Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Pronajem je jak najem tak i podnajem. Souhrny nazev.
Najem - majitel sepisuje smlouvu s najemcem. Pokud jsi majitel, muzes dat jen najemni smlouvu.
Podnajem - najemce dale pronajima podnajemnikovi. Pokud jsi najemce, muzes dat jen podnajemni smlouvu.
A jeste teda ty vyhody. Na zaklade najemni smlouvy vznika narok na trvale bydliste. U podnajemni ne. Jine vyhody/ nevyhody tam nevidim.
@evill píše:
A jeste teda ty vyhody. Na zaklade najemni smlouvy vznika narok na trvale bydliste. U podnajemni ne. Jine vyhody/ nevyhody tam nevidim.
Bez souhlasu majitele???
Pronájem-nájem se týká vlastníků nemovitostí.
Pronájem-podnájem se týká nájemců nemovitostí (např. u družstevního bytu)
Obecně podnájemní smlouva je volnější, co se týče domluvy mezi nájemcem a podnájemníkem.
Pokud jste vlastníky nemovitosti, nemůžete nikoho vzít do podnájmu, pouze do nájmu.
@Lenka512 píše:
Bez souhlasu majitele???
Ano. Najemni smlouva je ten souhlas majitele. U podnajmeni smlouvy (neni sepsana s majitelem) musi souhlasit i majitel.
@Lenka512 píše:
Bez souhlasu majitele???
Ano. Otázkou je, jak se to bude majiteli líbit, nemusí pak třeba prodloužit nájemní smlouvu.
@evill píše:
Ano. Najemni smlouva je ten souhlas majitele. U podnajmeni smlouvy (neni sepsana s majitelem) musi souhlasit i majitel.
Někdo mi tu vygugloval, že by k TP měla stačit i podnájemní smlouva, ale v praxi jsem to ještě neviděla.
Moc děkuju holky za info, já právě řeším tu variantu podnájmu a jde mi o to, zda při podnájemní smlouvě je též povinnost výpovědní doby z podnájmu 3 měsíce, nebo za to může např. 1 měsíc.
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?
Fakt nevím, tak se raději ptám ![]()
@Anonymní píše:
Moc děkuju holky za info, já právě řeším tu variantu podnájmu a jde mi o to, zda při podnájemní smlouvě je též povinnost výpovědní doby z podnájmu 3 měsíce, nebo za to může např. 1 měsíc.
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?Fakt nevím, tak se raději ptám
U podnájemní smlouvy lze okolnosti výpovědi upravit, ale s vystěhováním neplatiče je to podobné jako u smlouvy nájemní- vše dle zákonů (násilím tedy ne).
Chcete smlouvu podnájemní, nejste majiteli nemovitosti?
@Anonymní píše:
Pak mne ještě napadlo, pokud skončí podnájemní smlouva a podnájemník se nebude chtít vystěhovat, jak se to potom prakticky řeší? To se volá policie, nebo ho pronajímatel proste vystěhuje na své náklady - nechá zámečníkem vypáčit dveřevymění zámek a hotovo? Samozřejmě, že věci podnájemníka by se uložili např, do sklepa, kde je třeba může pak vyzvednout?Fakt nevím, tak se raději ptám
Taky dost záleží jak to máš ve smlouvě. Vypáčení a uskladnění věcí není tak jednoduché jak se může zdát. Pozor na to, aby Tě případně podnájemník či nájemník nenapadl, že tam měl např. zlatou cihlu ![]()
@Anonymní píše:
Neee, jejdamane, jake paceni zamku. To nelze. Pokud se nebudou chtit odstehovat, tak soudne.
@Anonymní píše:
Zalezi, na co mas zaludek..pokud se ten clovek nehne, tak smula. Vlastni zkusenost, najem. zaplatil naposledy v listopadu a stale tam bydli. Policie ani nikdo ti nepomuze, leda soud.
Ahoj holky,
chtěla bych se zeptat zda nevíte, v čem je hlavní rozdíl nebo výhoda když byt je dán do podnájmu či naopak do pronájmu?
Při jakém typu z výše napsaných se snadnějji dá případně zbavit podnájemníka či nájemníka.
Všude se říká, že zbavit se podnájemníka je snažší, ale já moc netuším proč.
Pokud byste to některá věděla, tak budu moc ráda za info.
Anonym dávám z toho důvodu, že ne všichni musí vědět, proč se na toto ptám…
Chodí sem známí atp a nechci, aby se toto jakoby otevřeně probíralo.
Díky moc předem