Podlomy u koně - jak léčit?

306
7.9.21 10:24

Podlomy u koně - jak léčit?

Ahoj holky, je tu někdo od koní, kdo by si věděl rady? U koně řeším podlomy. Ve stáji to lidé řeší více či méně, takže se nám neustále vrací a momentálně už to léčíme dva měsíce, vždy se to trochu zlepší, ale nedaří se nám to zcela doléčit.

Kůň je na pastvě 24/7 - zavřít do boxu ho nemůžu, protože z toho pak šílí on i já. Nezvládá být separovaný od stáda.

Vyzkoušela jsem už všechno možné, momentálně omýváme mýdlovou betadinou a následně mažeme bylinnou mastičkou každý den, chlupy vystříhané.

Co zabralo vám?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
266
7.9.21 11:31

Nechci být moc chytrá, ale nebylo by lepší zeptat se třeba někde tady či na podobných stránkách? equichannel forum

edit admin - odstraněn odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80347
7.9.21 12:22
@Fuflík píše:
Nechci být moc chytrá, ale nebylo by lepší zeptat se třeba někde tady či na podobných stránkách? https://www.equichannel.cz/forum/

nebo u veterináře?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Alriga
7.9.21 12:33

U podlomu je důležité přijít na skutečnou pricinu(bakteriální přenos, poranění, záněty). Idealnije, aby po dobu léčby byl kůň v suchém a chladnější prostředí, na pastve se všechno hůř hojí. :nevim: Obecně na rány zabírá dobře nowikov, ale po delší době neúspěchu už bych volala veterináře, aby vůbec zjistil příčinu.

• Citovat
  • Upravit
7902
7.9.21 12:49

Já už si fakt po těch 20 letech nevzpomenu, čím jsme to mazali…určitě už se dávno dělá i něco jiného nebo pod jiným jménem… Jen si pamatuji, že to chtělo čisto, sucho, pravidelnou péči…a bylo to na mnoho měsíců :( Tak rok se to vleklo určitě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81510
7.9.21 12:57

Už si nepamatuju, jen vím, že to chtělo sucho. Zajdi na equichanel

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
7.9.21 14:09

@stinga S veterinářem už jsme to neúspěšně řešili, proto se ptám na postupy, které pomohly ostatním, protože každému evidentně zabírá něco jiného. Ale děkuji. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
7.9.21 14:11

@vulpes a nepamatuješ si - pouze jste mazali a čistili? Já už jsme tak zoufalá, že přemýšlím, že mu ty nohy na pastvu nějak zavážu, ale nevím, co mu celý den na nohou vydrží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
117
7.9.21 14:33

Taky jsme s tím bojovali. U nás byl problém, že si kůň nechtěl nechat strhat stroupky ani když jsme je změkčovali, jak se všude píše. Poprvé se nám osvědčilo vystříhat, vydesinfikovat (nenámačet) a natřít mastičkou - vet říkal, že namáčení a mazání dohromady je na prd. Trvalo to asi 2-3 týdny, ale bylo to dole. Koupila jsem tehdy dezinfekci ve spreji a vatové tamponky, kterou jsem dezinfikovala a pak natřela zinkovou mastičkou. Stroupky se pak postupně zmenšily a samy zmizely.

U druhého nám pak pomohl ten novikův roztok (takové to zelené, čím ti v nemocnici přetřou větší ránu) - opakovaně přetírat - vydesinfokovalo to oblast a zároveň udělalo ochranný film.

Jinak je ale potřeba, aby to řešili všichni ve stáji, jinak se s tím budete prát stále dokola jak píšeš.

A když už nefunguje nic, tak antibiotika… ale do toho se třeba mému vetovi moc nechtělo.

držím palce :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Capelucia
7.9.21 14:45

Z mé zkušenosti - mé kobyle nevadí ani tak bláto, jako to, že bylo něco v půdě. Zvláště byli- li pastviny někde podmoklé, to pak mělo problém skoro celé stádo, nebo když v jedné stáji bylo hodně chorých a starých koní. Plus imunita. Takže u nás pomohlo nejvíce změnit stáj :nevim:. Z různých mazání pomohla taková silná propolisová pasta udělaná v lékárně. Tradiční masti s antibiotiky a antimykotiky většinou pomohli jenom trochu. Taky hodně pomohlo, když jsem to pořádně namazala něčím tlustým na pár hodin, až se „odmočili“ stroupky a ty jsem pak vyčesala nebo stáhla prstama. Jenom pozor, aby se to nedělalo silou a neporanila se kůže až do krve. Pod těma stroupkama si bakterie vesele žijí dál a masti k nim neproniknou. Teď se má kobyla dobře, kopyta s malým dítětem skoro nečistím, ustájení venku na hlíně s hodně blátem a už roky to nechytla. Kdysi ji chudince až zešla kůže :nevim:.

• Citovat
  • Upravit
306
7.9.21 15:29

@Capelucia achjo, stáj se mi opravdu měnit nechce. Navíc teď už je dva týdny podstatě sucho a žádné bláto, tak bych čekala, že se to zlepší, ale nic, stále stejné. Zkusím to co píšeš, dát trochu větší vrstvu té masti a sundat ty strupy a pak jen pravidelně mazat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
10.9.21 13:16

Propolis je skvela vec (ale zrovna na podlomy teda nemam vyzkouseno), plus ten Novikov taky.

Zamyslela bych se i nad tim boxem, aspon nez to vytahnes z nejhorsiho - nebo aspon maly suchy zpevneny vybeh. Vzdyt tam muze byt jiny kun s nim (nebo vedle v boxe).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
28.12.22 15:23

Ahoj
Toto jsem řešila ve stádu u starších koní na pastevku. A teda bylo to dost obtížné vyléčit, ale jde to. Nakoupila jsem si věci normálně v lékárně, jelikož toho bylo potřeba větší množství. Akorát tam byl problém, že chodili hodně v bahně, tedy jako první jsem zařídila, aby traktorem stáhli bahno, jelikož se o to jeden otřel a druhý prošel a takhle si to tam předávali. Nakoupila jsem si desinfekci, rukavice(na každého koně vše sterilní), stříbřenku a pokud seženeš tak i kortikoidy. Nohy jsem jim umyla vydezinfikovala, dala kortikoidy a na to stříbřenku, takhle jsem to dělala týden ob den u všech nakažených. Ano je to obrus, ale je to pryč. Hlavně to prostředí je základ no, aby si to někde nepředávali furt dokola. Záleží taky v jaké fázi už to má, pokud má nohu jak bambuli a mokvá to, tak každý den vyčistit desinfekcí, zbytečně to nemáčet, osušit, kortikoidy a stříbřenka, popřípadě už nějaká antibiotika od veta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
306
2.1.23 17:11

Ahoj, díky moc za snahu a za rady! :srdce: Už jsme se toho po dlouhém mazání a zkoušení všeho možného také zbavily. Pomohl nám chlumského roztok jako desinfekce a na to tekuté obinadlo ve spreji se stříbrem. Nám paradoxně ais pomohlo to nemýt - oplachovala jsem dřív betadinou a když jsme přestali a aplikovali jen ten chlumák, konečně to zabralo. Na ty podlomy fakt funguje každému úplně něco jiného :D

@Diana99 A to jsi sehnala nějakou kortikoidovou mast?

My pro změnu teď řešíme hnilobu v předním kopytě, které se nemůžeme právě díky bahnu zbavit :? Taky vyzkoušeno už asi 7 přípravků. Pomůže asi už jen sucho…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný