Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak v tomto věku už obě mé děti jely hodně v příkrmech (oba plně kojení do 5m) a pak ještě do roka. Za mě osobně odstav v tomto věku (ze zdravotního hlediska) není nic, co by mělo maminku trápit, dala jsi jí maximum! Takže bych v klídku dávala příkrmy, zkoušela místo kojení nějaké UM, v případě nutnosti ještě nakojila (ono když to budou dvě kojení za den, i tak se ta intolerance hodně zredukuje) a po tom roce věku s klidem přešla na normální stravu.
A to, že se ti sápe do výstřihu a chce prso je pro tento věk normální. Možná už začíná lehká separační úzkost, návyk na kojení. Záleží jen na tobě, co je pro tebe důležitější - zda dlouhodobě kojené dítě i přes ty zdravotní problémy, nebo „předčasný“ odstav.
A co kdybys jedla bezlaktozove výrobky, pomohlo by to? Já mám též intolerancí, kupuju v hyperalbertu mlíko, jogurty, smetanu, máslo bez laktózy, občas si koupím v hypertescu plátkový sýr bez laktózy, je to trochu dražší než běžné vyrobky, ale zase ne o tolik.
Nemusíte jinak používat bebu, ale bezlaktozové mléko je i nutrilon
, zkuste to mléko hodně omezit, jiná rada podle mého bohužel není
lepší než by se malá trápila, zkus se zeptt manžela aby si vzal volno a byl sní pouze on, a neměla přísun k tvému mléku, a za nějaký čas si už nevzpomene, já to drastické ale účinné
@Helileli bohuzel MM obsahuje mléčný cukr-laktozu v tomto případě je dieta bez účelová.. @tumpach no ono to al110 obsahuje nejmíň stopoveho množství laktózy a ktomu ještě nukleotidy k regeneraci střeva tak proto, jinak kojení jsem právě omezila ze ma jen 1krat pres den a pak az večer a bohuzel v noci, protoze jak ji bolí bříško tak se budí a je naucena na prso
takze kdyz jsem zkoušela houpat atd tak rvala jak tur a chtěla prso..samozřejmě chci hlavne aby byla spokojena dcera..a kdyz bude ona tak i ja..ale bojím se ze to nezvládnu a ze ji tím psych ublizim..jsem roura vse moc resim..
Malé děti rychle zapomínají, až ji naučíte na to ALL 110 mléko, tak pozadej o dva dny manžela nebo babičku, abys jí nebyla na očích a ona nejspíš rychle zapomene. Po roce uz ji pak muzes kupovat „obycejne“ kravske bezlaktozove, v Kauflandu dokonce prodavaji bezlaktozove plnotucne, v jiném krámě jsem na něj nenarazila. Je strasne dobry. Jinak my jsme na intoleranci laktozy taky přišly dost pozdě, vlastně až když jsme začaly postupně mléko vynechávat, bylo znát, jak je dcera klidnější a lépe prospívá, a mléko jakékoli jsem jí do té doby víceméně nutila.
@Anonymní píše:
@Helileli bohuzel MM obsahuje mléčný cukr-laktozu v tomto případě je dieta bez účelová.. @tumpach no ono to al110 obsahuje nejmíň stopoveho množství laktózy a ktomu ještě nukleotidy k regeneraci střeva tak proto, jinak kojení jsem právě omezila ze ma jen 1krat pres den a pak az večer a bohuzel v noci, protoze jak ji bolí bříško tak se budí a je naucena na prsotakze kdyz jsem zkoušela houpat atd tak rvala jak tur a chtěla prso..samozřejmě chci hlavne aby byla spokojena dcera..a kdyz bude ona tak i ja..ale bojím se ze to nezvládnu a ze ji tím psych ublizim..jsem roura vse moc resim..
No v tom to neni nutrilon je pry hnusnejsi, beba by mela chutnat lip
, jinak od roka nemusis kupovat um, stačí bezlaktozove plnotucne mléko
@Helileli píše:
A co kdybys jedla bezlaktozove výrobky, pomohlo by to? Já mám též intolerancí, kupuju v hyperalbertu mlíko, jogurty, smetanu, máslo bez laktózy, občas si koupím v hypertescu plátkový sýr bez laktózy, je to trochu dražší než běžné vyrobky, ale zase ne o tolik.
TOTALNI BLBOST!!! V materskem mleku je laktoza vzdy, bez ohledu na dietu a matcino stravovani. Neplest s alergii na bilkovinu kravskeho mleka!
Já byla v podobné situace, šlo tedy o ABKM a synovi bylo méně-necelých 8m a převedla jsem ho na Nutrillon Allergy Care, mléko mi přišlo děsně hnusné, když jsem ochutnala, bylo až hořké, nicméně synovi chutnalo a přechod byl naprosto v pohodě! Měla jsem z toho obavu, ale zvádl to báječně. Zkus UM a uvidíš jak bude reagovat…podle mě ale v 10m už je dost velká, bavila jsem se hodně o těch alergiích a intolerancích i s naší pediatričkou a ona sama má dceru těžkého alergika a měla ji dokonce od půl roka na rostlinném mléku, takže dá se ledacos. Přeju ať je to v pohodě.
![]()
@Anonymní píše:
Maminky, dceři byla diagnostikována castecna intolerance laktózy je ji necelych 10 měsíců a je kojena a prave díky te intoleranci ma od narozeni problémy s nadýmáním..štve me ze se na to přišlo az ted, ale aspon ze se přišlo..a uz konečně nejsem za histerku co si vymysli…no ale proč píšu..MUDr mi řekla, ze bud teda mam vydržet do roka kojit, ale minimalne a nebo odstavit a nasadit all 110 mlicko, zakysane výrobky snese..jenže ve me hloda cervicek, ze kdyz odstavim tak se treba konečně obě vyspime a malou uz konečně prestane trápit bříško, ale zad ona je strašný prsomil..jakýkoliv problém a sápe se mi do vystrihu..a chce se kojit..dudlik odmítá..jsem zoufalá co by jste delali na mém miste??
Ahoj, mam 2 deti s intoleranci laktozy a zkusenosti mam bohate. Pokud se nejaka laktaza ve streve dela a nejde o totalni vrozenou intoleranci laktozy (snadi zakysane vyrobky), je tu jeste moznost kapek s laktazou a dal kojit. Jmenuji se coliPrev
http://www.detskekoliky.cz/…pil-coliprev
Ja osobne bych do toho nesla, podle me je nejdulezitejsi se naucit stravovat bez laktozy a to od utleho veku. Laktazu v kapkach a prascich volit jen v pripade nejvetsi nouze, my to pouzivame, kdyz si nemuzem zjistit treba slozeni jidla a tvari se to bezlaktozove, pripadne neverime dotycnemu kuchari na dovolene.
Resila jsem odstavivani flaskou a bebou al 110-je chutove nejlepsi. To sapani preslo behem par tydnu. Netlacila jsem na pilu, pila jssem hodne matoveho caje-to mi moc pomohlo, mleka se delalo min a min, behem nekolika malo dnu bylo po mlice a deti po par tydnech si nevzpomneli. Me teda hnalo to, ze deti meli silene prujmy a koliky a neprospivali, moje mleko jim spis ublizovalo a kdyz jsem videla okamzite zlepseni po te bebe, ze se dite uz netrapi, tak nebyl duvod plakat nad kojenim.
@Ter85 děkuji moc za tvou zkusenost!!to jsem potřebovala slyset-videt no u nas sice jde „jen“ o šílené boleni bříška a kdyz je jen kojena tak zelena stolice..ale prospívá právě dobře, coliprev jsme zkoušeli kdyz jsem jeste neměla potvrzenou intol. a vůbec ji nepomohl jenže to byla jen kojena tak asi to nestačilo..no..díky tvemu příspěvků jsem se rozhodla, zkusim proste tu bebu a uvidíme ono kdyz uvidíme zlepšení a treba se konečně vyspime tak to kojení nebudu tak hrozit, dekuju
@Anonymní píše:
@Ter85 děkuji moc za tvou zkusenost!!to jsem potřebovala slyset-videt no u nas sice jde „jen“ o šílené boleni bříška a kdyz je jen kojena tak zelena stolice..ale prospívá právě dobře, coliprev jsme zkoušeli kdyz jsem jeste neměla potvrzenou intol. a vůbec ji nepomohl jenže to byla jen kojena tak asi to nestačilo..no..díky tvemu příspěvků jsem se rozhodla, zkusim proste tu bebu a uvidíme ono kdyz uvidíme zlepšení a treba se konečně vyspime tak to kojení nebudu tak hrozit, dekuju
Hlavne preji, at je brzy lepe a vsichni se vyspite.
Zmena uplne ze dne na den 100%ni neni, ale po par dnech bylo zlepseni videt, po tydnu vyrazne a do mesice byl prujem pryc. Spani trvalo kapku dele, deti byly zvykle se budit, chvilku jim trvalo, nez prestaly. ![]()
Maminky, dceři byla diagnostikována castecna intolerance laktózy je ji necelych 10 měsíců a je kojena a prave díky te intoleranci ma od narozeni problémy s nadýmáním..štve me ze se na to přišlo az ted, ale aspon ze se přišlo..a uz konečně nejsem za histerku co si vymysli…no ale proč píšu..MUDr mi řekla, ze bud teda mam vydržet do roka kojit, ale minimalne a nebo odstavit a nasadit all 110 mlicko, zakysane výrobky snese..jenže ve me hloda cervicek, ze kdyz odstavim tak se treba konečně obě vyspime a malou uz konečně prestane trápit bříško, ale zad ona je strašný prsomil..jakýkoliv problém a sápe se mi do vystrihu..a chce se kojit..dudlik odmítá..jsem zoufalá co by jste delali na mém miste??