Podezření na ADHD, postup, odklad?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
22557
10.4.23 22:35
@SmokedSalmon píše:
Nejprve pro všechny, co se diví, že to řeším až teď. Mně to nenapadlo, že je to až tak hrozné, je chytrý, rád kreslí, vyrábí a u toho vydrží. Vydrží u stavění lega, dokáže si dlouho sám hrát, dívat se na pohádku. Jako všímala jsem si, že je hyperaktivní, méně soustředěný - to teda až u té logopedie a při dělání různých těch předškolních cvičení. Ale třeba ve srovnání s jeho o rok starším bratrancem, který šel normálně do školy a nemá problém, jsem neviděla moc rozdíl. Brala jsem to jako zlobení, začala jsem mu asi před rokem dávat Equazen, přihlásila se do kurzu nevýchovy, ale až teď v té PPP mi řekli, že by to mohlo být na diagnózu a mě to překvapilo, že je to až tak…
Jinak ve školce mi řekli, že je neposedný až na schůzce rodičů předškoláků a říkali, že je třeba mu věci říkat víckrát, u skupinových aktivit nevydrží dlouho sedět. Ale že je chytrý a je to 50/50, že by se mohl ve školce nudit. On už tam teď asi posledního půl roku nechce moc chodit.
Já se poptám na dní otevřených dveří, jak se na to dívají. Prý v první třídě stejně nesedí celou dobu. S pediatrem se pobavím také tento týden.
Já bych chtěla, aby šel do školy teď, tu diagnózu nepotřebuji hned, spíš mi šlo o to, aby se na něho ve škole dívali, jako že je „nemocný“ a že za to nemůže a ne na zlobivého, nevychovaného.
Do přípravné třídy to nejde, protože je to daleko s já ho tam nezvládnu vozit, mám ještě mimino.
A už nejsem anonymní teda

To, ze ma dite diagnozu vubec neznamena, ze se na neho ve skole budou divat jakoze je „nemocny“. Zalezi na jakou ucitelku narazis. U nas treba ucitelka tyto diagnozy neuznava. Je jedno, ze ma dite PO 4 a asistenci na plny uvazek. Dite je jen line a nevychovane. Diagnozu dela klinicky psycholog, detsky psychiatr nebo neurolog. Cekaci doby mesice. Odbornici casto nedostupni. Je jich malo. Casto maji stop stav a dalsi deti neberou. Odklad zalezi i na te skole, kam bude nastupovat. Neco jineho je mala skola s 16 zaky ve tride a obr skola s 30 zaky ve tride. To, ze dite vydrzi u cinnosti, co ho bavi, tak to vubec nic neznamena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.4.23 22:52
@hanka.br. píše:
No já jsem to myslela spíš tak, že některé maminky na jednu stranu chtějí přístup jako k nemocnému až do chvíle, než se učitelky zdráhají vzít dítě z důvodu této nemoci třeba na výlet. To pak bývá zle a děti se zázračně uzdravují. Ale to nebude váš případ. Chápu, že je to těžké a přeju vám hodně štěstí.

To s tím vylučováním dětí z výletů mi přijde vůči dítěti necitlivé. Jestli si myslí učitelka, že se tím dítě ponaučí a bude hodné, tak opak je pravdou. Sankce ještě nikdy nikomu nepomohly. Já mám děti s ADHD a naštěstí máme hodné a rozumné učitelky, až to vnímám jako zázrak, protože já jsem se jako dítě setkala s řadou neuvěřitelně hloupých učitelek.

• Citovat
  • Upravit
22557
10.4.23 23:08
@Anonymní píše:
To s tím vylučováním dětí z výletů mi přijde vůči dítěti necitlivé. Jestli si myslí učitelka, že se tím dítě ponaučí a bude hodné, tak opak je pravdou. Sankce ještě nikdy nikomu nepomohly. Já mám děti s ADHD a naštěstí máme hodné a rozumné učitelky, až to vnímám jako zázrak, protože já jsem se jako dítě setkala s řadou neuvěřitelně hloupých učitelek.

Tak to vylucovani deti z vyletu neni kvuli potrestani, ale kvuli bezpecnosti. Paklize dite se na vylete chova bezpecne, tak neni duvod ho vylucovat. Paklize se ucitelka opravnene domniva, ze na vylete by mohlo dojit k ohrozeni ditete nebo spoluzaku, majetku, zdravi, tak by meli byt vsichni rozumni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
10.4.23 23:40
@Anonymní píše:

Ne, to si fakt nemyslí. Ale je úplně v pořádku, pokud nevezme na výlet dítě, které má zvláštní potřeby vzhledem ke svému zdravotnímu znevýhodnění a vlivem kterých není schopná zajistit dítěti bezpečí. To by si taky mohla jít sednout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
11.4.23 07:10

Diagnozu muze stanovit neurolog - ale zrovna adhd je zradne a nemusi byt na eeg (coz je nastroj, ktery neurolog pouzije) videt. Nebo klinicky psycholog. Nebo psychiatr. Taky treba budes u dvou psychiatru a kazdy ti rekne neco jineho. My jsmeu jednoho byli „jasny jak facka, hyoerkineticka porucha chovani, nejspis se dost srovna dozravanim mozku, v mezicase mu pomuzeme medikaci“ druhe pracoviste reklo „diteti nic neni, jste jenom moc liberalni a nedusledni rodice, dite nema hranice, nikdo ho ocividne nevede podekovat, poprosit, pozdravit a pani ucitelky jsou asi moc hodny a nedusledny, kdyz si s nim neporadej“. Vyber si. Je to boj, je to boj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
11.4.23 08:08
@Platanka píše:
Dala bych mu odklad, ve škole se bude akorát trapit, nestojí to za to. Neschopnost vydržet v klidu, slabší grafomotorika a sluchove vnímání - to je ve škole blbý.

A za rok to bude myslíš lepší? Nebo stejné a ztratíme rok?
Jeho otec má dysgrafii, takže jestli má tohle po něm, tak krasopisně nikdy psát nebude.
U toho horšího sluchového vnímání, to přesně nevím, co znamená. Je to napsané ve zprávě. Jestli takové to na jaké písmeno začíná slovo a končí, rozlišení š/č, to mu docela jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
11.4.23 08:10

Ad výlety, on není typ, co by vběhl do silnice, chodí normálně za ruku/u kočárku. Nesebere se a neodejde pryč, protože ho něco zaujalo, spíš ukáže a pak o tom mluví a mluví…na výlety jezdí běžně v rámci místního DDM a nikdo si na nic nestěžoval

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
11.4.23 08:12
@SmokedSalmon píše:
A za rok to bude myslíš lepší? Nebo stejné a ztratíme rok?
Jeho otec má dysgrafii, takže jestli má tohle po něm, tak krasopisně nikdy psát nebude.
U toho horšího sluchového vnímání, to přesně nevím, co znamená. Je to napsané ve zprávě. Jestli takové to na jaké písmeno začíná slovo a končí, rozlišení š/č, to mu docela jde.

Sluchove vnimani ale asi zrovna muzes vhodnym postupem doma dotrenovat. Nebude to jenom š/č, bude to v sirsim kontextu, ale takto nejak. Mne osobne pripada u naseho exemplare, ze je rok od roku lepsi, precijen mozek vyzrava. Ale jestli to plati obecne, tezko rict.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5006
11.4.23 08:13
@sakota píše:
Diagnozu muze stanovit neurolog - ale zrovna adhd je zradne a nemusi byt na eeg (coz je nastroj, ktery neurolog pouzije) videt. Nebo klinicky psycholog. Nebo psychiatr. Taky treba budes u dvou psychiatru a kazdy ti rekne neco jineho. My jsmeu jednoho byli „jasny jak facka, hyoerkineticka porucha chovani, nejspis se dost srovna dozravanim mozku, v mezicase mu pomuzeme medikaci“ druhe pracoviste reklo „diteti nic neni, jste jenom moc liberalni a nedusledni rodice, dite nema hranice, nikdo ho ocividne nevede podekovat, poprosit, pozdravit a pani ucitelky jsou asi moc hodny a nedusledny, kdyz si s nim neporadej“. Vyber si. Je to boj, je to boj.

Jojo, presne… clovek by rad dbal doporuceni, ale obcas jsou protichudna a chvili trva se zorientovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22557
11.4.23 10:15
@SmokedSalmon píše:
Ad výlety, on není typ, co by vběhl do silnice, chodí normálně za ruku/u kočárku. Nesebere se a neodejde pryč, protože ho něco zaujalo, spíš ukáže a pak o tom mluví a mluví…na výlety jezdí běžně v rámci místního DDM a nikdo si na nic nestěžoval

Tak ho z vyletu nikdo nebude vylucovat kvuli diagnoze. Neni duvod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí