Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,
máte někdo zkušenost s potvrzením u dítěte diagnozy „lehká forma autismu“? V jakém věku jde zjistit a jak se projevuje? Můžu to zjistit já jako máma, nebo jen odborník? Moc děkuju
Ahoj elefant…
Ja myslim, ze autismus je jedna z nemoci, kterou asi malokdy rozpozna napr.pediatr, ktery vidi dite jednou za cas. Hlavne ty sama musis vedet a citit, zda-li se tve dite vyviji a chova v poradku nebo jestli mas nejake pochybnosti. Pokud mas, pak je nejlepsi se poradit s odbornikem.
Tady jsou nejake odkazy, mrkni na to:
http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…
Hodne stesti! Jana.
Ahoj holky,
mám takový problém a dotaz na vás. Moje kamarádka má dcerku, která má 2,5 roku. Žije s rodiči, takže malá nemá otce a podmínky jsou nevyhovující. (Alkohol, kouření křik). Prostě nevyhovující podmínky.
![]()
Podle ostatních dětí na ní vidím velké rozdíly. Vůbec neumí mluvit, par slov řekne, ale větu dohromady nedá, hrát si s ní, zpívat, číst nebo přeříkávat říkanku, tak to nemá nikdo šanci. Je absolutně nesoustředěná. Její jediná zábava je běhání (z bodu do bodu) a skákání. Když něčeho nedosáhne, spustí hysterický záchvat vzteku. Další věc je ta, že vůbec nepláče, nepřijde a nepřitulí se, není jí smutno, když je pryč z domova od mámy. Uprostřed procházky se třeba postaví a nejde nikam, v noci ze spánku řve (ale nepláče). Dětem ubližuje a nezapojuje se do hraní. Prosím, pokud by některá z vás měla nějaké zkušenosti s takovým chováním dítka, zkuste napsat. Řekla bych, že to může být forma autismu, ale už jsem slyšela i názor, že to muže být i prostředí ve kterém vyrůstá a pohodlnost matky, která jí ničemu neučí. Jsem bezradná a je mi jí hrozně líto.
![]()
Dobrý den, jsem speciální pedagog.. diagnostika autismu je velmi těžká, každý „autík“ je jiný.. v podstatě musí splňovat určité body týkající se komunikace, sociálních vztahů a intervence, aby se mohl dát diagnostikovat jako autista.. je spousta typů a druhů autismu.. pokud jste poblíž Prahy, zkuste kontaktovat společnost Apla.cz - jejich lékaři pracují tuším i pod Motolem a jejich PhDr. Kateřina Thorova, Ph. D., je jedním z předních psychologů a speciálních pedagogů v ČR v diagnostice autismu.. pokud jste spíše poblíž Brna, doporučuji speciálně pedagogické centrum pro autisty v Brně na Štolcově..nenechávejte diagnostiku na běžném pediatrovi nebo psychologovi.. ať vás zbytečně nevystraší, nebo naopak něco nezanedbá…držím pěsti ![]()
Moc děkuji za reakci a doporučení, ale já sama s tím bohužel nic nezmůžu. To, že je dítko „jiné“ vidím jen já a dalších pár nestranných lidí, kteří jí viděli. Strašně ráda bych jí chtěla pomoct, ale nejspíš to nepůjde, když matka nechce a žáden problém nevidí. ![]()
@nepodepsana ale tady ti diagnozu nikdo neřekne. A řeší to ta matka?
Aha
už čtu, že neřeší. To je mi líto, donuť ji, at s ní jde aspoň k peditrovi. On by ji poslal na různá vyšetření.
V Aple se tuším platí 4 tisíce, pochybuju, že by to ta matka zaplatila.
Pediatr ji pošle k lékaři.. tady ot chce psychologa, speciálního pedagoga, lidi co mají s autisty nějakou praxi.. ne jen diagnostickou..ale i praktickou..reálnou..živou…proto prostě radši nějaké speciálně pedagogické centrum zaměřené na mentální postižení nebo přímo to v tom Brně.. a Apla spolupracuje s Motolem..a je schopna zdiagnostikovat dítě už za týden..
@nepodepsana píše:
Ahoj holky,
mám takový problém a dotaz na vás. Moje kamarádka má dcerku, která má 2,5 roku. Žije s rodiči, takže malá nemá otce a podmínky jsou nevyhovující. (Alkohol, kouření křik). Prostě nevyhovující podmínky.![]()
Podle ostatních dětí na ní vidím velké rozdíly. Vůbec neumí mluvit, par slov řekne, ale větu dohromady nedá, hrát si s ní, zpívat, číst nebo přeříkávat říkanku, tak to nemá nikdo šanci. Je absolutně nesoustředěná. Její jediná zábava je běhání (z bodu do bodu) a skákání. Když něčeho nedosáhne, spustí hysterický záchvat vzteku. Další věc je ta, že vůbec nepláče, nepřijde a nepřitulí se, není jí smutno, když je pryč z domova od mámy. Uprostřed procházky se třeba postaví a nejde nikam, v noci ze spánku řve (ale nepláče). Dětem ubližuje a nezapojuje se do hraní. Prosím, pokud by některá z vás měla nějaké zkušenosti s takovým chováním dítka, zkuste napsat. Řekla bych, že to může být forma autismu, ale už jsem slyšela i názor, že to muže být i prostředí ve kterém vyrůstá a pohodlnost matky, která jí ničemu neučí. Jsem bezradná a je mi jí hrozně líto.![]()
co se týče té holčičky.. tak může mít i problém se slyšením.. proto to běhání, protože prostě neslyší a běhání vydává vibrace..proto řev ze spánku..protože na sebe potřebuje upozornit a neví jak..proto málo slov - jen to co odezře…
netulí se, protože se jí nevytvořila citová vazba na rodiče - pokud na ni jen mluví..
nevím, ale je to dost možné… pediatři mají často na všechno čas.. a pak to dopadá tak, že dítěti, které neslyší, se nevytvoří univerzální gramatika - pouze se na něj mluví a to neslyší, neznakuje se, nemá si jak vytvářet vnitřní řeč a komunikační kanál a když to dítě pošlou na vyšetření, bývá většinou pozdě…
@tykytaky ale v Aple je čekačka rok. A mezitím, než by tam tu maličkou vzali, tak by matka - na doporučení pediatra - vypsal by žádanky a nic by neplatila, obešla třeba logopeda, neurologa, foniatrii a psychologa
a já nevím co ještě.
Dámy, tohle je asi opravdu k ničemu. Takhle tady můžeme spekulovat do nekonečna a stejně se nevyřeší nic.
Matka si prostě myslí, že má normální dítě a když jsem se zmínila, že by s ní něco mohlo být, tak vyletěla, jako čert z krabičky. Myslím, že i to prostředí, ve kterém žije, jí moc nepřidává. Další věc je ta, že své matce říká tati a to je její veškeré oslovení, které umí. Jasně, mami už jsem jí také slyšela říct, ale málo. Je to fakt mazec, když je člověk bezmocný. A musím říct, že to není jediný případ, kdy mám pocit, že jsou rodičové na baterky.
To bych tady ale psala další nevyřešitelný případ. Občas mám pocit, že někteří si ty děti nezaslouží.
A když si představím, kolik lidí by udělalo vše, aby měli zdravá dítka… Škoda slov. Moc Vám děkuji za reakce.
Jinak k tomu sluchu - myslím, že problém asi není, protože když má náladu, tak zopakuje slovo. Sice to řekne po svém, ale řekne. Jinak má svou hlavu a když nemá náladu, tak s ní nehne ani hever.
Když řekla pediatrovi, že je moc hyperaktivní, tak pediatr se usmál, řekl, že to jde vidět a napsal jí nějaké kapky, které by jí měly uklidnit. Takže tak se vyšetřují děti. Pediatrovi ani nepřišlo divné, že dítě vůbec nepláče při odběrech injekcích a vyšetřeních, což je podle mě taky známka něčeho, co by mělo každého ťuknout do hlavy.
Zopakování slova - sedí na klíně, nebo na tebe kouká a odezře a pokusí se to říct.. vydat ty vibrace, co vydáváš při mluvě ty.. zku na ní mluvit, když je otočená zády.. a vjsi třeba 2 metry daleko… a hlavně..si s tím asi vůbec nelam hlavu, protože když jsou rodiče magoři, tak nenaděláš nic.. to vidím u nás ve školce dnes a denně.. vidí v tom dítěti genia a říct jim, že je nějaký problém.. vytvoříš si v nich nepřítele místo toho aby spíš chtěli spolupracovat a spolupracovali..
Noo, tak to me teda vubec nenapadlo, ale kdyz nad tim tak premyslim, tak asi na tom bude neco.. Urcite to vyzkousim. V nejblizsi dobe s ni budu. Overim si to a pak uz na to hodim bobek. Mas naprostou pravdu, lamat si nad tim hlavu nebudu. I kdyz to bude tezke.
Je mi takovych deti moc lito. Sama jeste ditko nemam, ale uz ted vim, ze v budoucnu udelam cokoliv, aby bylo zdrave a spokojene