Podpora po neúspěchu

59
15.7.25 10:19

Podpora po neúspěchu

Ahoj, chtěla bych se jen zeptat co děláte pro to aby ten neúspěch ve snaze o miminko na vás neměl takový dopad? Snažíme se už dva roky. První půlrok byl takový- máme čas, druhý jsem přišla o menstruaci, takže se čekalo, po roce jsem se sama rozhodla navštívit kliniku, kde jsme teď půl roku, prvně nám pomáhali léky, podstoupila jsem hromadu vyšetření a teď nás zase další měsíc nechávají zkoušet přirozeně (s ovitrelle), i když mám potvrzenou zonu pellucidu. A každý ten měsíc mi přijde jako by mi utíkal čas, s každým negativním testem je to náročnější. Okolí moc nechápe. Jsem ve městě nová, neznám tu nikoho, moje kamarádky i rodina bydlí daleko. Všichni si myslí, že to vlastně nic není, že vlastně jen čekáme, každý mi říká No teď ti teda udělají to umělé a pak už vám to půjde samo a druhý budete mít hned. A já si přitom připadám neschopně a rozbitě. Zkouším všechno možné - cvičení, jinou stravu, bylinky… a těch dní kdy se mi chce jen brečet přibývá. Ačkoliv je manžel na moji straně ty hormonální, emoční výkyvy a myšlenky nepochopí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
217
15.7.25 10:27

To je těžký. Nekupuj zajíce v pytli tím myslím ty bylinky a různé zázraky, kterých je plný internet za účelem oškubat tonoucího. A psychika dělá nejvíc, takže musíš najít způsob, co tě bude udržovat v psychické pohodě. Je hodně příběhů, kdy se snažili a prostě tím žili a nedařilo se, pak se přestali snažit a povedlo se.
Nejdůležitější je psychická pohoda. Procházky, jóga, meditace, pilates - nevím cokoliv co tě baví. Kamarádky ti asi nic jiného neřeknou, co by taky měli snaží se být milé a podpořit tě. Můžeš zkusit i výživovou poradkyni, sestaví ti jídelníček na míru, který tě dostane do psychické pohody a může i vyrovnat nerovnováhu hormonů v těle. Asi bych se nebála využít i nějaké psychologa nebo terapeuta - není to kamarádka, může ti pomoci s psychickou pohodou nebo tě nasměrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
15.7.25 10:50

Byla jsem na tom dost podobne…nakonec jsem se s manzelem rozhodla, ze pujdu na IVF hned po dovolene. Kdyz jsem to pustila totalne z hlavy, tak se to na te dovolene zadarilo, ale ted nevime, jestli se to udrzi, roste to strasne pomalu :-( takze v tom mozna budu zase uplne znovu…ale jestli tohle nedopadne, tak jsme s manzelem uz rozhodnuti jit na IVF a zkusit se tak netrapit no :-( Hodne stesti, snad se zadari :kytka: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1352
15.7.25 10:51

Jako bych četla o sobě.. Taky jsem furt něco kupovala, co by mohlo pomoct - čaje, gynex, doporučení na to a ono… Pak jsem se na to vykašlala a začala na to nemyslet. Začali jsme plánovat svatbu, hledala místo, plánovali. U toho jsme zkoušeli poslední cyklus IVF, partner navrhl, jestli zkusím akupunkturu. Byla jsem smířená s neúspěchem, netestovala jsem, občas jsem si pobrečela, že je to marný, protože to určitě zase nevyšlo… Teď o víkendu jsme byli v nákupáku a povídám manželovi: pamatuješ? Tady jsme si kupovali pizzu, když jsme ještě nevěděli, že jsem těhotná - ta pizza mi hrozně nechutnala a šla jsem zklamaná spát. Když jsem se probudila, celou jsem ji studenou snědla, celá spokojená, jak dobrá je.
Jsem kousek před porodem, byla to dlouhá cesta. Povedlo se nám to až po 3 letech. Ale jednoznačně souhlasím, že nejhorší v celém procesu byla moje hlava. Zkus vypnout a užívat si něco jiného. Čím víc se na to budeš upínat, tím víc se ti bude zdát, že to nepřichází.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
418
15.7.25 10:58

Ahoj, úplně ti rozumím..ten koloběh naděje a zklamání umí být opravdu náročný… Měla jsem to podobně… Po několika měsících neúspěchů jsem začala být psychicky úplně vyčerpaná.. Zkoušela jsem změnit jídelníček, víc se hýbat, přidala bylinky a pak mi gynekoložka doporučila přírodní vitamíny od Aliveru. Mají varianty zaměřené na plodnost i hormonální rovnováhu. Brala jsem i já i muž. A nevím zda to byl zázrak, ale pak asi po třech měsících kdy se všechno upravilo jsem na testu měla dvě čárky :srdce: Klidně mi napiš :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.7.25 11:41

@Mitchy díky, držím moc moc pěsti. My jedeme na dovolenou teď a každý mi říká, že to pomůže, ale necítím to tak. Bojím se lítání, všechen ten stres ze zařizování, včera nám zrušili zaplacené ubytovani bez udání důvodů. A pak že by dovolená měla být pohoda. Já jsem se taky smířila s IVF nebo cokoliv navrhnou, ale zatím nás nechávají jen na ovitrelle a snaze, přitom když jsem mluvila se dvěma holkama co mají stejně tu zónu pellucidu tak měly kortikoidy a tak. :nevim:

Změnili mi i koordinátorku na klinice, když jsem se ptala, zda mi můžete dát schůzku s lékařem, objednala mě na ultrazvuk a řekla, že nám tak aspoň dají informace kdy si máme naplánovat styk. Málem jsem se rozesmála protože pardon ale myslím, že skoro 2 roky snažení nezmění další naplanování. Hlavně to znělo tak sterilně a hnusně. Ano při umělém se prostě plánovat musí, ale… :roll:

Držím ti opravdu moc pěsti :srdce: nesmíme to vzdávat ať už to dopadne jakkoliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
15.7.25 11:46

@Andy880 a jaké centrum (CAR) jsi zkoušela? Naděje umírá poslední, musíme doufat no :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.7.25 11:50

@Mall126 jo no, prvně jsem na všechny rady kašlala. Pak začala s vitaminama. Když jsem ztratila ms zkoušela jsem bylinky. Rada gynekologa - čekejte. Neudělali ani odběr krve, nic. Proto jsem se po roce na tu kliniku vydala. A jedině dobře, upravila jsem si cyklus. Zkoušela cvičení, nejsem teda typ pilates joga atd… prostě tohle není pro mě. Změnila jsem práci, dala si dva měsíce prázdnin abych vypnula. Zařídili jsme si byt, měli svatbu, dovolenou :nevim:

I na té akupunktuře jsem už několikrát byla. Kamarádky kolem 2 nebo 3 dětí, nejlepší kámoška má ročního chlapečka a pořád mi vykládá jak chtějí druhé, a já ji to fakt přeji, ale ten pocit uvnitř mě tam prostě je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.7.25 12:38

@Mitchy jsem teď v Reprofit v Ostravě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
15.7.25 12:49

Moje rady, snad pomůžou:

• vezmi to do svých rukou, nenechej všechno na klinice - buď aktivní, zjišťuj si informace, nenechej se odbyt, zjistuj si, jaké testy bys potřebovala mít v ruce od nich, jaká vyšetření ti můžou ještě udělat atd. Pokud nemáš trpělivost na to plánování a chceš rovnou skočit do IVF, nic ti nebrání, je to vaše volba s partnerem. Jenom si kliniku pohlidej, abys měla všechno potřebné vysetrene, než začnete plánovat IVF
  • stěžejní je vedle zdraví tvoje hlava. Psychika dělá fakt hodně. Takže klidně vyhledej psychologa a res to s ním.

Kdo je moc upnutý na plánování těhotenství a na dítě, většinou se mu nedaří, je to o té psychice..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
15.7.25 13:17

@Giovanna1 s tímto souhlas…všechno jsem si vlastně musela najít, vyprosit další vyšetření a dokonce jsem do jednoho vyšetření musela zapojit ještě jinou kliniku. Hlavne když je člověk informovaný a ty informace na toho doktora pak vybalí, tak už těžko může říct, že takové vyšetření se nedělá nebo ho neposkytnout. Jinak nevim, jestli to pomohlo, ale já začala brát koenzym Q10 200mg denně. Ale uvidime, jestli to nakonec skončí dobre :kytka: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17385
15.7.25 13:47

“Nemysli na to” což se velmi snadno říká a o to hůř dělá…
O první jsem přišla, nechci moc rozebírat, bylo to těžké a traumatizující.
Pomohlo mi o tom mluvit, měla jsem kolem sebe lidi se stejnou zkušeností.
Zkoušela jsem možné, nemožné. Čaje, doplňky stravy, akupunkturu, dovolenou, vyšetření… nic to nepřineslo.
Naplánovali jsme si rekonstrukci kuchyně, řekla jsem si, že si nechám odoperovat koleno, což byla věc, kterou jsem dlouho odkládala, měla jsem v plánu rehabilitace a péči o jizvy… v nemocnici jsem zjistila, že jsem těhotná.
Pomohlo mi najít si něco jiného, velkého. Říct sobě i okolí, že je to na ho.vno, že to dítě prostě strašně chci, ale není… prožít si ty pocity smutku a marnosti… a uklidnit se, že na ivf můžu někdy potom… a přišlo to samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1724
15.7.25 14:31
@Mitchy píše: Více

Jj, tak to bohužel je. Člověk se na klinice nesmí nechat odbyt, ať chodí na kliniku do Prahy, Olomouce či Ostravy atd. Protože nejhorší je, když tě doktoři na klinice honem rychle natlačí do IVF, aniž by pár zkontrolovali - krevní testy, nejlépe taky genetika atd. Pak pár projde několika neúspěšných pokusů, plýtvá pokusy na pojišťovnu, je v depresi z neúspěchů a teprve pak doktory napadne zkoumat, kde by mohl být nějaký problém, to je pak na facku. Druhý extrém je, když jsou na klinice laxní ve stylu však to dál zkousejte, času dost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59
15.7.25 14:54

@Giovanna1 @Mitchy
Tam je právě ten problém. Vždy mě doktoři odbyli, naordinovali antikoncepci a neřešili. Když jsem se přestěhovala už jsme se snažili 6 měsíců, ztratila jsem MS a šla k nové gynekoložce a ta chtěla čekat, bez nějaký testů, nebo zkoumání proč to vynechalo. První dva měsíce ok ale dalších 5 pro mě bylo peklo. Zkoušela jsem právě různé vitamíny a dopátrat se kde je problem. Praktický mi udělal jen základní odběr krve. Takže jsem se po půlroce na gyndě (roce snažení) dostala na kliniku. Hned mi dr řekla že nepůjdeme rovnou na IVF, že chce testy a vyšetření. Takže vyvolání ms, odběr krve, kde testy vyšli dobře, manželovi spermiogram vyšel taky dobře. Řekla mi jen, že bych mohla spadat pod PCOS. Nic víc. Žádné vysvětlení, nebo rada. S ovitrelle a etruzilem jsme se měli snažit doma. Sama jsem si vysledovala, že mi ovulace chodí později, změnila jsem jídelníček, vitamíny. Po pár měsících pravidelné ms jsem ji znovu ztratila. Krev už mi nikdo nebral. Dělalo se vyšetření průchodnosti, které je bez nálezu. Opět ovitrelle, etruzil. Mezitím se odebrala krev na imuno- jestli nemám zánět, nejsem alergická na spermie a pak ta zona pellucida, která byla prý hraničně pozitivní. Teď čekám po dalším odběru jestli se to potvrdí. Ani moje gynekoložka ani lékařka na klinice se se mnou moc nebaví. Vždy se tak na mě s lítosti podívá a řekne Tak co s tím chcete dělat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
15.7.25 15:12

@Andy880 a co testy na na hormony? Co estrogen? Progesteron? Jakou má hranici? Co štítná žláza? Jinak ja si treba našla, ze se da dělat hysteroskopie a hradí ji pojišťovna. Tam mi treba našli zvýšený počet NK bunek a věděli jsme, ze mam více prozanetlivou imunitu a doktor mi aspon podle toho nasel medikaci. Dále mi u Apolinare v Praze v těhotenské poradně říkali, ze je potřeba udelat testy na imuno-genetiku. Ne jen imunologii. Proste je fakt otázka, kam se člověk dostane :srdce: :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí