Lehký autismus

9
20.1.08 20:36

lehký autismus

ahoj,

máte někdo zkušenost s potvrzením u dítěte diagnozy „lehká forma autismu“? V jakém věku jde zjistit a jak se projevuje? Můžu to zjistit já jako máma, nebo jen odborník? Moc děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymni
21.1.08 02:10

Ahoj elefant…

Ja myslim, ze autismus je jedna z nemoci, kterou asi malokdy rozpozna napr.pediatr, ktery vidi dite jednou za cas. Hlavne ty sama musis vedet a citit, zda-li se tve dite vyviji a chova v poradku nebo jestli mas nejake pochybnosti. Pokud mas, pak je nejlepsi se poradit s odbornikem.
Tady jsou nejake odkazy, mrkni na to:

http://www.baby-cafe.cz/modules.php?…

http://www.autismus.cz/

Hodne stesti! Jana.

• Citovat
  • Upravit
26.3.13 17:25

Autismus?

Ahoj holky,
mám takový problém a dotaz na vás. Moje kamarádka má dcerku, která má 2,5 roku. Žije s rodiči, takže malá nemá otce a podmínky jsou nevyhovující. (Alkohol, kouření křik). Prostě nevyhovující podmínky. :zed: :cert:
Podle ostatních dětí na ní vidím velké rozdíly. Vůbec neumí mluvit, par slov řekne, ale větu dohromady nedá, hrát si s ní, zpívat, číst nebo přeříkávat říkanku, tak to nemá nikdo šanci. Je absolutně nesoustředěná. Její jediná zábava je běhání (z bodu do bodu) a skákání. Když něčeho nedosáhne, spustí hysterický záchvat vzteku. Další věc je ta, že vůbec nepláče, nepřijde a nepřitulí se, není jí smutno, když je pryč z domova od mámy. Uprostřed procházky se třeba postaví a nejde nikam, v noci ze spánku řve (ale nepláče). Dětem ubližuje a nezapojuje se do hraní. Prosím, pokud by některá z vás měla nějaké zkušenosti s takovým chováním dítka, zkuste napsat. Řekla bych, že to může být forma autismu, ale už jsem slyšela i názor, že to muže být i prostředí ve kterém vyrůstá a pohodlnost matky, která jí ničemu neučí. Jsem bezradná a je mi jí hrozně líto. :( :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.13 18:05
:think:

Příspěvek upraven 26.03.13 v 18:10

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.13 18:10

Dobrý den, jsem speciální pedagog.. diagnostika autismu je velmi těžká, každý „autík“ je jiný.. v podstatě musí splňovat určité body týkající se komunikace, sociálních vztahů a intervence, aby se mohl dát diagnostikovat jako autista.. je spousta typů a druhů autismu.. pokud jste poblíž Prahy, zkuste kontaktovat společnost Apla.cz - jejich lékaři pracují tuším i pod Motolem a jejich PhDr. Kateřina Thorova, Ph. D., je jedním z předních psychologů a speciálních pedagogů v ČR v diagnostice autismu.. pokud jste spíše poblíž Brna, doporučuji speciálně pedagogické centrum pro autisty v Brně na Štolcově..nenechávejte diagnostiku na běžném pediatrovi nebo psychologovi.. ať vás zbytečně nevystraší, nebo naopak něco nezanedbá…držím pěsti :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.3.13 19:03

Moc děkuji za reakci a doporučení, ale já sama s tím bohužel nic nezmůžu. To, že je dítko „jiné“ vidím jen já a dalších pár nestranných lidí, kteří jí viděli. Strašně ráda bych jí chtěla pomoct, ale nejspíš to nepůjde, když matka nechce a žáden problém nevidí. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
26.3.13 19:26

@nepodepsana ale tady ti diagnozu nikdo neřekne. A řeší to ta matka?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
26.3.13 19:29

Aha :? už čtu, že neřeší. To je mi líto, donuť ji, at s ní jde aspoň k peditrovi. On by ji poslal na různá vyšetření.

V Aple se tuším platí 4 tisíce, pochybuju, že by to ta matka zaplatila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.13 19:43

Pediatr ji pošle k lékaři.. tady ot chce psychologa, speciálního pedagoga, lidi co mají s autisty nějakou praxi.. ne jen diagnostickou..ale i praktickou..reálnou..živou…proto prostě radši nějaké speciálně pedagogické centrum zaměřené na mentální postižení nebo přímo to v tom Brně.. a Apla spolupracuje s Motolem..a je schopna zdiagnostikovat dítě už za týden..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
26.3.13 19:54
@nepodepsana píše:
Ahoj holky,
mám takový problém a dotaz na vás. Moje kamarádka má dcerku, která má 2,5 roku. Žije s rodiči, takže malá nemá otce a podmínky jsou nevyhovující. (Alkohol, kouření křik). Prostě nevyhovující podmínky. :zed: :cert:
Podle ostatních dětí na ní vidím velké rozdíly. Vůbec neumí mluvit, par slov řekne, ale větu dohromady nedá, hrát si s ní, zpívat, číst nebo přeříkávat říkanku, tak to nemá nikdo šanci. Je absolutně nesoustředěná. Její jediná zábava je běhání (z bodu do bodu) a skákání. Když něčeho nedosáhne, spustí hysterický záchvat vzteku. Další věc je ta, že vůbec nepláče, nepřijde a nepřitulí se, není jí smutno, když je pryč z domova od mámy. Uprostřed procházky se třeba postaví a nejde nikam, v noci ze spánku řve (ale nepláče). Dětem ubližuje a nezapojuje se do hraní. Prosím, pokud by některá z vás měla nějaké zkušenosti s takovým chováním dítka, zkuste napsat. Řekla bych, že to může být forma autismu, ale už jsem slyšela i názor, že to muže být i prostředí ve kterém vyrůstá a pohodlnost matky, která jí ničemu neučí. Jsem bezradná a je mi jí hrozně líto. :( :zed:

co se týče té holčičky.. tak může mít i problém se slyšením.. proto to běhání, protože prostě neslyší a běhání vydává vibrace..proto řev ze spánku..protože na sebe potřebuje upozornit a neví jak..proto málo slov - jen to co odezře…
netulí se, protože se jí nevytvořila citová vazba na rodiče - pokud na ni jen mluví.. :nevim: nevím, ale je to dost možné… pediatři mají často na všechno čas.. a pak to dopadá tak, že dítěti, které neslyší, se nevytvoří univerzální gramatika - pouze se na něj mluví a to neslyší, neznakuje se, nemá si jak vytvářet vnitřní řeč a komunikační kanál a když to dítě pošlou na vyšetření, bývá většinou pozdě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3396
26.3.13 20:15

@tykytaky ale v Aple je čekačka rok. A mezitím, než by tam tu maličkou vzali, tak by matka - na doporučení pediatra - vypsal by žádanky a nic by neplatila, obešla třeba logopeda, neurologa, foniatrii a psychologa :think: a já nevím co ještě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.3.13 22:10

Dámy, tohle je asi opravdu k ničemu. Takhle tady můžeme spekulovat do nekonečna a stejně se nevyřeší nic. :-( Matka si prostě myslí, že má normální dítě a když jsem se zmínila, že by s ní něco mohlo být, tak vyletěla, jako čert z krabičky. Myslím, že i to prostředí, ve kterém žije, jí moc nepřidává. Další věc je ta, že své matce říká tati a to je její veškeré oslovení, které umí. Jasně, mami už jsem jí také slyšela říct, ale málo. Je to fakt mazec, když je člověk bezmocný. A musím říct, že to není jediný případ, kdy mám pocit, že jsou rodičové na baterky. :zed: To bych tady ale psala další nevyřešitelný případ. Občas mám pocit, že někteří si ty děti nezaslouží. :pocitac: A když si představím, kolik lidí by udělalo vše, aby měli zdravá dítka… Škoda slov. Moc Vám děkuji za reakce.
Jinak k tomu sluchu - myslím, že problém asi není, protože když má náladu, tak zopakuje slovo. Sice to řekne po svém, ale řekne. Jinak má svou hlavu a když nemá náladu, tak s ní nehne ani hever.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26.3.13 22:13

Když řekla pediatrovi, že je moc hyperaktivní, tak pediatr se usmál, řekl, že to jde vidět a napsal jí nějaké kapky, které by jí měly uklidnit. Takže tak se vyšetřují děti. Pediatrovi ani nepřišlo divné, že dítě vůbec nepláče při odběrech injekcích a vyšetřeních, což je podle mě taky známka něčeho, co by mělo každého ťuknout do hlavy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
27.3.13 14:15

Zopakování slova - sedí na klíně, nebo na tebe kouká a odezře a pokusí se to říct.. vydat ty vibrace, co vydáváš při mluvě ty.. zku na ní mluvit, když je otočená zády.. a vjsi třeba 2 metry daleko… a hlavně..si s tím asi vůbec nelam hlavu, protože když jsou rodiče magoři, tak nenaděláš nic.. to vidím u nás ve školce dnes a denně.. vidí v tom dítěti genia a říct jim, že je nějaký problém.. vytvoříš si v nich nepřítele místo toho aby spíš chtěli spolupracovat a spolupracovali..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27.3.13 17:55

Noo, tak to me teda vubec nenapadlo, ale kdyz nad tim tak premyslim, tak asi na tom bude neco.. Urcite to vyzkousim. V nejblizsi dobe s ni budu. Overim si to a pak uz na to hodim bobek. Mas naprostou pravdu, lamat si nad tim hlavu nebudu. I kdyz to bude tezke. :-( Je mi takovych deti moc lito. Sama jeste ditko nemam, ale uz ted vim, ze v budoucnu udelam cokoliv, aby bylo zdrave a spokojene

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí