Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj holky, je tu někdo od koní, kdo by si věděl rady? U koně řeším podlomy. Ve stáji to lidé řeší více či méně, takže se nám neustále vrací a momentálně už to léčíme dva měsíce, vždy se to trochu zlepší, ale nedaří se nám to zcela doléčit.
Kůň je na pastvě 24/7 - zavřít do boxu ho nemůžu, protože z toho pak šílí on i já. Nezvládá být separovaný od stáda.
Vyzkoušela jsem už všechno možné, momentálně omýváme mýdlovou betadinou a následně mažeme bylinnou mastičkou každý den, chlupy vystříhané.
Co zabralo vám?
Nechci být moc chytrá, ale nebylo by lepší zeptat se třeba někde tady či na podobných stránkách? equichannel forum
edit admin - odstraněn odkaz
@Fuflík píše:
Nechci být moc chytrá, ale nebylo by lepší zeptat se třeba někde tady či na podobných stránkách? https://www.equichannel.cz/forum/
nebo u veterináře?
U podlomu je důležité přijít na skutečnou pricinu(bakteriální přenos, poranění, záněty). Idealnije, aby po dobu léčby byl kůň v suchém a chladnější prostředí, na pastve se všechno hůř hojí.
Obecně na rány zabírá dobře nowikov, ale po delší době neúspěchu už bych volala veterináře, aby vůbec zjistil příčinu.
Já už si fakt po těch 20 letech nevzpomenu, čím jsme to mazali…určitě už se dávno dělá i něco jiného nebo pod jiným jménem… Jen si pamatuji, že to chtělo čisto, sucho, pravidelnou péči…a bylo to na mnoho měsíců
Tak rok se to vleklo určitě…
Už si nepamatuju, jen vím, že to chtělo sucho. Zajdi na equichanel
@stinga S veterinářem už jsme to neúspěšně řešili, proto se ptám na postupy, které pomohly ostatním, protože každému evidentně zabírá něco jiného. Ale děkuji. ![]()
@vulpes a nepamatuješ si - pouze jste mazali a čistili? Já už jsme tak zoufalá, že přemýšlím, že mu ty nohy na pastvu nějak zavážu, ale nevím, co mu celý den na nohou vydrží…
Taky jsme s tím bojovali. U nás byl problém, že si kůň nechtěl nechat strhat stroupky ani když jsme je změkčovali, jak se všude píše. Poprvé se nám osvědčilo vystříhat, vydesinfikovat (nenámačet) a natřít mastičkou - vet říkal, že namáčení a mazání dohromady je na prd. Trvalo to asi 2-3 týdny, ale bylo to dole. Koupila jsem tehdy dezinfekci ve spreji a vatové tamponky, kterou jsem dezinfikovala a pak natřela zinkovou mastičkou. Stroupky se pak postupně zmenšily a samy zmizely.
U druhého nám pak pomohl ten novikův roztok (takové to zelené, čím ti v nemocnici přetřou větší ránu) - opakovaně přetírat - vydesinfokovalo to oblast a zároveň udělalo ochranný film.
Jinak je ale potřeba, aby to řešili všichni ve stáji, jinak se s tím budete prát stále dokola jak píšeš.
A když už nefunguje nic, tak antibiotika… ale do toho se třeba mému vetovi moc nechtělo.
držím palce ![]()
Z mé zkušenosti - mé kobyle nevadí ani tak bláto, jako to, že bylo něco v půdě. Zvláště byli- li pastviny někde podmoklé, to pak mělo problém skoro celé stádo, nebo když v jedné stáji bylo hodně chorých a starých koní. Plus imunita. Takže u nás pomohlo nejvíce změnit stáj
. Z různých mazání pomohla taková silná propolisová pasta udělaná v lékárně. Tradiční masti s antibiotiky a antimykotiky většinou pomohli jenom trochu. Taky hodně pomohlo, když jsem to pořádně namazala něčím tlustým na pár hodin, až se „odmočili“ stroupky a ty jsem pak vyčesala nebo stáhla prstama. Jenom pozor, aby se to nedělalo silou a neporanila se kůže až do krve. Pod těma stroupkama si bakterie vesele žijí dál a masti k nim neproniknou. Teď se má kobyla dobře, kopyta s malým dítětem skoro nečistím, ustájení venku na hlíně s hodně blátem a už roky to nechytla. Kdysi ji chudince až zešla kůže
.
@Capelucia achjo, stáj se mi opravdu měnit nechce. Navíc teď už je dva týdny podstatě sucho a žádné bláto, tak bych čekala, že se to zlepší, ale nic, stále stejné. Zkusím to co píšeš, dát trochu větší vrstvu té masti a sundat ty strupy a pak jen pravidelně mazat.
Propolis je skvela vec (ale zrovna na podlomy teda nemam vyzkouseno), plus ten Novikov taky.
Zamyslela bych se i nad tim boxem, aspon nez to vytahnes z nejhorsiho - nebo aspon maly suchy zpevneny vybeh. Vzdyt tam muze byt jiny kun s nim (nebo vedle v boxe).
Ahoj
Toto jsem řešila ve stádu u starších koní na pastevku. A teda bylo to dost obtížné vyléčit, ale jde to. Nakoupila jsem si věci normálně v lékárně, jelikož toho bylo potřeba větší množství. Akorát tam byl problém, že chodili hodně v bahně, tedy jako první jsem zařídila, aby traktorem stáhli bahno, jelikož se o to jeden otřel a druhý prošel a takhle si to tam předávali. Nakoupila jsem si desinfekci, rukavice(na každého koně vše sterilní), stříbřenku a pokud seženeš tak i kortikoidy. Nohy jsem jim umyla vydezinfikovala, dala kortikoidy a na to stříbřenku, takhle jsem to dělala týden ob den u všech nakažených. Ano je to obrus, ale je to pryč. Hlavně to prostředí je základ no, aby si to někde nepředávali furt dokola. Záleží taky v jaké fázi už to má, pokud má nohu jak bambuli a mokvá to, tak každý den vyčistit desinfekcí, zbytečně to nemáčet, osušit, kortikoidy a stříbřenka, popřípadě už nějaká antibiotika od veta.
Ahoj, díky moc za snahu a za rady!
Už jsme se toho po dlouhém mazání a zkoušení všeho možného také zbavily. Pomohl nám chlumského roztok jako desinfekce a na to tekuté obinadlo ve spreji se stříbrem. Nám paradoxně ais pomohlo to nemýt - oplachovala jsem dřív betadinou a když jsme přestali a aplikovali jen ten chlumák, konečně to zabralo. Na ty podlomy fakt funguje každému úplně něco jiného ![]()
@Diana99 A to jsi sehnala nějakou kortikoidovou mast?
My pro změnu teď řešíme hnilobu v předním kopytě, které se nemůžeme právě díky bahnu zbavit
Taky vyzkoušeno už asi 7 přípravků. Pomůže asi už jen sucho…