Podnájem - výhody pro pronajímatele

Anonymní
22.5.14 19:56

Podnájem - výhody pro pronajímatele

Ahoj holky,

chtěla bych se zeptat zda nevíte, v čem je hlavní rozdíl nebo výhoda když byt je dán do podnájmu či naopak do pronájmu?

Při jakém typu z výše napsaných se snadnějji dá případně zbavit podnájemníka či nájemníka.

Všude se říká, že zbavit se podnájemníka je snažší, ale já moc netuším proč. :oops:

Pokud byste to některá věděla, tak budu moc ráda za info.

Anonym dávám z toho důvodu, že ne všichni musí vědět, proč se na toto ptám…

Chodí sem známí atp a nechci, aby se toto jakoby otevřeně probíralo.

Díky moc předem

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4009
22.5.14 20:02

Pronajem je jak najem tak i podnajem. Souhrny nazev.
Najem - majitel sepisuje smlouvu s najemcem. Pokud jsi majitel, muzes dat jen najemni smlouvu.
Podnajem - najemce dale pronajima podnajemnikovi. Pokud jsi najemce, muzes dat jen podnajemni smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
22.5.14 20:05

A jeste teda ty vyhody. Na zaklade najemni smlouvy vznika narok na trvale bydliste. U podnajemni ne. Jine vyhody/ nevyhody tam nevidim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7569
22.5.14 20:13
@evill píše:
A jeste teda ty vyhody. Na zaklade najemni smlouvy vznika narok na trvale bydliste. U podnajemni ne. Jine vyhody/ nevyhody tam nevidim.

Bez souhlasu majitele???

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
22.5.14 20:15

Pronájem-nájem se týká vlastníků nemovitostí.
Pronájem-podnájem se týká nájemců nemovitostí (např. u družstevního bytu)
Obecně podnájemní smlouva je volnější, co se týče domluvy mezi nájemcem a podnájemníkem.
Pokud jste vlastníky nemovitosti, nemůžete nikoho vzít do podnájmu, pouze do nájmu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
22.5.14 20:16
@Lenka512 píše:
Bez souhlasu majitele???

Ano. Najemni smlouva je ten souhlas majitele. U podnajmeni smlouvy (neni sepsana s majitelem) musi souhlasit i majitel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
22.5.14 20:16
@Lenka512 píše:
Bez souhlasu majitele???

Ano. Otázkou je, jak se to bude majiteli líbit, nemusí pak třeba prodloužit nájemní smlouvu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66815
22.5.14 20:17
@evill píše:
Ano. Najemni smlouva je ten souhlas majitele. U podnajmeni smlouvy (neni sepsana s majitelem) musi souhlasit i majitel.

Někdo mi tu vygugloval, že by k TP měla stačit i podnájemní smlouva, ale v praxi jsem to ještě neviděla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.5.14 20:28

Moc děkuju holky za info, já právě řeším tu variantu podnájmu a jde mi o to, zda při podnájemní smlouvě je též povinnost výpovědní doby z podnájmu 3 měsíce, nebo za to může např. 1 měsíc.
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?

Fakt nevím, tak se raději ptám :)

• Citovat
  • Upravit
66815
22.5.14 20:39
@Anonymní píše:
Moc děkuju holky za info, já právě řeším tu variantu podnájmu a jde mi o to, zda při podnájemní smlouvě je též povinnost výpovědní doby z podnájmu 3 měsíce, nebo za to může např. 1 měsíc.
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?Fakt nevím, tak se raději ptám :)

U podnájemní smlouvy lze okolnosti výpovědi upravit, ale s vystěhováním neplatiče je to podobné jako u smlouvy nájemní- vše dle zákonů (násilím tedy ne).

Chcete smlouvu podnájemní, nejste majiteli nemovitosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1829
22.5.14 20:43
@Anonymní píše:
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?Fakt nevím, tak se raději ptám :)

Taky dost záleží jak to máš ve smlouvě. Vypáčení a uskladnění věcí není tak jednoduché jak se může zdát. Pozor na to, aby Tě případně podnájemník či nájemník nenapadl, že tam měl např. zlatou cihlu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4009
22.5.14 20:48
@Anonymní píše:

Neee, jejdamane, jake paceni zamku. To nelze. Pokud se nebudou chtit odstehovat, tak soudne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1346
22.5.14 20:58

@blecha72 co jsem slyšela, tak to opravdu stačí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35775
22.5.14 21:43
@Anonymní píše:

Zalezi, na co mas zaludek..pokud se ten clovek nehne, tak smula. Vlastni zkusenost, najem. zaplatil naposledy v listopadu a stale tam bydli. Policie ani nikdo ti nepomuze, leda soud.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí