Podezření na ADHD, postup, odklad?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
10.4.23 08:37

Podezření na ADHD, postup, odklad?

Syn, 6 let (narozen v lednu) má jít tento měsíc k zápisu do první třídy. Já byla rozhodnutá, že nastoupí, ve školce doporučili vyšetření v PPP z důvodu neposednosti. Tam dostal doporučení na odklad z důvodu nesoustředěnosti, horší grafomotoriky a lehčího sluchového deficitu. Podle psycholožky by to bylo na diagnózu ADHD.
Syn je živější, nepozorný, vykřikuje, vydává různé zvuky, pořád mluví, skáče do řeči, odmlouvá, často se vzteká, je téměř neustále v pohybu, vstává od jídla, všechno, co vidí ihned musí mít, leze po stole, skáče po gauči, má poruchu výslovnosti, kreslí rychle a tím pádem to odflákne. U učení (logopedie, předškolní příprava) si neustále říká o přestávku, poskakuje, hraje si s rukama…
A teď nevím, co dělat, chtěla bych vyšetření na případné potvrzení ADHD, ale nevím, kde začít. Volala jsem k pediatrovi, sestra mi řekla, že bych měla jít přes SPC. V PPP mi řekli, že tam diagnostiku nedělají, ze je třeba psychiatr. V MŠ mi řekli, že je to na dlouho, že potřebuju psychologa, psychiatra a neurologa. Kde tedy začít a na jak dlouho to je?
A co nástup do školy? Přece kdyby se ADHD potvrdilo, tak se to za rok nezlepší??? Akorát mu bude 7 a třičtvrtě… Když budu mít diagnózu, dají mu asistentku, nějaké úlevy? Jsem i pro medikaci :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
pet p
10.4.23 08:42

A když to ADHD nebude, tak by ten odklad mohl naopak pomoct, ne?
Nevím, jaké jsou čekací lhůty u doktorů a jak dlouho to trvá, než se něco dozvíš, ale do zápisu to nejspíš nestihneš. Takže asi zjistit u vedení školy, zda je lepší zapsat a pak nenastoupit anebo dát teď u zápisu odklad a zapsat dodatečně- jestli to tedy vůbec je možné. Pokud se tedy chceš rozhodovat podle výsledků vyšetření.
Každopádně pokud v PPP odklad doporučili, dala bych odklad. Nebo tam ti přímo řekli, že pokud by byla diagnóza ADHD potvrzená, tak odklad nedávat??

• Citovat
  • Upravit
64981
10.4.23 08:51
@Anonymní píše:
Syn, 6 let (narozen v lednu) má jít tento měsíc k zápisu do první třídy. Já byla rozhodnutá, že nastoupí, ve školce doporučili vyšetření v PPP z důvodu neposednosti. Tam dostal doporučení na odklad z důvodu nesoustředěnosti, horší grafomotoriky a lehčího sluchového deficitu. Podle psycholožky by to bylo na diagnózu ADHD.
Syn je živější, nepozorný, vykřikuje, vydává různé zvuky, pořád mluví, skáče do řeči, odmlouvá, často se vzteká, je téměř neustále v pohybu, vstává od jídla, všechno, co vidí ihned musí mít, leze po stole, skáče po gauči, má poruchu výslovnosti, kreslí rychle a tím pádem to odflákne. U učení (logopedie, předškolní příprava) si neustále říká o přestávku, poskakuje, hraje si s rukama…
A teď nevím, co dělat, chtěla bych vyšetření na případné potvrzení ADHD, ale nevím, kde začít. Volala jsem k pediatrovi, sestra mi řekla, že bych měla jít přes SPC. V PPP mi řekli, že tam diagnostiku nedělají, ze je třeba psychiatr. V MŠ mi řekli, že je to na dlouho, že potřebuju psychologa, psychiatra a neurologa. Kde tedy začít a na jak dlouho to je?
A co nástup do školy? Přece kdyby se ADHD potvrdilo, tak se to za rok nezlepší??? Akorát mu bude 7 a třičtvrtě… Když budu mít diagnózu, dají mu asistentku, nějaké úlevy? Jsem i pro medikaci :nevim:

Tak jednodoporuceni na odklad uz mas, s tim muzes zadat o odklad s tim, ze zbytek dodas pozdeji. A pediatr at ti da doporuceni a objdnej se ke klinickemu psychologovi, psychiatrovi i neurologovi. Ale teda divim se, ze jsi to neresila driv, to je ve skolce hodny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2583
10.4.23 08:51

Řeším něco podobného, tak se s dovolením připíchnu. Dcera je zhruba jako tvůj syn (hezký popis :) ) Ale máme tu kliku, že je narozená na podzim, takže odklad neřeším. To by šla skoro v osmi. Pediatr mi dal žádanku na neurologii a tam se prostě nedá dovolat, objednat, nic.. Zkoušela jsem několik ordinací. Prý je to kolečko neurolog, psycholog, psychiatr a pak diagnóza ADHD, ale s tou „dostupností“ lékařů nejspíš vyroste bez ní. Naštěstí je chytrá, tak doufám, že nedostatek pozornosti ve škole vykompenzuje intelektem a s poznámkami za chování se holt budu muset vyrovnat.
Někde tady na emiminu je diskuze, že se v Brně dělá pětidenní diagnostický pobyt za 25 000 Kč a výsledkem je diagnóza, ale to si nechávám v záloze, kdyby bylo ve škole nejhůř. Jinak jsme z Prahy, kdyby třeba někdo věděl o dětském neurologovi, který bere a dokázal poradit. Moc by to pomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30401
10.4.23 09:03
@Anonymní píše:
A co nástup do školy? Přece kdyby se ADHD potvrdilo, tak se to za rok nezlepší??? Akorát mu bude 7 a třičtvrtě… Když budu mít diagnózu, dají mu asistentku, nějaké úlevy? Jsem i pro medikaci :nevim:

Je smutné, že to řešíš až teď. Ty projevy jsou dost závažné na to, aby se synem pracoval odborník už dávno. No jo - jenže škola, úlevy, takže diagnóza by se hodila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4381
10.4.23 09:16

Nam v první třídě řekli že ať jdem se synem k psychiatrovi, myslím že jsem si řekla obvodní k zadanku, zavolala objednala a bylo (to bylo hned v říjnu). Do PPP jsme šli na doporučení až koncem první Třídy kde řešili nějaký ty disfunkce atd které se nepotvrdili. Nicméně syn už končí 9 třídu. Takže bejt tebou volám obvodní ať ti dá zadanku k dětskému psychiatrovi.

EDIT: jinak pokud ve třídě už dítě s asistentem bude tak máš nejspíš smůlu, a ne vždy adhd znamená že dítě musí mít asistenta. Děti s adhd jsou neskutečně šikovné ale pro rodiče je to holt trošku náročnější no, u nás jsme první třídu fakt vybojovali, to soustředění byl problém ve škole i doma při učení, ale když je maminka důsledku tak to jde, jako všechno. Jen podotýkám že medikace je fajn, ale nemysli si že ti opraví dítě, ve škole mu pomůže ale nemůžeš ho tím dopovat celý den takže tak jako tak se musíte naučit spolupracovat a učit se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8647
10.4.23 09:38

Syn dostal diagnozu na neurologii, kde objednání bylo úplně v pohodě, do dvou měsíců od zavolání byl termín, a jelikož ta hyperaktivita byla vidět i na EEG, tak bylo jasno a dg byla v papírech hned. Pak to má i od klinické psycholozky, tam to bylo na dyl, jen cekacka na termín 8 měsíců a pak několik vyšetření po několika měsících a pak teprve dg v papírech. Nicméně vyšetření jsou to víc jak rok stará a PPP chce pro napsání asistenta aktuální zprávy, což do zápisu nestihneme určitě, do termínu návštěvy PPP taky nejspíš ne, takže nakonec i přes všechny snahy půjde do školy „bez papiru“. A nakonec je to možná dobře, diagnózy oficiálně v papírech nejsou nic, co by dítě nutné do života potřebovalo. A ve školce učitelky tvrdí, že to zvládne, že je sikovnej, jen horší grafomotorika a pak ta hyperaktivita, ale že když bude šikovná učitelka, tak to půjde. Tak jsem zvědavá. Je rijnovej, takže odklad není ve hře. U vás bych se taky asi řídila nejvíc tím, co říkají ve školce, tam to dítě znají a maji porovnání se spoustou jiných predskolaku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33018
10.4.23 09:49
@hanka.br. píše:
Je smutné, že to řešíš až teď. Ty projevy jsou dost závažné na to, aby se synem pracoval odborník už dávno. No jo - jenže škola, úlevy, takže diagnóza by se hodila.

No asi tak. Ono je vcelku jedno, jestli dítě ten oficiální papír má nebo nemá, prostě se s ním musí „pracovat“ v podstatě již od mimina a je to běh na dlouhou trať. Pokud je dítě dobre vedené z rodiny, většinou se to věkem lepší, jak mozek zraje. Pokud ne, s přibývajícím věkem je to s děckem horší a pak mamince pro školu nepomůže ani deset papíru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
10.4.23 10:00

Mozna upresnim: ulevu do skoly rozhodne PPP/SPC na zaklade vysetreni u nich, muzes a nemusis jim k tomu dodat vysledky dalsich vysetreni.

Samotnou diagnozu urcuje psychiatr (nejsem si jista jestli muze i psycholog nebo neurolog), ne kazde ADHD je u neurologa poznat (treba na EEG). A ano, odborniku je malo, my treba na neuro jezdime 100 km mimo Prahu a cekame bezne na vysetreni 10 hodin, protoze v Praze se s nami nikdo nechtel patlat a ja chtela pro dite odbornika ktery nam poradi i soukrome hrazene terapie typu ergo, logo atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
10.4.23 10:04
@Anonymní píše:

Hele, odklady jsou u většiny dětí fakt zbytečná akce. S ADHD se bue muset naučit fungovat tak jako tak, pokud ho má a není to nic extrémního, za rok se to nezlepší. Odkladem dosáhnete jen toho, že bude mít na konci základky 16 a půl a bude matuprovat ve dvaceti. :nevim:

Spíš bych hledala základku s individuálním přístupem a soustředila se na domácí přípravu. Jo, je to víc práce pro rodiče, ale vyplatí se to víc jak zbytečný odklad..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 10:13

Mám podobného syna. Je už ve druhé třídě a paradoxně první třída byla o dost lepší. Lépe zvládal učení i chování.
Asistenta nemá. Léky nemá.
Odklad má a dodnes si nejsem jistá, jestli pomohl nebo ne. V učení určitě, tam by byl větší problém. V chování by to asi bylo lepší, protože byl natěšený na školu a nešel.
Navíc zůstal v MŠ a celý poslední rok chodil s brekem, že se mu tam nelíbí a nechce tam být.
Pokud má problémů víc, věnovala bych předškolní rok nápravě a klidně bych zkusila najít nultý ročník.

@hanka.br. píše:

My řešíme problémy od 2 let syna. Je mu 9 a nemáme nic. MŠ neviděla žádný problém. Nevadilo, že nemluví, nejí, neoblékne se, má nehody. Na vše jsem slyšela, že je malý a vyroste z toho.
Učitelky byly naprosto proti tomu, aby měl odklad. Takové děti nepotřebují odklad, je šikovný… Když jsem chtěla vyjádření do PPP, tak jsem měla pocit, že popisují jiné dítě. Šikovný, hodný, bezproblémový… Když jsem viděla práci na nástěnce, tak se vyrovnal čerstvým tříletým…

@Helca83 kam jezdíte? My hledáme, kam jít a všichni jsou se vším rychle hotoví.

• Citovat
  • Upravit
1567
10.4.23 11:03

Co mám informace, tak diagnózu ADHD může určit pouze psychiatr nebo klinický psycholog. Dříve mohl i neurolog, ale to už prý nelze (že snad byli zavaleni těmito diagnózami a neměli dostatečný prostor věnovat se jiným diagnózám, každopádně psychiatr často pošle dítě na neurologii na vyšetření např. eeg).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 13:18

Anonym z důvodů pro mě citlivých informací.
Syn je v první třídě, před rokem jsme řešili to samé.
Syn má lehčí formu ADHD, je přesně takový jako popisuješ. Také mi u psycholožky doporučovali odklad, ale do poradny sem s ním nakonec nešla, chtěla jsem, ale už nebyly termíny, nakonec sem ráda. Syn jinak moc chytrý.
Teď mu bylo 7, nechtěla jsem, aby nastoupil v 7,5 do první třídy. Ale ono je to celkově o dítěti. On se moc těšil, řešil školu, neuměla sem si ho představit ještě rok ve školce. Všichni jeho kamarádi do školy šli. Nakonec mi i neuroložka řekla, že když jde do vesnické školy, jde je pár dětí, tak ať jde. Ze začátku jsem řešila horší pozornost, což mi bylo jasné, tak sem si našla psychiatričku a sem tam bere půl tablety na pozornost a druhým rokem bere EQUAZEN.
Nelituji. Syn je ze třídy z těch chytřejších,
Je moc spokojený. Jsem ráda, že jsem odklad nedala. Každého je situace jiná, u nás to bylo takto.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.23 13:19

Adhd nám potvrdila neuroložka a psycholožka, ale přímo hlavně neurolog

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.4.23 13:21

Ale určitě je to hodně tím, že je jich ve třídě fakt málo. Pozor na to…

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

O Budulínkovi