale jsou motivováni opravdovou snahou za každé situace pomoci zvířeti. Jinak příčina - to fakt přes PC těžko určit, to by Ti bez prohlídky neporadil ani veterinář, napadá mě: 1.) otrava (čímkoli - saponát, prací prášek, pokojová rostlina…), 2.) ektoparaziti 3.)jakýkoli problém kdekoli v trávící traktu (jícen, neprůchodnost střev, vředy), 4. klky srsti (i když to předem vylučuješ), 5. psychický problém (někdy i drobná změna v režimu nebo v chodu domácnosti může způsobit velký stres u kočky), 5.) onemocnění virového původu…, opravdu těžko říct, musel by se na micinu někdo podívat. Jinak enormní mazlivost může být v období březosti (což asi těžko, když je bytová), změnou psychického stavu nebo i tím, že se kočka necítí dobře a chce na svůj problém upozornit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
15.5.12 17:31
@jowana píše:
Vyhublá a se zvracením..viděla bych potíž se selháním ledvin. Zkus pohledat pod zkratkou CRI nebo chronická insuficience ledvin u koček. Bohužel na to trpí často (i vlastní zkušenost, je to cca 3 měsíce, co tchýně nechávala kvůli této diagnoze kočku uspat). Většinou je pozvolné hubnutí, hlavně od zad v oblasti ledvin, může dost pít, zvracení, zápach po močovině z tlamky. Cena dle kliniky, vyš. krve pokud by dělali jen to tak 500-1000, ale mohou dělat i sono..léčba infuze, speciální diety - to už je dražší, bohužel většinou jen prodloužení života o pár měsíců. Jinak bych zkusila jak už píše Pipet zavolat na veterinu, někde nechávají na směnky nebo je možný splátkový kalendář.Asi bych neodkládala návštěvu.

No to by sedělo, hubnout začala od zadku a vodu taky dolívám holkám častěji a po večerech chlemtá jak divá. Ježiši o uspávání ani nemluvit ani nepsat. Já mám moje kočky jako součást mě samotné, dát ji uspat, tak skončím na psychiatrii. :,( O ledvinách vím, že jsou na to kočky celkově hodně choulostivé, ty čistokrevné ještě spíš, prý až v 60% úmrtí kočky za to můžou ledviny nebo rakovina. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
15.5.12 17:33

Když kočka občas zvrací smotky srsti tak je to prý normální.Jsou to nestravitelné části a ty musí dostat ven,jinak může mít problémy.A když zvrací často tak si myslím,že mohla něco sníst co neměla,kus látky :nevim: a teď se to snaží dostat ze sebe ven.Bych s ní zašla na veterinu.U nás se jde domluvit,že zaplatíme později.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
15.5.12 17:35
@Elata píše:
No to by sedělo, hubnout začala od zadku a vodu taky dolívám holkám častěji a po večerech chlemtá jak divá. Ježiši o uspávání ani nemluvit ani nepsat. Já mám moje kočky jako součást mě samotné, dát ji uspat, tak skončím na psychiatrii. :,( O ledvinách vím, že jsou na to kočky celkově hodně choulostivé, ty čistokrevné ještě spíš, prý až v 60% úmrtí kočky za to můžou ledviny nebo rakovina. :,(

Tak pokud toje tak, tak jít k Dr. řáct co se děje, že máš obavy a vyloučit nejprve jen to, ev.pak zjištovat jiné. Na diagnozu stačí krev na 3ledvinové ukazatele - urea, kreatinin a fosfor a pokud bude vet rozumný, tak to bude s klinickou prohlídkou do cca 5oo,–

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
15.5.12 17:38
@Milkiway píše:
Když kočka občas zvrací smotky srsti tak je to prý normální.Jsou to nestravitelné části a ty musí dostat ven,jinak může mít problémy.A když zvrací často tak si myslím,že mohla něco sníst co neměla,kus látky :nevim: a teď se to snaží dostat ze sebe ven.Bych s ní zašla na veterinu.U nás se jde domluvit,že zaplatíme později.

To nejsou smotky srsti, kéž by byly. Na trichobezoáry u různých ras koček jsem zvyklá od sedmi let. V tomhle není ani hloupek a vyloženě to páchne po stolici.

No jdu psát ještě otci prvorozené, jak to vidí s alimenty na tento měsíc, že je prostě hrozně moc akutně potřebuju a hotovo. Nezájem, jestli má problém, Sallinka je přednější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9578
15.5.12 17:41

Zkus jí ještě otevřít tlamku a čuchnout, zda dech není cítit po moči/čpavku, pokud jo, tak je to víc než jisté.Jinak veta rovou takového, co může krevní vyš.udělat, abyjsi týden neplatila, za ATB, že to bude zánět a až pak jí vyš.dělali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
15.5.12 17:43
@jowana píše:
Tak pokud toje tak, tak jít k Dr. řáct co se děje, že máš obavy a vyloučit nejprve jen to, ev.pak zjištovat jiné. Na diagnozu stačí krev na 3ledvinové ukazatele - urea, kreatinin a fosfor a pokud bude vet rozumný, tak to bude s klinickou prohlídkou do cca 5oo,–

:* Děkuju. Nejspíš ji ráno hodím do přepravky a pojedeme, sice teda táhnout se s přepravkou přes město na konci druhého trim. bude síla, ale díky bohu za mhd.. to se dá nějak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ncc1701
15.5.12 17:45

grrr.. sotva diskuze vznikla, napsala jsem rozsáhlej příspěvek a spadl net :-D
Takže ho shrnu: podobné potíže měl tety kocour, nefungovaly mu ledviny a nedokázal trávit nějakou složku potravy. Na doporučení veterináře mu vařila slaný vývar a jedl speciální krmivo z lékárny. Blití se zmírnilo z každodenního na cca jedno za týden. Dokonce i přibral. Být tebou začnu tím vývarem, ale zase ne moc slaným, to kdyby ty ledviny přeci jen fungovaly, než budeš mít nějaký verdikt od veterináře. Mimochodem, u tohohle kocoura se na to přišlo až po několika letech pokusů ze strany veterináře, o tom, zda to byl jen způsob, jak kasírovat za „léčbu“, můžeme jen spekulovat…

• Citovat
  • Upravit
4034
15.5.12 17:47
@jowana píše:
Zkus jí ještě otevřít tlamku a čuchnout, zda dech není cítit po moči/čpavku, pokud jo, tak je to víc než jisté.Jinak veta rovou takového, co může krevní vyš.udělat, abyjsi týden neplatila, za ATB, že to bude zánět a až pak jí vyš.dělali.

Já chodím s holkama k nejlepšímu vetovi ve městě. Schválně jsem si kdysi všechny osobně prošla, popovídala s nima o kočkách, přístupech, vybavení apod. Ten náš má dva operační „sály“, jako jediný ve městě má rentgen.. tak se to prodraží no. :( Když jsem tam byla s nejmenší na očkování a se zvrtlou nožkou, tak jsem tam nechala 1300kč. :( Já dám za zdraví mých koček všechno, když to zrovna mám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
15.5.12 18:08

Jestli to páchne po stolici tak s ni běž.To dobře nevypadá.A di nejdřív až přestane žrát může být pozdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4034
15.5.12 18:24

Tak jsem tam volala, ptala se co a jak a ceny a dr. říkala, že podle popisu Sally určitě klinické vyšetření, krev, nejspíš sono nebo rentgen a vychází to mezi 1000-2000kč. :,( A to nemluvě o sterilizaci ještě 700kč. Takže asi tento měsíc nezaplatím nájem, no každopádně do rána si od někoho známého vyprosím půjčení a budu splácet asi, jinak to asi neklapne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný