Podezření na ADHD, postup, odklad?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
10.4.23 13:25
@SAJ píše:
Hele, odklady jsou u většiny dětí fakt zbytečná akce. S ADHD se bue muset naučit fungovat tak jako tak, pokud ho má a není to nic extrémního, za rok se to nezlepší. Odkladem dosáhnete jen toho, že bude mít na konci základky 16 a půl a bude matuprovat ve dvaceti. :nevim:Spíš bych hledala základku s individuálním přístupem a soustředila se na domácí přípravu. Jo, je to víc práce pro rodiče, ale vyplatí se to víc jak zbytečný odklad..

Myslím si to samé.

• Citovat
  • Upravit
103
10.4.23 13:36

Nejprve pro všechny, co se diví, že to řeším až teď. Mně to nenapadlo, že je to až tak hrozné, je chytrý, rád kreslí, vyrábí a u toho vydrží. Vydrží u stavění lega, dokáže si dlouho sám hrát, dívat se na pohádku. Jako všímala jsem si, že je hyperaktivní, méně soustředěný - to teda až u té logopedie a při dělání různých těch předškolních cvičení. Ale třeba ve srovnání s jeho o rok starším bratrancem, který šel normálně do školy a nemá problém, jsem neviděla moc rozdíl. Brala jsem to jako zlobení, začala jsem mu asi před rokem dávat Equazen, přihlásila se do kurzu nevýchovy, ale až teď v té PPP mi řekli, že by to mohlo být na diagnózu a mě to překvapilo, že je to až tak…
Jinak ve školce mi řekli, že je neposedný až na schůzce rodičů předškoláků a říkali, že je třeba mu věci říkat víckrát, u skupinových aktivit nevydrží dlouho sedět. Ale že je chytrý a je to 50/50, že by se mohl ve školce nudit. On už tam teď asi posledního půl roku nechce moc chodit.
Já se poptám na dní otevřených dveří, jak se na to dívají. Prý v první třídě stejně nesedí celou dobu. S pediatrem se pobavím také tento týden.
Já bych chtěla, aby šel do školy teď, tu diagnózu nepotřebuji hned, spíš mi šlo o to, aby se na něho ve škole dívali, jako že je „nemocný“ a že za to nemůže a ne na zlobivého, nevychovaného.
Do přípravné třídy to nejde, protože je to daleko s já ho tam nezvládnu vozit, mám ještě mimino.
A už nejsem anonymní teda

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 14:14

@SmokedSalmon pokud vydrží u pohádky a stavět lego, tak bych byla v klidu. To nás nevydrží dodnes.
Odklad záleží na tobě. PPP je jen poradní hlas.
Jak tu bylo psáno, asi záleží i na škole. U nás je 28 dětí ve třídě. Kdyby byl menší kolektiv, bylo by to lepší.

• Citovat
  • Upravit
5006
10.4.23 14:15

@SmokedSalmon to mas fuk ze uz nejsi anonymni. Zrejme na tom syn nebude tak zle, kdyz te dosud na to neupozornili, kdyby na tom byl blbe, tak uz se to davno asi resi.

Setkas se s ruznym pristupem, i nektere ucitelky na to stale hledi jako na vymluvu, ac mas treba z PPP/SPC jasne napsana doporuceni co a jak, to je loterie bohuzel. Urcite pomuze mensi kolektiv a vstricna ucitelka, ale taky jako rodic neovlivnis vse.

A jeste edit - neridila bych se tim, jestli vydrzi u pohadky nebo stavet lego, to ten nas taky a presto je casto na presdrzku, tohle samo o sobe az tak moc nenapovi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.4.23 14:25
@SmokedSalmon píše:
Nejprve pro všechny, co se diví, že to řeším až teď. Mně to nenapadlo, že je to až tak hrozné, je chytrý, rád kreslí, vyrábí a u toho vydrží. Vydrží u stavění lega, dokáže si dlouho sám hrát, dívat se na pohádku. Jako všímala jsem si, že je hyperaktivní, méně soustředěný - to teda až u té logopedie a při dělání různých těch předškolních cvičení. Ale třeba ve srovnání s jeho o rok starším bratrancem, který šel normálně do školy a nemá problém, jsem neviděla moc rozdíl. Brala jsem to jako zlobení, začala jsem mu asi před rokem dávat Equazen, přihlásila se do kurzu nevýchovy, ale až teď v té PPP mi řekli, že by to mohlo být na diagnózu a mě to překvapilo, že je to až tak…
Jinak ve školce mi řekli, že je neposedný až na schůzce rodičů předškoláků a říkali, že je třeba mu věci říkat víckrát, u skupinových aktivit nevydrží dlouho sedět. Ale že je chytrý a je to 50/50, že by se mohl ve školce nudit. On už tam teď asi posledního půl roku nechce moc chodit.
Já se poptám na dní otevřených dveří, jak se na to dívají. Prý v první třídě stejně nesedí celou dobu. S pediatrem se pobavím také tento týden.
Já bych chtěla, aby šel do školy teď, tu diagnózu nepotřebuji hned, spíš mi šlo o to, aby se na něho ve škole dívali, jako že je „nemocný“a že za to nemůže a ne na zlobivého, nevychovaného.
Do přípravné třídy to nejde, protože je to daleko s já ho tam nezvládnu vozit, mám ještě mimino.
A už nejsem anonymní teda

Většina maminek dětí s jinakostí si naopak přeje, aby s dítě vyrůstalo jako každé jiné. Tahle mince má totiž dvě strany. Určitě snad nechceš, aby tvé dítě vstoupilo do života jako nemocné a aby s ním i jeho spolužáci jako s nemocným zacházeli. Umíš si představit, jak mu asi bude? Děti s ADHD musejí dodržovat režimy a doporučení v první řadě doma - a o tom jsi nám zatím nenapsala nic. Co nemůžou děti, tam by měla o to víc fungovat cílená výchova. Vidím, že máš miminko, takže starší dítě je tak trochu na druhé koleji, přípravka by pro něj zrovna byla skvělá. Mít papír je hezký, ale v životě mu při hledání práce nebo přátel takový papír opravdu nepomůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
10.4.23 15:05

@hanka.br. Chápu, co chceš říct, ale já to myslela tak, že se k němu budou chovat jako k dítěti, které za své chování nemůže, budou na to brát ohled, že nezvládne sedět 45 minut v pozoru a nebudou se k němu chovat jako k nevychovaného spratkovi. Nemusí přece říkat před třídou, Pepíček je nemocný.

Já, když mi řekli, že má možná ADHD, tak se na něj teď dívám jinak. Celou dobu jsem si myslela, že mi některé věci dělá schválně, ale on si prostě jen nemůže pomoct.

S tím miminem, že je syn na druhé koleji nesouhlasím. On totiž vyžaduje neustálé pozornost a dohled, takže se mu někdo věnuje neustále.

Já si o tom všechno načtu a začnu pracovat na zlepšení. O odkladu se rozhodnu po poradě se všemi až na poslední chvíli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65201
10.4.23 15:11
@SmokedSalmon píše:
@hanka.br. Chápu, co chceš říct, ale já to myslela tak, že se k němu budou chovat jako k dítěti, které za své chování nemůže, budou na to brát ohled, že nezvládne sedět 45 minut v pozoru a nebudou se k němu chovat jako k nevychovaného spratkovi. Nemusí přece říkat před třídou, Pepíček je nemocný.

Já, když mi řekli, že má možná ADHD, tak se na něj teď dívám jinak. Celou dobu jsem si myslela, že mi některé věci dělá schválně, ale on si prostě jen nemůže pomoct.

S tím miminem, že je syn na druhé koleji nesouhlasím. On totiž vyžaduje neustálé pozornost a dohled, takže se mu někdo věnuje neustále.

Já si o tom všechno načtu a začnu pracovat na zlepšení. O odkladu se rozhodnu po poradě se všemi až na poslední chvíli.

Tak ucitelky nerikaji pred tridou, on muze, protože.. Tak to fakt nechodi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.4.23 15:46
@SmokedSalmon píše:

No já jsem to myslela spíš tak, že některé maminky na jednu stranu chtějí přístup jako k nemocnému až do chvíle, než se učitelky zdráhají vzít dítě z důvodu této nemoci třeba na výlet. To pak bývá zle a děti se zázračně uzdravují. Ale to nebude váš případ. Chápu, že je to těžké a přeju vám hodně štěstí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
10.4.23 17:23

@SmokedSalmon Chceš pohodu hlavně pro sebe? Dek mu odklad. Ale pak se nediv důsledkům.
Kdybych měla čekat, až me drahé dítě nebude dělat scény u činnosti, které se mu dělat nechtějí, nebudu mu u některých běžných činností typu čištění zubů muset stát za zadkem, nebude u úkolů tancovat na židli apod., tak jde do školy ve věku odpovídajícímu čtvrté třídě ZŠ.
Neřešila bych odklad, ale primárně se snažila vybrat vhodnou školu, spolupracovala s učitelkou, hledala způsoby, jak to pro dítě, jeho spolužáky a pro učitelku udělat s takovým „specifičtějším“ dítětem zitelne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 21:33

Ahoj :kytka: Napisu ti jak je to u nas, treba ti to pomuze v rozhodovani… Syn je ve druhe tride, ma Adhd, nepotvrzene, chodime ke klinicke psycholozce, do poradny jsem s nim chtela, ale pani ucitelka byla proti, at pockame, uvidime jak to synovi ve skole pujde. My mame teda uplne skvelou p. ucitelku, ktera to se synem vyborne zvlada a chape tuto diagnozu spravne a zaroven ji nebere jako vymluvu pro veskere povinnosti, to je take dulezite, neulevovat zase az moc tam kde vim ze to syn dokaze. Dulezita je motivace, at uz v uceni, nebo doma.
Dle tveho popisu jako bych videla sveho syna. Do prvni tridy sel bez odkladu, protoze jsem vedela ze ho to ve skolce uz ten posledni rok mebavilo, ani cinnosti a aktivity ktere p. uvitelky nabizely, pro nej to bylo proste „malo“, navic vetsina techto deti je chytra, nektere nadprumerne. Presto jsem mela z nastupu do prvni tridy silene nervy, predstava jak to zvladne, navic syn je hodne nesamostatny v hygiene, oblekani… potrebuje v techto vecech vetsi dozor. Musim rict ze prvni tridu zvladl skvele, jak uz jsem psala tak z velke casti diky uzasne p. ucitelce, kdyby vyfasoval nejakou semetriku, nevim nevim… Ano, neudrzi pozornost celou hodinu, dela mu problem psani a udrzet pozornost hlavne v matematice, ale jinak je moc chytry, cteni mu jde od zacatku lepe nez vetsine deti, dokonce vyhral recitacni soutez (ano, i se svymi tiky, machanim rukama a jinymi projevy!)… Je treba se smirit s tim ze mu nepujde vsechno, ze bude treeba hodne ztracet veci (kazdy den neco chybi :mrgreen:, nebo prinese neco navic). Dovolim si poukazat na to, ze te treba v rozhodovani brzdi i predstava toho jak to v dnesni dobe ve skole probiha. Za nas se 45 mimut sedelo a ucilo. Nyni maji deti interaktivni tabuli, hodne casu travi vzadu na koberci, maji polstare, muzou u probirani uciva sedet, lezet, hlavne pri cteni… Behem vyuky delaji drepy, kliky, pracuji ve skupinkach… Za me je toto naprosto super, ze nemusi sedet prikovany na zidli. Ukoly si pisi do denicku, ale skvele funguje komunikace pres skolni email, kde nam posilaji ucitele ukoly, nebo pokud neco dite nema apod. Takze mam prehled co se ve skole deje, protoze muj mi nerekne ani co ten den mel na obed…
Druha trida je pro nej zatim trochu boj, hodne veci dodelavame doma, protoze nestiha. P. ucitelka mu ulevi v tom ze nevyzaduje aby mel vse dodelane v hodine, ale muze to prinest treba ke konci tydne, ale zase mu neulevi uplne jakoze „mas adhd, tohle delat nemusis“. Co je na znamky, prekvapive ma hned a spravne, protoze motivace… Take jich pribylo, v prvni tride jich bylo 13, nyni jsou spojeni s treti tridou, takze neco pres 20 a je to znat prave na tom nestihani, ale porad se to da a stale to zvlada bez papiru, ulev a asistentky. Take mi bylo receno ze jsou deti bez diagnozy a problemy v uceni i jine mohou mit take, proste dite od ditete, neni pravda ze kdyz ma. diagnozu tak bude ve tride „to nejhorsi, nejzlobivejsi, nejproblemovejsi“.

Treba ti muj popis pomuze v rozhodovani, ja bych v tvem pripade dle toho jak syna popisujes, do odkladu nesla, ale take bych si predem proklepla skolu, jake maji metody uceni, p. ucitelku, kolik jich bude ve tride… S p. ucitelkou jednat na rovinu uz u zapisu, rict jak to se synem je a ze mas obavy, poradit se i s ni, aby take vedela do ceho jde a nenechat ji na to prijit po par dnech… Na zaver ti jeste doporucim skupinku na FB „Adhd, hyperaktivita, porucha pozornosti…“. Drzim palce :srdce:

• Citovat
  • Upravit
3899
10.4.23 21:46

Dala bych mu odklad, ve škole se bude akorát trapit, nestojí to za to. Neschopnost vydržet v klidu, slabší grafomotorika a sluchove vnímání - to je ve škole blbý.

Adhd diagnostikuje neurolog. Hodně štěstí při shánění… Teď jsem objednávala, volala jsem do šesti ordinací, nejdřívější termín, co jsem sehnala, je na září. Léky pak případně píše psychiatr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
10.4.23 21:51
@hanka.br. píše:
Je smutné, že to řešíš až teď. Ty projevy jsou dost závažné na to, aby se synem pracoval odborník už dávno. No jo - jenže škola, úlevy, takže diagnóza by se hodila.

Mám (jinak) komplikovaneho syna, odborníky obchazime od miminka (rehabilitace, fyzioterapie, logopedie, teď neurovyvojovka a grafo v ppp), ale diagnózu začínám vybehavat až teď - kvůli škole. Doteď jsme papír na diagnózu nepotřebovali, ve školce zvládali bez něj.

Nemít diagnózu neznamená, že s dítětem nepracuje odborník, ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.4.23 21:54
@Platanka píše:
Mám (jinak) komplikovaneho syna, odborníky obchazime od miminka (rehabilitace, fyzioterapie, logopedie, teď neurovyvojovka a grafo v ppp), ale diagnózu začínám vybehavat až teď - kvůli škole. Doteď jsme papír na diagnózu nepotřebovali, ve školce zvládali bez něj.Nemít diagnózu neznamená, že s dítětem nepracuje odborník, ty.

Promiň, já nevěděla, že jsi zakladatelka a diskuze je o tobě. V úvodním příspěvku je psáno, že zakladatelka neví, kde začít. To jsem pochopila, že se ještě nic neřešilo. No tak to jsem asi blbě pochopila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
10.4.23 21:56
@hanka.br. píše:
Promiň, já nevěděla, že jsi zakladatelka a diskuze je o tobě. V úvodním příspěvku je psáno, že zakladatelka neví, kde začít. To jsem pochopila, že se ještě nic neřešilo. No tak to jsem asi blbě pochopila.

Já nejsem zakladatelka. Nechápu…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.4.23 21:59
@Platanka píše:
Já nejsem zakladatelka. Nechápu…?

V tom případě já nechápu, proč ty reaguješ. Jak jsem napsala výše, zakladatelka uvádí, že neví, kde začít. Takže se doposud - zřejmě - nic neřešilo. O tobě a o tom, co ty všechno děláš jsem nikde nepsala nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí