Počůrávání ve spánku - 4,5letá

pkz
4491
11.9.14 02:16

Počůrávání ve spánku 4,5let

Maminky, neteř - v květnu 4roky, takže teď skoro 4,5let - se opětovně v noci počůrává, ráno plenka nacucaná, takže ne že jednou za noc se počůrá, ale několikrát, spaní bez plenky nepomohlo. Teď začala spávat ve školce po obědě a i tam se počůrá, doma po obědě už nespí. Co s tím?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2660
11.9.14 06:35

Syn se definitivně odplenkoval na všech frontách na své 3. narozeniny. Zvládal to asi půl roku a pak se začal počůrávat v noci tak 3× týdně. Kromě buzení na čůrání, což je asi základ, bych navrhovala místo pleny nepromokavé prostěradlo pod normální. Nám se to osvědčilo. Ono je také edukativní probudit se v mokrém, jít se po ránu vysprchovat do studené koupelny, nechat je samotné si svléct to mokré pyžamo.

Plenu bych teda nedala v žádném případě! Ta si myslím, stojí za tím počůráváním ve školce. Syn musí vždy těsně před spaním čůrat, v pokojíčku má světýlko a nočník. Hodně nehod měl ještě letos na jaře - věk 4 a čtvrt roku, pak najednou jako když utne! :pankac: Už se nepočůral několi měsíců s výjimkou 2 nocí, kdy byl nachlazený a i přes den chodil čůrat co 20 minut. Jinak on nečůrá v noci téměř nikdy, vzbudí se na čůrání tak 1× za měsíc nebo dýl. Jinak vše drží, ráno ho nutím si dojít. A to pije před spaním i někdy v noci. Ach jo. Tak držím palce, ať to u neteře také zmizí z ničeho nic jako u nás! :hug:

Jinak ale byla jsem k němu vždy vlídná, nenadávala mu, naopak jsem ho uklidňovala, že se nic neděje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2183
11.9.14 08:18

Tak hlavně nemá mít plenku. A resi to i maminka nebobte je to putna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
11.9.14 08:30

V první řadě doporučiju najet režim. Před spaním vyčůrat. A v noci zkusit budit na čůrání. Už je velká takže, pokud tam není jiný problém, už si uvědomuje že potřebuje. Pleny bych zrušila. Pokud nezabere tohle tak k doktorovi a řešit proč se to děje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
11.9.14 09:19

Vydržet. Pokud je to tím, že prostě hluboce spí, tak se to v tomhle věku nijak neléčí. Naše mladší to měla taky tak, prostě spánek dubový, „režimy“ (nepití, buzení…) bylo jen prohlubování diskomfortu pro všechny. Měla plínu skoro v pěti, přestalo to samo ze dne na den, od té doby (cca 2,5 roku) ani jedna nehoda. Jestli chcete mít jistotu nechte se objednat na urologii, zkontrolují anatomii a fyziologii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pkz
4491
11.9.14 09:27

@marieondatra Maminku to taky trápí, zkoušela 14 dní na noc bez plínky, každá noc pročůraná, nepromokavé prostěradlo má, ale peřina pokaždé mokrá, tak to ji odradilo dále to zkoušet bez plínky, problém jak usušit a tak, hlavně v tomto počasí :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pkz
4491
11.9.14 09:29

S pediatričkou to taky řešila, ta řekla odbourat, ale nějak neporadila jak :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pkz
4491
11.9.14 09:30

Já sama osobně jsem se synem tyto problémy nezažila, v necelých 3 letech začal mít sám od sebe suché plínky na noc, tak jsem mu je přestala dávat, občas byla nějaká nehoda, ale minimálně. Od té doby v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
191
11.9.14 09:37

Ahoj. Tak jak mám primo i zkušenost. Syn se začal pocuravat v noci ve čtyřech. Před patym rokem jsem požádal dr o vyšetření. Byly jsme i na nefrologii tam dostali takový papírek s daty a obrázky pokaždé když se nepocural jsme to seskrabali a objevilo se sluníčko, když se pocural zůstal mracek. To byla dobra motivace. A pak nám bylo řečeno ze v 80% je to v režimu. Holt jsme se do toho pustili a šlo to a syn si do ted pamatuje vetu, kterou mu řekla paní doktorka a to ze když maminka řekne už ani kapličku tak už se nenapije. Chtělo to dva měsíce a jsme bez nehod. Bylo mi řečeno ze az do osmi let ma právo se občas pocurat. Jen bych chtěla říct ze vrácení se k plence musí byt ponižující a právě proto se pocura v noci několikrát, ptz si zafixuje ze ji ma a nemusí dávat pozor. Dr. Mi řekla ze mozek na toto dozrává az kolem pátého roku. Jak říkám my už jsme bez nehod a to ze se syn pocural třeba i 6× tydne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
11.9.14 09:44

My jsme bojovali od cca 2 let, odplenkovala se okolo 1,5 roku ve dne (včetně odpoledního spánku), byla a je to v těch dětských dovednostech spíše rychlík, takže nás to dost obtěžovalo a překvapovalo. Ale prostě ne, nešlo to. Motivovali jsme, snažili se, po pár dnech suchých úspěchů v úplně stejném režimu mokro, mokro, mokro. Po konzultaci s pediatrem jsme v cca 4 letech přestali experimentovat, plínu na noc nechali jako standard (mokrá v cca 50% případů bez nějaké pozorovatelné zákonitosti) a čekali, měli jsme v plánu to řešit s urologem, nefrologem atd. v 6 letech, ale jak jsem psala, pak ze dne na den pohoda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pkz
4491
11.9.14 10:11

Ještě doplnění - kolem 3 roku neteř již vydržela nějakou dobu na noc bez plínky, ale v době, kdy maminka ukončila kojení, začala se počůrávat v noci a trvá to doteď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
11.9.14 10:29

@pkz Kdy jí přestala kojit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pkz
4491
11.9.14 10:31

@Akras2 no právě kolem toho 3roku. v té době byla na noc bez plínky, jak přestala kojit kolem těch tří let, tak se začala počůrávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2660
11.9.14 10:34
@pkz píše:
Ještě doplnění - kolem 3 roku neteř již vydržela nějakou dobu na noc bez plínky, ale v době, kdy maminka ukončila kojení, začala se počůrávat v noci a trvá to doteď.

To je důležitá poznámka. Já o tom také u našeho přemýšlela. Pokud tam není nic fyziologického, je to prostě o psychice. Vždyť náš normálně vydrží to čůrání udržet a jak už jsem psala, ještě ho ráno musím na záchod honit! To samé s tím, že nejdřív půl roku v noci víceméně bez nehod a pak to začalo a trápilo nás to skoro rok! Určitě je to o psychice.

Podle mě pomůže být na ni co nejhodnější, to dítě je z toho samo špatné. Říkala jsem mu, že to nevadí, že se nic neděje, vše se vypere. Teď zpětně vidím, že se to zhoršovalo ve stresových situacích. A ukončení kojení, což je podle mě pro dítě ta největší psychická slast - i s tím tulením k mamince, to bide určitě o tom. Což je vlastně dobrá zpráva, protože by se to mělo zlepšit. Teď jde ale o to, aby jí nevybudovali blok ve školce. :zed: Toho bych se opravdu šíleně bála… Nemůže si ji brát maminka po obědě, než se to srovná?

Jinak co se týče praní, je to holt řehole, ale měli jsme 2 peřiny. Navíc teda sušičku, což je k nezaplacení. Takhle 4× týdně převlíkat, prát a sušit povlečení a peřinu, prostěradlo i polštář - paráda. A do toho druhé roční dítě. Ale občas se přiznám, když jsem jo nestíhala, holt musela stačit peřina jen usušená a s čistým povlečením. :oops: Já bych plenu nedala, slyšela jsem to tak i od psychologů. I když tu maminka píše, že dávali a přešlo to samo, jak vy byste to řešili ve školce? Ještě i já ve svých skoro 40 letech si pamatuji, která holčička se ve školce počůrávala. To je docela stigma… :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
11.9.14 10:42

Naše malá se začala počůrávat s příchodem sourozence. viděla, že on plínku má a na záchod jako ona nemusí a počůrala se třeba i při hraní, v noci samozřejmě taky. Plínu jsem ji zpátky nedala, ale začala jsem se ji často ptát jestli potřebuje a chválit když si sama řekla. Před spaním nepila a vyčůrat povinně. Teď asi 4 měsíce zatím klid, tak snad se už povedlo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí