Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
poraďte mi. Dceři budou brzy 4. Stále se v noci počůrává, teď se trošku zlepšila, slibujeme jí hory doly…
Co mě ale trápí víc je, že se stále relativně často počůrává i při spaní po obědě.
Nemáte někdo nějakou radu?
Díky!
Ahoj Táňulko,
to už mi pomalu připadá jako nějaký zdravotní problém. Nezkoušela jsi se poradit s dětskou doktorkou?
. Zkus doktorce zavolat a uvidíš, třeba má malá nějaký zánět nebo něco podobného. Přeci jen už je dost velká na to, aby se počůravala i při poledním spánku ![]()
Ahoj,měli jsme ten samý problém,dcera měla strašně tvrdý spaní,takže se mi ani nepovedlo,aby se v noci vyčůrala na nočník.Dr.nic nezjistila
trvalo to dost dlouho,občas se v noci počůrala i v 6letech
Prostě dostávala pampersku i na spaní ve školce po obědě ![]()
Ahoj!
Neporadím…
Klukovi budou brzy taky čtyři roky a stále se pravidelně po obědě i v noci počůrává.
Taky slibuju nějakou dobrotu, ale nevychází to. Zatím to nijak neřeším.
Nemyslím si, že by to byl nějaký zdravotní problém. S dr. bych to řešila asi po pátém roce.
S doktory se řeší po 5. roce, problém by byl, kdyby neudržela moč v bdělém stavu (to by mohlo signalizovat např. zánět nebo nějakou poruchu).
Ale víte co, já si myslím, že zdravotní problém to není. Myslím, že někdy (ale jen výjimečně, co se týká odpoledního spánku) usne fakt tvrdě, ale spíš mi vychází, že když je bez pleny, tak se nepočůrá, a s plínkou jo. Prostě je pohodlná.
Zdá se Vám to někomu taky?
S tou nocí ale nevím. Už před rokem před dovolenou jsem jí slíbila panenku, když se 8× v noci nepočůrá (nechtěla jsem brát pleny pro 2 děti). A zvládla to, i když ne 8× za sebou. Na dovolené se počůrávala pak denně.
Ale jak říkám, ty noci beru, vadí mi ta odpoledne ![]()
Ahoj všichni,
jen jsem Vám chtěla říct, že jsme malé přestali dávat po obědě pleny, ve školce taky, no a je klid.
Horší jsou ty noci, ale taky se zlepšila, tak uvidíme ![]()
Mějte se hezky!
Jen hlásím, že se 4ými narozeninami jsme zrušili i noční plíny. Občas má nehodu, ale myslím, že je důležité, že ví, že je bez plíny. Už předtím měla úspěšnost cca 2× suchá, 1 mokrá. Tak teď uvidíme. Nehoda občas je v pohodě, ale fakt - to počůrávání po obědě bylo tím, že tu plínu prostě měla…
Jo, jinak nedávno jsme měli hned 2 nehody v 1 den přes den!!! Ach jo. Ale nehody se stávat asi můžou… ![]()
Ahojky,
já si myslím, že počůrávání ve spánku (tvrdý spánek) nemůže dítě nijak samo ovlivnit, takže je zbytečné ho přemlouvat, slibovat dárečky atd. - přinese to jenom zklamání, protože se třeba snaží a nejde to. Je potřeba vyloučit zdravotní příčiny (což se, jak už tu bylo řečeno, doporučuje po 5. roce), pak by se mohlo něco udělat s denním režimem - třeba jestli a kolik před spaním pije ( nedat děcku před spaním napít jen proto, aby se nepočůrávalo je blbost ohrožující zdraví, ale jsou děti, které před spaním vypijí několik lahví nebo obdobný ekvivalent, to pak není divu), jestli jde před spaním čůrat (i když takhle malé děti se často neumějí vyčůrat „preventivně“). Pokud nemá s čůráním potíže v bdělém stavu, neřešila bych to - z mých známých se obdobně chovalo v tomto věku možná 1 dítě z 10 a žádné jak se říká s plenou do školy nešlo. Důležité je co nejméně s tím stresovat sebe i děcko.