Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, potřebuji poradit.
Ve vchodě máme kluka (věk tak do 30 let), který si zde koupil byt, pár měsíců tu bydlel s přítelkyní a chovali tu tři psy (pravděpodobně i jiná zvířata, ale na to není důkaz). Co se s přítelkyní rozešli, to je asi dva měsíce, tak se tu nikdo trvale nezdržuje. Ale psi jsou v bytě pořád. Z bytu vychází šílený smrad.
Soused ze stejného patra tvrdí, že se tu ten kluk objevuje tak jednou dvakrát za týden. Po jeho poslední návštěvě zůstaly na zemi na chodbě stopy, jak vycházel z bytu. Jsem si jistá, že je to směs moči a výkalů. Podle toho, co říkají sousedi a co i sleduji já, tak ti psi nejsou vůbec venčeni, jsou jen zavřeni v bytě a on jim jednou za pár dní asi přinese žrádlo.
Několikrát jsem se pokoušela na něj dozvonit nebo dobouchat, ale ozve se jen štěkání nebo kňučení těch psů.
Volala jsem na městskou policii, tam mi řekli, že s tím nic dělat nemohou, že otevřít cizí byt není jen tak, že k tomu musí být pádný důvod.
Pak jsem volala na státní veterinární správu, ti řekli skoro to samé, že k otevření bytu musí být hodně pádný důvod, že to není jen tak a že se musí domluvit ještě s obecním úřadem. Po týdnu tu byla paní, párkrát zabouchala na jeho dveře a když neotevřel, hodila mu do schránky výzvu. Od té doby nic.
V pondělí se chystám tam znovu zavolat, zda se to nějak řeší.
Je ještě něco, co bych mohla udělat?
Na co ty policajty mame sakra? Haj. zlove fakt. Hele anemuzes sehnat kontakt na toho majitele bytu? zavolat mu? jinak me teda jeste napada nejaka liga na zachranu zvirat, ![]()
Tak mě to taky příjde jako pádný důvod, zavolej na policajty znovu, pokus se zapojit ostatní majitele bytů, „obtěžujte“ policajty všichni. Je to fakt bordel.
@marra
Majitel bytu na nic nereaguje. On ani neplatí zálohy a fond oprav, neuklízí atd., takže mu společenství vlastníků píše doporučené dopisy, které se nepřevzaté vrací. Na telefony nereaguje.
@jonatanka
To je právě ten problém - zapojit ostatní. Tady to nikoho nezajímá, nikdo se nechce o nic starat. Je to zvláštní vchod, zvláštní lidi. Když jsem za někým byla, tak jako jo, řešte si to, taky nám to vadí, jak to tu smrdí, ale nás do toho netahejte.
Ahoj, toto jsem našla u jiné diskuse, tak to zkusím okopírovat a dát sem, možná to trohu poradí:
Přeji pěkný den,
jak jsem se dozvěděl od právničky Terezy Snopkové, právo říká následující:
V daném případě, i když nedochází k viditelnému týrání jako je fyzické napadání - bití, bude pravděpodobně naplněna definice týrání podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Tím je kromě jiného to, že někdo z jiných než zdravotních důvodů omezuje výživu zvířete včetně jeho napájení, nebo omezuje bez nutnosti svobodu pohybu nutnou pro zvíře určitého druhu.
Na koho se lze obrátit:
Obecní úřady s rozšířenou působností mohou též činit zvláštní opatření, a to: na návrh krajské veterinární správy mohou správním rozhodnutím nařídit a zajistit umístění týraného zvířete do náhradní péče, vyžaduje-li to jeho zdravotní stav, nebo pokud je opakovaně týráno. Přitom náklady této péče budou účtovány osobě, jíž je zvíře odebráno.
Za přestupek týrání zvířete hrozí pokuta až do 500 000 Kč.
A jaké jsou informace z praxe? Podle Jaromíry Horákové ze Společnosti pro zvířata se podobné případy úředně řeší těžko a zdlouhavě. Nejlepší a nejrychlejší je, pokud se tyto věci podaří vyřešit dohodou s majiteli psa. Ale je jasné, že ne vždy se něco takového podaří.
Mluvil jsem i s úředníkem Prahy 4 z odboru přestupků. Ten mi potvrdil, že je potřeba nahlásit přestupek, nicméně že bezprostředně zasáhnout a psovi pomoci úřad nemůže. Projednává se to jako jiný, například dopravní přestupek. Dodal, že další možností je bránit se u soudu kvůli narušení tzv. pokojného stavu. To ale neřeší primárně týrání zvířete, ale to, že vás sousedé ruší.
Podle našeho práva není ve Vámi popsaném případu možné bezprostředně zasáhnout a zvířeti pomoci. Je nutné se obrátit na úřad s podnětem k přezkoumání přestupku, nebo sousedům domluvit, aby třeba psa prodali, pokud nemají čas se o něj starat.
Přijde mi, že tady ty lidi štve, že to tu smrdí, ale nikomu nevadí, že tam ti psi trpí. ![]()
@Xarsis píše:Podle našeho práva není ve Vámi popsaném případu možné bezprostředně zasáhnout a zvířeti pomoci. Je nutné se obrátit na úřad s podnětem k přezkoumání přestupku, nebo sousedům domluvit, aby třeba psa prodali, pokud nemají čas se o něj starat.
Ty jo… Jako mohlo by mi to být jedno, tak za měsíc se stěhujeme na barák, ale prostě mně je těch psů líto. A představa, že se do tý doby než se odstěhujeme, něco nestane, je šílená. Já už to pak odjinud a s novorozencem nebudu mít šanci sledovat a něco někam hlásit, nebo někoho popohánět, protože už tu ani nebudu bydlet. ![]()
@strace píše:
Přijde mi, že tady ty lidi štve, že to tu smrdí, ale nikomu nevadí, že tam ti psi trpí.
To proste nepochopim. a co takhle zavolat ty policajty treba vecer, rict, ze psi tam strasne stekaji vyjou, at okamzite prijedou? To je bordel toto
Co ta liga na ochraqnu zvirat, zkousela si?
To je z jiné debaty, ale jak jsem to četla, tak to je úplně stejný problém. Kdyžtak okopíruju i dotaz.
Tady je: Dobrý večer,
píši Vám jako svědek nekalosti, která se děje přímo v našem domě.
Máme sousedku, která si pořídila psa. Neustále ho nechává samotného doma, což špatně snáší a po nocích pláče. Nedávno majitelka psa odcestovala a nechala ho v bytě zamčeného. Teprve po dvou dnech se zastavil sousedčin známý a psa vzal na chvilku ven. Pak ho opět zavřel v bytě. Od té doby pes naříká, štěká, naráží do dveří apod.
Přivolali jsme Policii ČR, která nám ale řekla, že nemůže v této věci pomoci, protože byt patří soukromému majiteli a jen on může dát souhlas k násilnému otevření bytu. Mám velké obavy o zdraví či život psa. Když jsme ho viděli naposledy, byl vyhublý. Bojím se, že nemá ani jídlo, možná ani vodu.
Stále ho slyšíme plakat, takže víme, že ještě žije, nicméně mě jeho pláč ubíjí.
Prosím, můžete mi poradit, co bych mohla udělat?
@marra
Ne, nezkoušela. Teď na to koukám na netu, všechny pobočky jsou daleko. Nejblíž je Plzeň, ale to je 100 km.
@Xarsis
Jo, tak to je přesný, stejný případ. Já kdykoli jdu kolem těch dveří, tak se mi chce brečet. Lítostí a vzteky z bezmoci, že jim nemůžu nijak pomoct. Mám chuť ty dveře rozkopat a to zas tak velkej milovník psů nejsem (mám kočku
).
A nešlo by to udělat jako rušení nočního klidu? Kdyby štěkali po desátý večer. Že vás prostě „obtěžujou“ a ať je policajti zpacifikujou nebo tak něco
chudáci psi
![]()
@strace tak me jeste napada nejak ho zkonatktovat toho majitele, a rict mu ze mas o psiska zajem, ze by sis je vzala no a pokud ti je da tak je nasledne prevezt do utulku ![]()