Škodí zdraví nový byt?

461
22.5.14 13:29

Škodí zdraví nový byt?

Hezký den všem, mám dotaz, možná bude znít hloupě nebo šíleně, ale už nevíme… Od října bydlíme v novém bytě, sami jsme ho rekonstruovali od podlah po stropy, nové zdi, omítky, výmalba, sádrokartonové stropy… V říjnu byla malá (3 roky) nemocná, rýma, teplota, v krku hemofil, v prosinci totéž, v únoru zánět hrtanu, průdušky, antibiotika, potom asi tři týdny klid a zase hnusná rýma, trochu kašel - bez léků, a teď v květnu opět nemocná - zánět průdušek, dusivý kašel a antibiotika… Může ji vadit něco v novém bytě? na alergologii jdeme v červenci…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
22.5.14 13:32

@bedrunec pokud jste nepoužili nějaké šílené chemikálie, tak to s bytem nesouvisí - nedávali jste třeba koberce, závěsy a podobné věci? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3380
22.5.14 13:34

Dle věku bych tipla, že začala chodit do školky? Viděla bych to spíš na to. Z alergie nedostane hemofila…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
22.5.14 13:36

Tak co já četla, tak největší svinstvo jsou podlahové krytiny - plovoučka, lino, koberec, potom nový nábytek, taky umělé hmoty, které obsahují ftaláty. Pokud tam toho máte víc nového, tak to klidně z toho být může - můj názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
22.5.14 13:48

Máme všude plovoucí podlahu, koberec je jen malý v pokojíčku, do školky ještě nechodí a nejsem šílená, říkalo mi o tom více lidí… Jeden známý jako dítě, jak byl malý, bydlel ve starém studeném domě, byl ok, když se přestěhovali do novostavby, byl skoro astmatik… jen se ptám, jestli s tím nemá někdo zkušenosti, taky se mi tomu nechce věřit, ale přece vyloučit bych měla co se dá, aby malé bylo líp a neopakovalo se to…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
576
22.5.14 13:58

@bedrunec Těžko říct. Může, ale nemusí to s tím souviset. Pokud by jí něco mohlo vadit, tak se přikláním k názoru, že je to víc nových věcí najednou. Všichni víme, jak nové věci voní/smrdí novotou. Asi bych se zeptala doktorky. Partnera sestra se přestěhoval ze starého, plesnivého domu do novostavby bytu a od té doby byla stále nemocná její dcera. Vždy to nějak ustoupilo a pak se to zase vrátilo. Teď přišli na to, že to může být alergie. Ale vyšetření, na co alergická je jí budou dělat až na podzim. Já si myslím, že to nevzniklo příchodem do nového domu, ale tím v čem žili dosud - plíseň, vlhkost atd + oba rodiče kuřáci a kouřili doma. A teď se to jen projevilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
22.5.14 13:58

Nemáte teď moc nízkou vlhkost vzduchu? - „oschlé“ sliznice náchylnější k infekci :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
22.5.14 14:15

@Pipet nevím, jak to zjistíme bez měřiče vlhkosti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30317
22.5.14 14:34
@Pipet píše:
Nemáte teď moc nízkou vlhkost vzduchu? - „oschlé“ sliznice náchylnější k infekci :nevim:

Tohle mě taky napadlo. My bydlíme v domě, kde máme max. 20 stupňů, jak přijedeme ke švagrové do bytu, kde má 23 a víc a hrozné sucho, tak během víkendu začneme všichni chrchlat. Srovnáme se pak zase až doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
22.5.14 14:42

@bedrunec
Ahoj, a co kontakt s lidmi/dětmi? Nekamarádí se v novém bydlišti s novou kamarádkou? Chodíte pravidelně na hřiště v okolí? Pokud to nemá ze školky, tak bych to tipla na pravidelný kontakt s někým z nového okolí.
Nebo nenastala s přestěhováním nějaká změna např. v hlídání? Hlídá jiná babička atp.? Nechodíte skrz nové bydliště k jinému dětskému lékaři? Nemá jinak čekárnu (ten typ kamrlíku bez větrání kde při běžné návštěvě chytnete i co nemáte?)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
22.5.14 14:43

@maminka159 no tak to je docela mazec, nicméně malá byla nemocná i na starém bytě, klasický zateplený panelák, ale teď poslední tři měsíce nějak víc kašle no… ten vlhkoměr zkusíme koupit, máme půjčenou od rodičů čističku vzduchu, taky asi pořídíme a o kytkách jsem slyšela právě, že nemají být v místnostech, kde se spí… takže ten zelenec ještě projde, jak píšeš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
461
22.5.14 14:46

@kjhui přestěhovali jsme se asi o jeden kilometr vzdušnou čarou :-) bydlíme ve stejném městě, stýkáme se se stejnými dětmi a lidmi… uvidíme, co zjistí na alergologii a imunologii… prý je to teď vše v jednom

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
22.5.14 14:55

@bedrunec
tak to je fakt divné.. to už mě napadá leda azbest nebo radon, ale azbest se uvolní u starých baráků při pracech zvenku a radon u starých rodinných domů.. nebo nová okna, kdy se změní výměna vzduchu :-/

chemička nebo čovka nebo tak něco poblíž asi není, že? nebo garáže kde by kutilové tunili auta..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
22.5.14 15:14

@maminka159 přesně tak, proto mi to nesedí.. a navíc pokud by v baráku nebo v bytě v nejnižším patře radon byl, tak se s tím dost těžko dá něco dělat.. podlahy ano, ale základy se nezaizolují, a jediná rozumná obrana je hodně větrat skrz koncentraci v budově.. ale to by se projevilo spíš po zateplení a výměně oken, né po pracech na vnitřku.. a taky by o riziku asi už věděli, protože by první riziko bylo ve vodě než ve vzduchu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2642
22.5.14 15:15

@bedrunec
ještě mě napadlo jestli nemáte linolea? tuhle někde něco psali o otravě dětí ve školce (resp. o zápachu) skrz neodborně nalepená linolea (chemikálie z lepidla naleptávala lino a nějaká složka se vylučovala do vzduchu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí