Podnikaní - co ves si mohu napsat do nákladů?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
30.7.21 14:12

Podnikani prosím o radu

Ahoj prosím pěkně, chci poprosit o radu kdo ma zkusenost. Chtěla bych začít podnikat, jako vedlejší činnost, jsem zaměstnaná, bylo by to šití, prosím co vse si mohu napsat do nákladů nebo do vybaveni, moc se v tom ještě neorientuju, mám treba půl roku jeden sici stroj, mohu si ho tam zařadit k podnikání, nebo můžu i starsi druhy stroj treba, auto a pod? A jak by to bylo treba s naklady energii a tak když bych měla dílnu doma? Dekuji pěkně

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
61
30.7.21 14:18
@Anonymní píše:
Ahoj prosím pěkně, chci poprosit o radu kdo ma zkusenost. Chtěla bych začít podnikat, jako vedlejší činnost, jsem zaměstnaná, bylo by to šití, prosím co vse si mohu napsat do nákladů nebo do vybaveni, moc se v tom ještě neorientuju, mám treba půl roku jeden sici stroj, mohu si ho tam zařadit k podnikání, nebo můžu i starsi druhy stroj treba, auto a pod? A jak by to bylo treba s naklady energii a tak když bych měla dílnu doma? Dekuji pěkně

Nebude lepší mít náklady paušálem? 60%?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35535
30.7.21 14:25

Dej si náklady pausalem 60% nejjednodušší. Auto na vedlejší činnost siti úplně nevím, to spíš ne, ale nějaký náklady na benzín apod. by šly(kdyby si nedávala pausalem) a budeš muset platit taky silniční daň.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.21 14:30

@Luciecernik @JancaS84 diky, nevím moc se v tom neorientuji, právě jsem myslela zda nemá nekdo podobnou zkušenost, nevím zda mohu uplatnovat treba elektriku když to budu mit doma, nebo taky mám moznost mit odberatele ale až v Čechách a na to potřebuji auto na schůzky a tak tak nevím, a co ty stroje jak to zapsat treba děkuji

• Citovat
  • Upravit
61
30.7.21 14:40

Právě aby ses vyhla řešení, co všechno můžeš a nemůžeš uplatnit bych to udělala tím paušálem 60%. Myslím, že to bude rozhodně výhodnější. Zkus si spočítat, jaký asi budeš mít příjem a zkus si spočítat, kolik dělají uplatněné náklady 60%. Podle mě reálně náklady budeš mít menší než 60%, tudíž by náklady podle reality byly nevýhodné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.7.21 14:44

@Luciecernik no ted na začátku by byly právě vydaje vyssi, pořízení latek, stroj, nite atd, ale později by bylimy samozřejmě příjmy vyssi nez výdaje

• Citovat
  • Upravit
711
30.7.21 14:53
@Anonymní píše:
@Luciecernik no ted na začátku by byly právě vydaje vyssi, pořízení latek, stroj, nite atd, ale později by bylimy samozřejmě příjmy vyssi nez výdaje

Elektřinu si do nákladů můžeš dát, pokud máš schválenou provozovnu. Pokud to děláš doma a myslíš si, že si dáš např. 1/2 elektřiny a plynu do nákladů, tak takhle to opravdu nefunguje. Navíc pokud bys měla doma schválenou provozovnu, tak musíš mít samostatné odpočtové elektroměry.
Pokud nerozumíš účetnictví je určitě lepší jet na paušál. Už jenom po finanční stránce ohledně účetnictví. Nejvýhodnější je na vedlejšák si nevydělat víc než 85 000,– to pak neplatíš sociální pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7887
30.7.21 15:30

Také se přikláním v tomto případě k paušálu. Mraky nákladů jsou stejně v podstatě k ničemu, pokud nebudeš plátce DPH a nenecháš si vrátit DPH za nakoupené stroje. Naopak pokud si do nákladů naházíš elekřinu (pokud nebudeš mít extra elektroměr), tak už je to zase na buzeraci při kontrole z FU, to samé auto a náklady. Navíc u auta musíš platit silniční daň, pokud ho hodíš do nákladů, atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat