Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Za me je strasne malicky, aby se dalo neco soudit a udivuje me, ze jste uz doatali termin k detskemu psychologovi. Limit na ukazovani je 18 mesicu, takze ma na to jeste spouatu casu. To same ty dalsi veci, co se resi v dotazniku v 18 mesicich a resit je driv nema smysl. Takto malemu diteti nepoustej televizi. Je to uplne zbytecne a muze ho to ve vyvoji brzdit.
Děkuji za reakci. Snažím se TV nepouštět, Max kdyz opravdu neco potrebuji udelat..
jinak ano, dostali jsme termín, ale bylo nám samozřejmě řečeno, že na DG je brzo, a stav posoudí teď v těch 16 měsících a pak za další půl rok, takže to nechá otevřené a bude posuzovat jestli se nějakým způsobem ve vývoji posunul či ne..
Proč to řešíte tak hrozně brzo? Proč jste nepočkali na dotazník na rok a půl? I když ani ten ještě není spolehlivý a za další půlrok se opakuje, když vyjde špatně.
Je to roční mimino, co po něm chceš? Většina z těch věcí, co píšeš, se řeší v roce a půl i později. Když ty dotazníky vyjdou blbě, dává se čas do dvou let, pak přezkoumání, pak teprve nějaké běhání po doktorech… Taky se dost divím, že už máte termín kamkoliv… dal se mu venuj, nepozoruj ho tolik a uvidíš. Je to fakt prcek, na všechno má ještě čas.
Myslím, že v tomto věku ještě nic nevymyslíte. Nic z toho, co popisuješ, není v té době významný red flag (později už třeba něco ano, ale třináct měsíců je hrozně brzo). Když už teda máte termín, tak tě tam možná alespoň uklidní…
@Anonymní píše:
@OrisekaDěkuji za reakci. Snažím se TV nepouštět, Max kdyz opravdu neco potrebuji udelat..
jinak ano, dostali jsme termín, ale bylo nám samozřejmě řečeno, že na DG je brzo, a stav posoudí teď v těch 16 měsících a pak za další půl rok, takže to nechá otevřené a bude posuzovat jestli se nějakým způsobem ve vývoji posunul či ne..
Hoodne deti ma ruzne autisticke projevy a pak to vekem zas mizi. Ta televize by se nemela poustet zadnemu takto malemu diteti, ale u ditete, kde je moznost nejake vyvojove poruchy, tak je televize hodne kontraproduktivni. Jeste ty reklamy, tak to uz je uplne mimo. To neni zdrave pro nikoho. To, co opravdu potrebujes udelat, tak smeruj na spanek. Takove batole spi jeste hodne, tak mas na to cas. Televize neni resenim. Ted usetris par minut a pak to budete slozite dohanet. Ne, ta televize nestoji za to. Spis si k nemu sedni a ukazuj mu, jak si s hrackami hrat. Pises, ze je rozhazi, tak co dat treba jen jednu. Muze mit moc podnetu naraz. Jedna muze byt zajimavejsi nez cely kos hracek. Pak budou i ty dalsi zajimavejsi, kdyz se cast uplne schova a vytahne po case. Pak maji deti radi predmety bezne potreby, takze treba hrnec a varecku. Muze to mit vetsi uspech nez vylozene hracky.
Mě teda nepřijde ten popis nějak nestandardní. Mám teď čtvrtého syna, který se narodil s Downovým syndromem ( za pár dní čtyři měsíce). Téměř stoprocentní pravděpodobnost, že bude mit nějaky stupen mentální retardace a stejně nám neuroložka řekla, že nějaké testy v poradně stačí kolem třetího roku, protože fo té doby, i u zdravých dětí jsou velké rozdíly. Jeden z mých synů mluvil ve větách, ale i těžkých v roce a půl, třetí začal až skoro ve třech. Je to různé. Zkuste se uklidnit a nehledat furt něco. Náš malý se například projevuje jako úplně normální mimino, jen má trochu oslabené bříško, tak cvičíme. Bude to dobrý 💓
Mně tam nic neformálního nepřijde. Mimo toho ukazovani se minimálně jedno moje dítě chovalo stejně. A nic mu není. Zbytečně to dle mého hrotíš, nedělá nic tak výrazně jiného. A teda mě fascinuje, že diagnozy na něm vykoukavas, ale televizi mu pouštíš. Sorry, ale v tomto věku nemá dítě před televizí co dělat. Za poslední měsíc třetí příspěvek, kde to píšu. Přečti si, když googlujes PAS, co dělá televize s dětským mozkem.
Chápu obavy, myslím, že jsou trochu na místě, ze své zkušenosti. Syn ve 14 měsících prakticky to stejné, neukazoval, nedělal žádné paci, paci, papa nic, neuměl říct jediné slovo, ani zvířátko nenapodobil. Přišlo mi, že moc nerozumí pokynům, oproti vrstevníkům fakt hodně mimo. Jen s jídlem problém nebyl, jedl všechno a taky měl vždycky rád ostatní děti. Navíc mám teď dceru ve stejném věku, ta všechno umí, povídá, markantní rozdil. Do těch 18 měsíců začal ukazovat, i v knížce co jsem po něm chtěla, dělat hříčky tipu jak si veliký, papa atak. Dotazník m-chat dopadl dobře, ale pořád nemluvil, ani zvuk zvířátek. Od dvou let chodíme na logo, od třech let dg VD, intelekt v normě. Přeji hodně štěstí ![]()
@BaraMix píše:
Chápu obavy, myslím, že jsou trochu na místě, ze své zkušenosti. Syn ve 14 měsících prakticky to stejné, neukazoval, nedělal žádné paci, paci, papa nic, neuměl říct jediné slovo, ani zvířátko nenapodobil. Přišlo mi, že moc nerozumí pokynům, oproti vrstevníkům fakt hodně mimo. Jen s jídlem problém nebyl, jedl všechno a taky měl vždycky rád ostatní děti. Navíc mám teď dceru ve stejném věku, ta všechno umí, povídá, markantní rozdil. Do těch 18 měsíců začal ukazovat, i v knížce co jsem po něm chtěla, dělat hříčky tipu jak si veliký, papa atak. Dotazník m-chat dopadl dobře, ale pořád nemluvil, ani zvuk zvířátek. Od dvou let chodíme na logo, od třech let dg VD, intelekt v normě. Přeji hodně štěstí
Jen malý dotaz. Chodí syn do normální nebo do speciální školky? Aktuálně taky řešíme se synem.
Děkuji všem za názory.
Myslim, ze jsme všechny matky a všechny chceme pro své děti zdraví… Ano TV není v pořádku, ale též jsem jen člověk, první dítě, opravdu me nenapadlo, že by mohla způsobit až takový problém.. ale jak bylo zmíněno, měla jsem si najit vic info… každopádně pediatr, si myslim zpozorněl, protoze jsme v rodine hodně podobný problém řešili. Má sestra byla též jeho pacientkou, má DMO a těžký autismus..
Díky všem, asi bylo řečeno vše, polepšíme se, nebudu to tak řešit a necháme tomu čas, přece jen i kdyby, nebudeme ho kvůli tomu milovat míň ❤️
Syn se choval v tomto věku podobně a později mu byl diagnostikován autismus.
To ale neznamená, že tvoje dítě bude mít nějakou diagnózu. To se pozná až časem.
Na doktory máte ještě spoustu času a podle mě tam jdete teď naprosto zbytečně. Jestli čekáš nějaké rozhřešení tak to budeš zklamaná. Nic ti neřeknou.
@Anonymní píše:
Jen malý dotaz. Chodí syn do normální nebo do speciální školky? Aktuálně taky řešíme se synem.
Chodí do normální, zvládá v pohodě, jen je trošku horší domluva, ale už vědí, že na něj musí krátkými jednoduchými výrazy, aby pochopil, pak to jde se s ním domluvit. Chodí do vesnické školky, chodí tam s dětma, které zná z hřiště atak. Takže nám psycholožka doporučila, nechat ho v ní. Časem možná bude mít asistentku, zatím prý není potřeba. A jinak co začal chodit do školky tak z 50 slov co uměl jich umi přes 500 a skládá dvouslovné věty, hodně poskočil za těch pět měsíců ![]()
Ale pokud jste z města a s dětmi co jsou ve školce se ani moc nezná, tak bych spíš doporučila logopedickou školku, pokud se tam dostanete, synovec má též VD a chodí to logopedické a teď v pěti už mluví normálně ve větách, určitě je tam lepší ta logopedická péče 😊 my bychom museli dojíždět, což je pro mě logisticky náročnější.
@BaraMix píše:
Chodí do normální, zvládá v pohodě, jen je trošku horší domluva, ale už vědí, že na něj musí krátkými jednoduchými výrazy, aby pochopil, pak to jde se s ním domluvit. Chodí do vesnické školky, chodí tam s dětma, které zná z hřiště atak. Takže nám psycholožka doporučila, nechat ho v ní. Časem možná bude mít asistentku, zatím prý není potřeba. A jinak co začal chodit do školky tak z 50 slov co uměl jich umi přes 500 a skládá dvouslovné věty, hodně poskočil za těch pět měsíců
Ale pokud jste z města a s dětmi co jsou ve školce se ani moc nezná, tak bych spíš doporučila logopedickou školku, pokud se tam dostanete, synovec má též VD a chodí to logopedické a teď v pěti už mluví normálně ve větách, určitě je tam lepší ta logopedická péče 😊 my bychom museli dojíždět, což je pro mě logisticky náročnější.
To je super, že dělá takové pokroky. My jsme z malého města, logopedická školka tu není a ani v nejbližším okolí není. Proto se právě ptám, chceme dát do klasické a zkusit bez asistenta. My ještě diagnózu nemáme, čeká nás teprve psych. vyšetření.
Zdravím,
mám syna, 13 měsíců, dnes jsme dostali doporučení na neurologii a termín k dětskému psychologovi (termín máme v době kdy bude malému 16 měsíců) kvůli vývoji (PAS, VD,…?)..
Syn neukazuje, prstem, ani celou rukou, nijak, nenapodobuje, žádné paci paci, papá, tytyty, tany, atd atd… Rád nahání míče, míčky, balonky, u toho vydrží klidně hodinu v kuse, věci si prohlíží z různých úhlů, s hračkami si moc nehraje, většinou je rozhází, točí s kolama u kočárku, když jedeme naklání se, aby je viděl.. mává rukama na hlavou, nebo si ručičky pozoruje, ne v blízkosti očí, ale pozoruje.. v TV ho nejvíce zajímají reklamy, znělky, titulky,.. oční kontakt udržuje, vyžaduje dost pozornosti, přijde ke me nebo k tatínkovi sám od sebe a nastavuje ručičky, ze chce do náruče.. úsměv mi oplatí, na jméno spíš neslyší, otočí se když se mu chce nebo když zrovna nic nedělá.. když mu neco ukazuji v dálce ve většině případů se otočí a podívá se kam ukazuji, občas se podívá na moji ruku… slovu NE rozumí, většinou přestane v činnosti. Když mu řeknu dej a natáhnou ruku, dá mi předmět který má v ruce, kdyz se zeptám kde je čiči, koukne se na ní, kdyz se zeptám kde je chrochro, koukne se na knihu kde si ukazujeme zvířátka, ale neukáže, ani na kočku, ani na knihu. Ostatní děti ho nezajímají, koukne na ně, ale jede si své.
Jinak s jídlem bojujeme, ji prakticky to samé dokola, hodně UM, ráno vejce, jen mícháná, občas jogurt, polévka, večer občas kaše… jinak vše plive a nechce..
Okolí, přátele, rodina i přítel si nemyslí, že by byl odlišný, nebo opožděný.. já jsem bohužel začala pozorovat až moc a už se z toho nedokážu vymotat..
máte/meli jste nekdo stejné chování u dětiček a žádnou DG jste nedostali?
Děkuji a omlouvám se za sloh, nemám o tom moc s kým mluvit