Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ja tedy nevim, ale. prijde mi to uplne normalni.
Moje dcera to dela take. Normalne zkouma sve telo.Take si pozoruje ruce a zavira a otevira dlane. Podle me zkousi uchop. Porad neco skrabka rukama.Asi zkouma povrch.
Ted me hidne napodobuje, jenze detskym zpusobem, tak to vypada komicky(divne).
Asi bych to neresila. ![]()
@sara1000
Děkuji děkuji za uklidnění
. Ale lidi dovedou být tak zlí a ptají se, jestli je normální
![]()
Mne rikala neurolozka, ze deti obcas podobne veci maji, nase zase klepala rucickama a jeste se u toho divne tvarila, taky jsem mela starost.Lidi jsou priserny. Mladsi dcera nedonosena zacala chodit v 25mes, hruza co jsem si vsude vyslechla a ted tim padem jeste obcas jede v kocarku, je ji 30mes a cizi prodavacka ji, ne mne, ale ji zacne rikat, jaka je to ostuda, ze je jeste v kocarku ![]()
@Anonymní píše:
Prosím anonym, je to citlivé a chodí sem kamarádky.Mám 11M holčičku. Snad odjakživa dělala zajímavé pohyby rukou - rozevírá a otevírá dlaň. Ale v poslední době je to o hodně intenzivnější a dělá to skoro pořád. Třeba dnes několikrát dala ruce vzhůru (jako když ve filmu dávají ruce vzhůru nebo střelím) a periodicky zavírala a otevírala dlaně. Neměla ani zlou a ani dobrou náladu, dělala to jen tak. Nebyla v afektu.
Už si toho všímají i lidé na ulici. Dělá to i v kočárku - periodicky zavírá a otevírá dlaň, když uchopuje madlo (prostě se drží madla před sebou a jakoby ho periodicky mačká).
Dělá to i v jídelní židličce. Položí ruce dlaní dolů na stoleček a začne je zavírat a otevírat.
Někdy si ty ruce při tom prohlíží.
Je to normální? Zažily jste některá?
Jinak PM vývoj v normě - leze, staví se, obchází nábytek, zkouší stát sama v prostoru. Je usměvavá, velice kontaktní. Naučila jsem ji zatím jen paci paci. Pápá neumí a neukazuje. Hračky umí jen vyndávat z krabice, vkládat do ní neumí. Zvířátka neumí.
Videla jsem na youtube video „10 Early signs of autism“ a to otevirani a zavirani rucicek byl jeden ze znaku, mrkni na to, je to tam hned ze zacatku, jestli je to ono, co dela. Dej pak vedet…
https://youtu.be/r1CqboCzxSc
@Limi123 proc hned strasit autismem??? Mam rocni dvojcata a delaji to obe… a nevsimala jsem si toho vlastne az do ted. A prijde mi to normalni i ted…
@Limi123 Ne tak intenzivne, ale ano OBCAS dela i toto. Tak ted jste me vydesila, ze je autik. ![]()
@Anonymní píše:
@Limi123 Ne tak intenzivne, ale ano OBCAS dela i toto. Tak ted jste me vydesila, ze je autik.
Tak jako autismu je cela skala… Urcite bych zasla na specializovane pracoviste, pediatr se v tomto nevyzna…kdyz se to zjisti vcas, da se s tim pracovat docela dobre (zvlast, kdyz je kontaktni, nemela bych vetsi obavy).
Take to nemusi byt vubec nic, ale vcasnou diagnostiku bych urcite absolvovala, jen pro jistotu.
@pajinkapajinka píše:
@Limi123 proc hned strasit autismem??? Mam rocni dvojcata a delaji to obe… a nevsimala jsem si toho vlastne az do ted. A prijde mi to normalni i ted…
Ja nevim, protoze se zakladatelka ptala a popsala neco, co muze (a nemusi) byt spojeno s autismem. Tak jsem mela radeji mlcet? U autismu je dulezita vcasna diagnostika.
@Limi123 A jake pracoviste vysetri 11M dite na autismus?
Jinak je velice kontaktni, na jmeno reaguje, ocni kontakt ma, behem hry me sleduje a diva se, jrstli tam jsem. Kdyz odejdu, hleda me. Umi paci paci. Jen ty ruce jsou divne..
@Anonymní píše:
@Limi123 A jake pracoviste vysetri 11M dite na autismus?Jinak je velice kontaktni, na jmeno reaguje, ocni kontakt ma, behem hry me sleduje a diva se, jrstli tam jsem. Kdyz odejdu, hleda me. Umi paci paci. Jen ty ruce jsou divne..
Ja nevim jake, ale nejake specializovane tady v CR je. Jestli je to jedine divne, co dela, tak jsem to s tim vysetrenim asi prehnala, treba to opravdu dela jen tak, treba to za par mesicu prejde… ![]()
Promin, ze jsem te vystresovala a mozna zbytecne, ja jen, ze jsi popsala neco, co jsem presne videla vcera v tom videu… A je asi lepsi to vedet, nez nevedet, kdyby to pokracovalo a treba by se objevilo neco dalsiho.
Podle me je to normalni, mam dve dcerky a obe to delaly, u prvni jsem se na to tez ptala doktorky, rekla, ze se zkouma, co jeji ruka dokaze, byla schopna 10min hledet na to, jak otevira a zavira dlan, ani me nevnimala, odeznelo to, je z ni sikovna triletacka, ktera ma v nekterych vecech naskok a u druhe dcerky jsem to uz vubec neresila, ja bych neplasila.
@Limi123 Jinak ja jsem samozrejme take hledala na netu a narazila jsem, ze je to priznak autismu. Ale ostatni symptomy nesedi. Je zatim moc mala, takze stezejni symptomy jako nemluveni nebo repetitivni hra se jeste neprojevuji. V 11M nemluvi zadne deti. Dcera krasne zvatla. A myslim, ze kdyz rika mamama, tak mysli me..
Rozhodla sem se pockat do 15M a pokud to s rukama neprejde, kontaktuju nejakou organizaci a objednam nas na vysetreni.. Pro muj klid.
@elineckam To dela. Hledi na ni a zavira ji a otevírá. Ale kdyz na ni zavolám, hned toho necha a otoci se na me.
Mě dělal malej něco podobnýho, natahoval před sebe ručičky a ještě u toho dělal takové přidušené uuuuuuu, to bylo pak něco pro veřejnost.
Dělal to určitě ještě i ve 13ti měsících. A dneska je to naprosto normální dítě, takže buď v klidu a nehledej hned autismus. I když já ho za tím teda viděla taky u našeho malýho. ![]()
Prosím anonym, je to citlivé a chodí sem kamarádky.
Mám 11M holčičku. Snad odjakživa dělala zajímavé pohyby rukou - rozevírá a otevírá dlaň. Ale v poslední době je to o hodně intenzivnější a dělá to skoro pořád. Třeba dnes několikrát dala ruce vzhůru (jako když ve filmu dávají ruce vzhůru nebo střelím) a periodicky zavírala a otevírala dlaně. Neměla ani zlou a ani dobrou náladu, dělala to jen tak. Nebyla v afektu.
Už si toho všímají i lidé na ulici. Dělá to i v kočárku - periodicky zavírá a otevírá dlaň, když uchopuje madlo (prostě se drží madla před sebou a jakoby ho periodicky mačká).
Dělá to i v jídelní židličce. Položí ruce dlaní dolů na stoleček a začne je zavírat a otevírat.
Někdy si ty ruce při tom prohlíží.
Je to normální? Zažily jste některá?
Jinak PM vývoj v normě - leze, staví se, obchází nábytek, zkouší stát sama v prostoru. Je usměvavá, velice kontaktní. Naučila jsem ji zatím jen paci paci. Pápá neumí a neukazuje. Hračky umí jen vyndávat z krabice, vkládat do ní neumí. Zvířátka neumí.